Zdarza się. To insekt. Serwis fabryczny czyści takie "coś".
Wersja do druku
czy dam rade podlaczyc Eizo S1931 SH do laptopa z karta grafiki Mobile Intel 915GM/GMS, 910GML Express Chipset Family ? Ewentualnie czy podlacze Eizo ColorEdge CG19 ? Wolalbym poprostu zainwestowac w lepszy monitor niz komp+slabszy lcd
Czym różnią się monitory EIZO:
- CE240W
- CE240WK
Dzięki!
kolorem
Tom01 - nie ma co ukrywać że jesteś tutaj monitorowym guru, więc ja też podłączę się do długiej litanii pytań.
Czy ma jeszcze sens kupowanie monitora kineskopowego? Pytam z tej prostej przyczyny iż nie mogę sobie pozwolić na przyzwoitego LCD i chciałbym poszukać czegoś na starym dobrym kineskopie.
Widzę, że szansa na kupienie badziewnego i totalnie nieprzydatnego do fotografii LCD-ka jest ogromna a jak wygląda sprawa w przypadku CRT?
Mało tego, ale coś tam znalazłem: SONY
Albo: LACie
Jak wygląda sprawa utraty parametrów i wypalenia w związku z wiekiem monitora? Wiadomo że modele tej klasy używane były do pracy a nie zabawy i stąd moja obawa o możliwość znacznego zużycia mimo czasami relatywnie młodego "wieku".
Dziękuję i gratuluję cierpliwości!
Jeśli chodzi o duże, profesjonalne, nie ma sensu. To, jak słusznie Pan zauważył, sprzęt do pracy i ostatnie lata świecił na okrągło. Pierwsze przejawy zużycia CRT wykazuje po 1,5 roku pracy. Po 4 latach to nieboszczyk, z jedną nogą na tamtym świecie. Szczególnie mało trwałe były kineskopy z maską szczelinową. W znacznie lepszej kondycji można znaleźć mniejsze, 17-19". Mniejszą powierzchnię można rozświetlić mniejszą energią emisji, co przekłada się wyraźnie na żywotność dział elektronowych.
To ja chyba mam farta, jakieś 8 miesięcy temu zakupiłem Eizo flexscan T966 na allegro z pełną świadomością że to może być przecież tylko złom ale po prostu byłem zmuszony, funduszy brak na nowe eizo a stary samsung zgasł w oczach. Sprzedawca zapewniał że na liczniku jest tylko 3500 godzin i chyba tak jest bo obraz jest naprawdę dobry. Teraz dopiero czuję komfort pracy na 22 calach i krystalicznym obrazie, oczywiście dokupiłem kalibrator. Sam czytając Pańskie porady namówiłem kolegę (który akurat też musiał zmienić monitor) na eizo 1932. On jest bardzo zadowolony ale ja i tak wolę swójego kineskopowego olbrzyma.
Pozdrawiam
Witam,
Czy jest ktoś z forum z Warszawy kto odpłatnie skalibruje monitor za rozsądną cenę? Własnie nabyłem Eizo S1932 i kalibrator Eye-One Display 2 i nie jestem już pewien czy dobrze go skalibrowałem bo zdjęcia skonwertowane z Camera RAW do CS2 wyglądają kiepsko - duża utrata kolorów, kontrastu, itd. Wydaje mi się, że profil kalibracji powinien zostać załączaony także do Camera Raw podobnie jak zostało to zrobione do CS2, ale nie wiem jak to wykonać. Sprawa jest pilna, będę wdzięczny za pomoc. Można pisać także na renes@go2.pl
Może szybciej uda się coś doradzić, jeśli opisze Pan krok po kroku co Pan robił przy kalibracji? Jak są ustawione mechanizmy odpowiedzialne za kolor w aplikacjach? W jakich przestrzeniach są zapisywane pliki na wszystkich etapach? Jakie są ustawienia karty graficznej?
PS. Interwencja technika na miejscu to może być dość kosztowna sprawa, o ile to ma być specjalista, a nie domorosły fachowiec.
Fakt że kosztowna, brałem to pod uwagę, ale zakup monitora i kalibratora trochę oczyścił moją kieszeń (kupiłem zresztą u Pana - tym co tak Pana "nękał" ostatnio za długie oczekiwanie, to ja), stąd pytanie do forumowiczów. Do skalibrowania poprosiłem dziś znajomego, który bardziej niż ja na tym się zna. Po załączeniu profilu do CS2 był zaskoczony że w Camera Raw nie można tegoż profilu załączyć (nie pracuje w tej wywoływarce) i więcej nie był w stanie pomóc. A ja nie mam specjalnej wiedzy na temat ustawień np. karty graficznej i wspomnainych przez Pana mechanizmach.
