ja musze pogadac z moim proboszczem,c zy mnie w końcu zgłosi...
Wersja do druku
ja musze pogadac z moim proboszczem,c zy mnie w końcu zgłosi...
kurs w diecezji Gdańskiej:
http://www.info.diecezja.gda.pl/engi...2&ret=31&ed=32
11-12 grudnia w Gdyni
Kurs w Lublinie ma się odbyć na początku przyszłego roku, być może w styczniu.
Szczegóły tu:
http://kuria.lublin.pl/www/Informacj...3w_kamer_video
Inne informacje uzyskane bezpośrednio "u źródła":
- ma trwać 2 dni (piątek-sobota)
- koszt ok. 200zł
Kurs dla Radomian odbędzie się w pierwszą sobotę Wielkie Postu 2009.
Ja juz mam swoj "papierek" :)
Dzisiaj rozpoczynaja się kursy w Krakowie (czas trawnia 2-3.12) koszt 120 PLN od osoby
6 i 13 grudnia odbędzie sie owy kurs w Zielonej Górze. Koszt 100 zł od osoby. Godziny 9.30 do 14.30. W razie pytań dzwonić pod nr 068-458-25-70
Mała ciekawostka - w Płocku na kursie było 168 osób, każdy wpłacił 100 zł. Posiadanie takiego kursu nie upoważnia do robienia zdjęć podczas uroczystości ślubnych bez zgody miejscowego proboszcza !!! Reasumując - do czego potrzebny jest taki kurs? skoro i tak wszystko musisz uzgodnić z miejscowym proboszczem.
Pozdrawiam
Kurs upowaznia Cie do fotografowania i filmowania podczas liturgii, wiec masz juz sprawe formalna zalatwiona. Ale jak wiadomo kazdy kosciol ma swojego proboszcza i ma on prawo dyktowac warunki. Jesli bedzie mial kaprys ze mozna robic zdjecia tylko z daleko i bez lampy to niestety nawet papierek nic nie da.
Ale przypadki kiedy proboszcz sprzeciwia sie z wlasnego widzimisie to naprawde rzadkosc. Juz samo pokazanie legitymacji powoduje "lepsze" traktowanie, gdyz ksiadz ma pewnosc ze wiesz jak sie poruszac w kosciele.
Ja niedawno ukończyłem taki kurs we Włocławku. Jeden dzień od 9 do 16 i kosztował 150 zł.
Ciekawą rzecz powiedział nam ksiądz, który jest odpowiedzialny za te kursy. Otóż planują zrobić coś w rodzaju akredytacji i ma to polegać na tym, że np. młodzi jak przychodzą do księdza by uzgodnić termin ślubu i chcą mieć foto to dostaną karteczkę, na której mają napisać dane fotografa i jeżeli jest na liście osób, które ukończyły kurs wtedy otrzymują zgodę by ten właśnie fotograf robił foto. Ciekawe czy to przejdzie i ewentualnie jak to będzie wyglądało.
Musieliby zrobić jakąś centralną bazę fotografów z ukończonymi kursami - bo w przeciwnym wypadku młodzi będą skazani na fotografa ze swojej parafii (diecezji).
nie sposób się nie zgodzić z uwagą Preskalera dot. małych i dużych "grajdołków" ...
Co do prawosławnych ceremonii - samo ślubowanie podobnie jak w katolickim, tam dochodzą motywy z zakładaniem koron. Trudniej zrobić zdjęcia gościom zgromadzonym w kościele ponieważ jest nieco więcej modlitw (powtarzanych w większości po 3 razy) - wle jak komuś nie przeszkadzają klienci z otwartymi ustami na zdjęciu to problem znika.
Bez względu na obrządek nigdy nie wolno wchodzić pomiędzy księdza a parę młodą.
Co do uwagi o kamerzystach - nie tylko dźwięk migawki bywa dla nas denerwujący. Zdarza się fotograf próbujący "zagadać" w momencie pracy kamery, fotograf przepychający się "ciałem" podczas ślubowania, czy fotograf wchodzący w kadr (tło) - czy Wy czasem nie widzicie jak się tak ustawiacie że macie kamerzystę w tle który nie ucieknie nigdzie na bok ? ;>
Najbardziej rozbrajający są fotografowie zakładający na ślubowanie krótkie obiektywy/robiący standardami ale na minimalnej ogniskowej - i podchodzący ekstremalnie blisko. Nie sposób takiego ominąć kadrem. Do tego kadrujący w pionie i zasłaniający lampą błyskową obiektyw kamery (brawo).
PS. Nagrywam i fotografuję - nie chciałbym żeby ktoś odebrał tego posta tendencyjnie ;>
Poznaniaki już mają swój kartonik. :D
Co ciekawe było ponad 100 osób. Koszt 20zł.
Dwóch księży omówiło w nieco ponad godzinę główne zasady zachowania w Kościele, wypisali dokumenty i to wszystko. ;) Nie sprawdzano obecności, ani tej słynnej 'rekomendacji', chociaż ksiądz zaznaczył że zgłoszono około 100 osób, a 'nielegalnie' przybyło nieco więcej, także 'kurier' jechał do Kurii po więcej upoważnień, bo dla wszystkich by nie starczyło. :P
FAQ bardzo fajny, dzięki!
W Kurii legnickiej najbliższy kurs planowany jest na marzec 2009r. Kuria prosi, żeby na początku lutego 2009r. kontaktować się z nimi w tej sprawie.
A myślisz że w Kielcach nie ma? Zostajesz wpisany do kompa i już! Ja kończyłem ponad 10 lat temu i kilka lat temu jak przyszedłem odnowić (30zł/rok :evil:) to ksiądz do mnie, że mnie jeszcze nie ma w kompie i zostałem dopisany. Jak był kurs w którym uczestniczyłem to w kurii kompów nie było!