Na pewno Aparat jest ustawiony na Adobe RGB i w tej przestrzeni pracuję w Camera Raw.
Nie znam Camera Raw, ale z punktu widzenia cm, to jest chyba to samo co Lightroom. Jeśli nie, proszę o sprostowanie kogoś, kto ma ten plugin. LR z ACR ma wspólne ustawienia zarządzania kolorem z Photoshopem. Żadnego profilu monitora się nigdzie zatem nie załącza. Najważniejsze etapy kalibracji toru video:
1. Wszystkie ustawienia zaawansowane w sekcjach związanych w kolorem, ekranu na domyślne.
2. Skasować wszystkie gamma loadery. Ma być tylko jeden, od X-Rite Mach3.
3. Dokonać prekalibracji monitora, ustawiając jasność (ok 100cd/m^2) i temperaturę bieli (6500K) zgodnie z wytycznymi w profilerze Mach3.
4. Wykonać samo profilowanie.
5. Sprawdzić czy stworzony profil jest jako domyślny w systemie operacyjnym.
6. Sprawdzić czy w profilach Photoshopa profil monitora jest związany z Monitor RGB jak na załączonym obrazku: Oczywiście profil będzie się nazywał inaczej.
7. Ustawić przestrzeń roboczą na AdobeRGB lub ProPhoto, jeśli pracujemy z RAW'ami. Nie ustawiać przestrzeni roboczej na przestrzeń monitora ani na sRGB.
8. Otwierać zdjęcia w oryginalnej przestrzeni fotografii, lub szerszej. Nigdy nie konwertować do przestrzeni monitora.
9. Ustawiać próbę koloru na sRGB i włączać pogląd jeśli zdjęcia obrabiane są pod lab. Wówczas Photoshop będzie symulował kolory z przestrzeni zdjęcia, które nie mieszczą się w sRGB.
Zabiegi 7 do 9 są konieczne jeśli zdjęcia są zapisywane z szerszą informacją kolorystyczną niż sRGB. Inaczej faktycznie może być, że zdjęcie AdobeRGB niekontrolowanie otwarte w mniejszej przestrzeni jest wyprane z koloru. Barwy spoza przestrzeni monitora po prostu nie są widoczne poprawnie. "Wąskie gardło" sRGB zawsze gdzieś występuje. Można je ominąć stosując RAW, monitor szerokogamutowy i takąż drukarkę fotograficzną. Wówczas w większym stopniu jest to samo w całym procesie obróbki. Jeśli natomiast w torze jest sRGB, w postaci monitora i/lub minilabu, trzeba umiejętnie przewidywać efekt/symulować/konwertować AdobeRGB do sRGB aby wizualnie zachować żądany efekt.
PS. Przepraszam jeśli niejasno piszę, zmęczony już jestem.
Dzięki za wyjaśnienie.
Być może podobne pytanie już padło, ale się trochę gubię, więc jeśli się powtarzam, to przepraszam. Chodzi mi o porównanie dwóch monitorów w zastosowaniu wyłącznie do fotografii. Cena obu jest taka sama:
- Eizo S2431W
- Eizo S2100K
- Ewentualnie inny w podobnej cenie (~ 3200 zł). Sugestie mile widziane.
Za pierwszym przemawia oczywiście wielkość i rozdzielczość. Podstawowe parametry są podobne. Matryca S-PVA. Jednak coś mi mówi, że skoro cena jest taka sama a wielkość inna, to gdzieś musi siedzieć jakiś kruczek.
Czy mogę z tego wnioskować, że lepszym wyborem będzie S2431W?
Do amatorskiej fotografii się nada, z naciskiem na amatorską. Podobnie jak S1921, S1931, S1932, S2031W, bo to niemal identyczne monitory. Opinii o tych modelach na forum jest wiele i można wyrobić sobie jakieś zdanie. "Trafienie" w zapotrzebowanie zależy jednak w największym stopniu od subiektywnych preferencji. Widziałem w swojej praktyce dużo ludzi wniebowziętych, jak i dyskwalifikujących ten model. Reasumując jest to wysokiej jakości monitor do szerokiego spektrum zastosowań, rozrywki, fotografii, projektowanie, programowanie, edycję tekstów itd. W każdym z tych zastosowań będzie dobry. Conajmniej dobry.