A nie wie ktoś czy nie szykuje się taki kurs w Łodzi? Na stronie archidiecezji niestety żadnej informacji nie ma... Ostatnio byłem na ślubie u znajomych i proboszcz o legitymację nie pytał, ale wolałbym taki papier jednak mieć :] I nie po to żeby po nim zostać profi :P
Jasne, podczas całego kursu nie padły kluczowe uwagi, chociażby kiedy nie powinno się podczas mszy fotografować. Jedyne co zapamiętałem z całej ponad godzinnej gadaniny to to, żeby nie wchodzić na prezbiterium oraz żeby zwracać uwagę innnym w kościele, żeby nie robili zdjęć bo nie mają upoważnienia... Ogólnie bzdury, żadnych praktycznych uwag. Najlepsze to to, żeby sobie znaleźć jedno dobre miejsce do fotografowania :roll: żeby nie biegać po kościele, "teraz są takie aparaty, że można spokojnie robić zdjęcia z chóru (tam gdzie organy) i wszystko będzie widać". Wielkie LOL.
Cichy, masz rację... Co do frekwencji byłem załamany, liczyłem na max. 20 osób. Ale z drugiej strony myślę, że 1/3 to byli kamerzyści, a z pozostałych zostanie najwyżej 10% tych, którzy potraktują to poważnie. No i jeszcze trzeba się przebić... I tak jak axk powiedział - to w sumie tylko zaświadczenie o ukończeniu kursu (który właściwie był przydługawym kazaniem nt. zachowania w Kościele), a nie umowa na utworzenie monopolu robienia zdjęć w danej parafii...
Z drugiej strony faktycznie część pomyśli, że są już profoto i zaczną coś nieumiejętnie robić za kasę, ale myślę że niewielu jest takich i szybko się wykruszą...
Taa, pan który siedział koło mnie kulał się z tego ze śmiechu... ;)
Niestety, nie zdołałem być na kursie w Zielonej Górze. Czy ktoś orientuje się gdzie w północno/południowo -zachodniej Polsce w najbliższych miesiącach odbędzie się kurs? (może Wrocław, Szczecin? albo gdzieś indziej?)
Na pewno z początkiem maja będzie w Legnicy ale to trochę późno..
Zaczynam się już czuć nieswojo kiedy kolejny raz ktoś pyta się mnie o legitymację. Na szczęście jeszcze nigdy mi nie odmówiono pozwolenia na robienie zdjęć w kościele.. ale wszystko do czasu..
Czy ktoś z okolic Nowego Sącza wybiera się na najbliższy kurs do Krakowa http://www.diecezja.pl/index.php?page=kurs
zbieram ekipę:-D
We Wrocławiu kursu nie ma. Po prostu idziesz pokazujesz kilka zdjęć i dostajesz papierek.
TomS czy możesz napisać gdzie ewentualnie trzeba sie zgłosić we Wrocławiu w celu uzyskania legitymacji?
Jakiś adres, telefon?
tel nie mam. A adresu nie znam. Ale jeśli stoisz plecami do głównego wejścia katedry to idziesz prosto taką uliczką i po kilkunastu metrach po lewej stronie są duże drzwi z nr 13. Wchodzisz i tam jest jakiś ksiądz i on ciebie wpuszcza do środka i mówi gdzie iść.
Czy ktoś się orientuje o kursie liturgicznym w RADOMIU? ..lub okolice? ..jakaś ekipa chętna w razie czego? Pozdrawiam, Sebastian, stielerstudio.pl
..ale w Krakowie jest - Termin najbliższego kursu: - 3-4 luty (wtorek-środa).- i się zastanawiam czy nie jechać. Jest nas dwóch odemnie, takze jesli byłby ktoś zainteresowany zrobieniem kursu to możemy się spotkac z okolic w Krakowie? podaje linka do diecezji z opisami: http://www.diecezja.pl/index.php?page=kurs
Pozdrowionka, Sebastianm stielerstudio.pl
no tak, ale dokładnie kiedy? hmm.. wiesz coś bliżej/ i gdzie zadzwonic? do Archidiecezji chyba - kurde muszę zadzwonić i spytam. koniecznie ;)
Wystarczy zadzwonić do kurii tylko zapomniałem z której strony wziąłem numer. Chyba z tej http://firmy2.pkt.pl/slowo_miasto/ku...fUmFkb20=.html
a znana jest cena, ilosc spotkan aby odbyc kurs, papierek od proboszcza czy potrzebny..?
Z tego co mi wiadomo, papierek od proboszcza zawsze jest mile widziany. Ceny wtedy nie znali, a ilość spotkań, bodajże jedno. Dzwoniłem w grudniu, także mogli jeszcze wszystkiego nie wiedzieć lub mogłem rozmawiać z osobą niepoinformowaną
Świetnie, jeśli możesz zostaw informacje na forum :)
nie omieszkam zrobic inaczej ;-)
Czy ktoś wie kiedy ma być kurs w Katowicach ? Na stronie kurii nic nie moge znaleźć :/
Wybieram się i ja na radomski kurs -ale ja już jestem ciut zorientowany, więc:
kurs w Radomiu odbędzie się 28 lutego w radomskim seminarium
zapisy od 1 lutego w siedzibie radia Plus - na Malczewskiego
spotkanie jednorazowe
liczba miejsc nieograniczona
o kasę nie pytałem :( - wyleciało mi z głowy, jakby ktoś jeszcze dzwonił to niech zapyta czy ten kwit od proboszcza potrzebny:)