Co do konkurencji, jest taka. Wyśmienity, model Nec 2190UXi. Neutralny, z pięknymi kątami, po stosownych zabiegach nawet kalibrowany, ładny, ergonomiczny, regulacyjnie plastelina, nie monitor. Jednak są dwie łyżki dziegciu. Po pierwsze nie jest to monitor uniwersalny. Korzystanie wieczorami/nocą w domu, przy mniej ambitnych zastosowaniach jest mniej komfortowe niż na Sxx31W z uwagi na 6-7 razy wyższy punkt czerni. Ciemne elementy świecą. Dedykowany jest przede wszystkim do pracy (w biurze) z kolorem, a nie do domu. Po drugie, jego zakup wiąże się ze sporym ryzykiem wad ekranu i ogólnie jakości montażu. Piksele i nierówny ekran to norma. Wykonanie made in China. Obudowa jest z dobrej jakości tworzywa, bardzo ładna, elegancka, nie płyta chodnikowa jak Eizo, ale montaż pozostawia wiele do życzenia. Pofalowane ramki, niespasowane zatrzaski. Reasumując, jest to niskobudżetowe liźnięcie monitorów profesjonalnych, ze wszystkimi ich zaletami i ograniczeniami. Wiadomo, że sprzęt o takiej specyfice powinien trafić w odpowiednie ręce, do odpowiednich zastosowań.
Świeże przypadki: Czornyj taki monitor ma i jest, z tego co wiem, zadowolony. Natomiast nocturnus_ z forum Nikona nie trafił, oddał i dokłada obecnie do Eizo CG222W. Kubaman przebierał z trzech, najmniej zły, co prawda wersję 26", ale to podobna rzecz. Loteria. Średnią i wyższą klasę Eizo, ma na naszym forum kupa ludzi, rzadko się zdarzają jakieś uwagi co do jakości i powtarzalności.
Idąc krok dalej, być może nasunie się Panu refleksja, na temat monitorów będących połączeniem najlepszych cech Nec'a i jakości oraz uniwersalności Eizo. Są oczywiście takie monitory: Eizo CG222W, CG241W, CG210N, CG211, Nec SV2190 (wyłącznie selekcjonowany).
Możesz też wziąć S2231, mam to od m-ca i jestem bardzo zadowolony. Próbowałem myśleć o tym Nec 2190Uxi ale, jak Tom01 pisze wyżej, różnie z nimi bywa podobno i trudno raczej go obejrzeć (dostępność). Swój Eizo S2231 zamówiłem do testów przez Vobis (nie musiałem kupić) i po tygodniu był już u mnie w domu. Polecam do pracy w domu, szczególnie wieczorami. Test monitora bardzo szczegółowy znajdziesz http://www.prad.de/en/monitore/revie...zo-s2231w.html Pozdrawiam
Czy ktoś używa do obróbki i oglądania fotek TV-LCD? Od jakiegoś czasu posiadam notebooka sony vaio fz21m. Obróbka i oglądanie fotek na samym lcd to porażka (katy fatalne, negatyw, różna jasność przy zmianie kąta patrzenia). Podłaczyłem notebooka do TV 37" Panasonic TX-37LZ70P 1920x1080 przez kabel HDMI. Pod względem kątów jest prawie idealnie tzn niezależnie od kąta obraz wygląda tak samo tylko nie wiem jak ustawić parametry obrazu (jasność, kontrast, kolor itd)? Może ktoś wie jak ustawić taki TV ewentualnie kartę grafiki w notebooku żeby wyświetlany obraz był jak najbliższy rzeczywistości.
Dzięki za pomoc
dlaczego nie polecasz obróbki na takim TV-LCD? Chyba jednak lepiej na takim TV obrabiać niż na lcd w notebooku gdzie niema żadnej powtarzalności (jak usiądziesz albo odchylisz ekran to masz inny efekt). A jeżeli LCD do fotek to rozumiem, że Eizo S2431W sprawdzony i na pewno lepszy od mojego LCD?
Co masz na myśli pisząc oprofilować?
Uff, przebrnąłem przez wątek. Chciałem go przeczytać, bo przyszła pora na wymianę wysłużonego CRT 17' CTXa. I juz miałem kupować któryś z Eizo za 2,5 tys zł gdy dałem sobie na wstrzymanie i postanowiłem wybrać coś z seri wędlin za 4,99 :wink:
Dzięki informacjom i opini Cichego (dzięki!! :D) oraz na bazie własnych poszukiwań w necie - wybrałem firmę BELINEA model 2080 S2 z matrycą Premium MVA. I musze przyznać że jestem bardzo zadowolony - nagle się okazało że mam sporo zdjęć nie ostrych, nie wspominając o kolorach (np ciemnogranatowe tło w domowym studiu na CRT wyglądało na czarne , teraz jest takie jak w rzeczywistości). Do zdjeć jak dla mnie jest super.
Odpaliłem sobie jedną z gier - i tutaj niestety do czerni z CRT do daleko temu panelowi, ale co tam, gram tak sporadycznie że nie ma o czym mówić.
Co mnie wkurza - brak przycisku który pamiętał by ustawienia noc/dzień. Na razie jestem w szoku na tak olbrzymią rozpiętością kontrastu i jasności. W nocy do internetu ustawiam oba parametry na 30% , a w dzień zwiekszam je nawet do 70% - i za każdym razem trzeba wchodzić do menu. To chyba największy minus tego monitora
Do plusów z pewnością zalicza się cena - 1099 pln za 20' z taką matrycą to obecnie jedyna taka oferta na rynku (przynajmniej w 3 największych sklepach komputerowych w trójmieście). Ja kupiłem tutaj:
GRAL
Wsród innych 'marketowych' producentów bardzo rzadko występuje taka (zbliżona) matryca, a jesli nawet to za blisko 2000 zł.
To tyle, może komuś się przyda :smile:
Pzdr
p.s. mam nadzieję że ten panel nie jest awaryjny bo z tego co słyszałem serwis z BELINeą nie jest najlepszy i w ogóle trójmiejskie sklepy niechętnie handlują tą marką
Nie jeszcze nie. Mam go dosłownie kilka dni i na razie nie widzę potrzeby.
No chyba, że warto to zrobić, to wtedy powiedz jak. Bo jakoś nie widzę ekonomicznego sensu zakupienia np. Eye-One Display 2 za 60% wartości monitora, a o innych sensowych kalibracjach nic nie wiem...
Te 60% wynika z tego, że monitor był tani. i1 kosztuje ok 700 zł niezależnie od ceny kalibrowanego monitora i to jest cena, którą płaci się jeśli chce się mieć na monitorze kolory zgodne z tym, co będzie potem na wydruku. Jeśli Ci na tym nie zależy, to nie musisz robić kalibracji. Tu nie chodzi o sens ekonomiczny tylko fotograficzny. No, chyba, że kupiłeś ten sprzęt żeby zrobić dobry interes a przewidywalna kolorystyka zdjęć jest na dalszym planie.
Pozdrawiam!
Nie obraz sie - ale nasze oczy nie sa najlepszym sposobem na sprawdzenie czy jest czy nie ma potrzeby kalibracji.
Od momentu jak pracuje na skalibrowanym monitorze to roznica jest spora - wczesniej tez sadzilem iz nie jest zle.
Warto dokonac kalibracji/profilowania bezwzglednie.
Niestety chyba nie ma innego sposobu jak uzycie kalibratora sprzetowego - np. Eye-One D2 o ktorym piszesz (sam taki wlasnie zakupilem i uzywam).
Czy jest sens ekonomiczny - sam musisz sobie na to odpowiedziec - raczej chodzi o jakosc/zgodnosc materialu ktory przygotowujesz do labu z tym co widzisz i z tym co otrzymasz na papierze. Inna opcja to kalibracja w firmie, u znajomego ktory ma kalibrator - lecz IMHO lepiej miec swoj kalibrator - gdyz w dluzszej perspektywie kalibracje nalezy powtarzac - co jakis czas.
Innego rozwiazania nie znam.
Apropos oczu, mała zagadka dla miłośników kalibracji wizualnej:
Które pole - A czy B jest jaśniejsze?
A=B. Ten obrazek jest wzięty zdaje mi się ze stron WhiBala.
Bingo!
Pewnie ;)
To iluzja Adelsona, często stosowana do demonstracji w branży CM.
http://web.mit.edu/persci/people/ade..._illusion.html
Ale jest tego znacznie więcej :lol: :
http://www.michaelbach.de/ot/index.html
http://www.colorwiki.com/wiki/Optical_Illusions
Fachowcem nie czuje sie, ale jako amator :-):
Skalibrowac rozumiane jako oprofilowac da sie chyba wszystko z lepszym lub gorszym efektem - nawet lcd prostych laptopow jakos da sie choc troszke poprawic :-)
Jakie mozliwosci ustawien ma w panelu ten monitor (np. osobno regulowane kanaly RGB) - duzo zalezy od tego jak bedzie przebiegal proces kalibracji/profilowania.
Odpaliłem to na swoim nowiutkim LCD i rzeź faktycznie jest :shock:
co z tym zrobic? Tylko nie mówcie że wymienić na Eizo :wink:
oto fotka, kolory mogą trochę się różnić , ale generalnie widac jak jest
Powiększyłem, jest nieco lepiej.... ale: