@muflon - jesteś jak wirus ;)
wpłaciłem zaliczkę na 1DMkII - w niedzielę jadę odebrać.
Wersja do druku
@muflon - jesteś jak wirus ;)
wpłaciłem zaliczkę na 1DMkII - w niedzielę jadę odebrać.
No nie, kolejny. Chyba to jakas epidemia ;)Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Stary czy nowy (N)? Bo IMHO teraz się już nie opłaca brać "starego" marka2, chyba że za naprawdę dobrą cenę. Przez "dobrą cenę" rozumiem jakiś odpowiednik 4.5kCHF za nówkę - ja za swojego N dałem 5300CHF - z półki w sklepie "fizycznym".Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
To ja może nie będę pisał o moim sprzęcie bo po co 8) i tak wasze są lepsze :P
edit: ups, sygnaturka :|
A mój jest gorszy 8)
muflon - bez "n" ale za to poniżej 4,5k CHF za nówkę
To chyba do sala powinno byc nie muflona ;)Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Zdjecia z bryczek to z 70-200 IS ... trzeslo poteznie w bryczce a efekt... - przekonany? ;)Cytat:
Zamieszczone przez sal
A ja poczekam na jakiegos 3D czy cos - jak pisalem w gdybaniach.Cytat:
Zamieszczone przez Polaco
A dokladniej - eye-control mi brak w tych 1DMkII ;) , ze o FF z predkoscia ok 8fps nie wspomne.
Witam
U mnie też dużo skromniej: 20D, 17-40/4, 50/1.8, karty, statyw Manfrotto + głowica. W najbliższej kolejności macro 100 i 70-200(ciemniejsze lub jaśniejsze w zależności od zasobności)
No to odebrałem rano 8.05 karabin maszynowy pod tytułem 1D Mk II.
nooo, gratulacje! będę bardzo niedyskretny pytając o cenę?Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Ja bardzo niedyskretnie odpowiem - 9k pln :D nowy z gwarancją wszystkimi duperelami i dodatkowym aku !
cena ok. TIP czy sklep?Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Prywatny importer
Auwo - gratuluje zakupu!!!
z góry zaznacze, że ja się nie znam ;-)Cytat:
Zamieszczone przez muflon
ale po cholere ci 20D jak masz 1dmk2n ?
(chodzi o to, czy są jakies zastosowaina gdzie 20D jest lepszy? czy moze po prostu czasami gdzies lepiej/bezpieczniej nie zabierac 1dmk2n?)
Jak ma sie kilka szkiel i sytuacje reporterska (ot np koncerty) to dwa body i na kazdym inne szklo to dosc wygodne rozwiazanie. Albo drugie body dac zonie/dziewczynie.Cytat:
Zamieszczone przez sail0r
Robert P. - thx ;)
Po dwóch dniach moge powiedzieć, że kasę ulokowałem znakomicie :P
Witam wszystkich
Dzisiaj stałem się posiadaczem Canona 350D kit. Pierwsze wrażenia - tandetny strasznie plastik ;)
Wcześniej był Zenit i dwa cyfrowe kompakty.
Mam nadzieję, że ominie mnie FF/BF :)
pozdrowienia
Artur
czemu tak go oceniasz ??Cytat:
Zamieszczone przez aptur
Po kilkunastu minutech zabawy pojawiąją się rysy od paznokci. Sprzęt za taką kasę IMO powinien mieć lepszą obudowę.Cytat:
Zamieszczone przez MarekC
aptur - jesteśpewny, że te rysy są trwałe ?
Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Po przetarciu zanikają ale wrażenie taniego plastiku pozostaje. Mniejsza o to . Aparat ma służyć do robienia zdjęć a nie długotrwałych oględzin.
Przy okazji witam wszystkich na forum i mam nadzieję, że będę mógł skorzystać z Waszej wiedzy i doświadczenia. Już myślę o dodatkowych szkłach :( Oj niedobrze... Na razie kit będzie musiał wystarczyć. Może za miesiąc 50mm 1,8.
Pozdrowienia
Sa na to dwa sposoby:Cytat:
Zamieszczone przez aptur
- nie dawac aparatu kotu do zabawy
- obcinac kotu pzanokcie (sa takie specjalne obcinaki w sklepach zoologicznych)
Oczywiscie zartuje ;)
To chyba bardziej ślady startych paznokci niż rysy na plastiku. Zobaczymy czy za jakiś czas obudowa się wyślizga czy pozostanie chropowata.Cytat:
Zamieszczone przez aptur
u mnie nowa eLka: 24-105/4. jednak nie 28-70 i nie 24-70. ten pierwszy miał problem z autofocusem i nie wrócił na czas z serwisu (szkoda) ten drugi był mydlany i ostrzył krokowo (cyk cyk cyk). trzeci czyli 24-105 zaspokoił moją potrzebę ogniskowych i jakościowych. testów nie robię, rano idę na plener focić:-)
Ale dasz ftoki z pleneru, nieprawdaż?
:)
pstryki będą, bo idę na pole na Jelonkach, ale jest trochę drzew na nim, może ładnie wschód będzie wyglądał? jak będzie padać to odpuszczam :-) pierwsze wrażenia bardzo dobre. no ale to zależy czego się*od obiektywu oczekuje. od golenia się zdjęciem mam 135L/2 :-)
Mi wystarczyłaby jakość na poziomie 50/1.8 przymkniętego do 2.5. Wiecej nie potrzebuje. :)
No, ewentualnie moze byc 50/1.8 na 1.8 :)
A mi wystarczylaby jakosc tego szkla na f4 na poziomie 70-200 4L @ f4 oraz 17-40 4L @ f4 :roll: .
... i znowu Vitez. od tego szkła podobnie jak od innych zoomów nie należy oczekiwać ostrości stałki. i o tym było. szkło jest spokojnie porównywalne z tymi szkłami. następna sprawa to używanie IS'a. jeżeli focimy na czasach, w których IS nam mocno pomaga (np. 1/30 przy ogniskowej 105x1_6) to fotki są nieporuszone, ale nie jest to żyleta. czekam na jakąś pogodę i możliwość zrobienia zdjęć w normalnych w miarę warunkach czyli czasy 1/100 - 1/200 sek. a jakieś pstryki z pleneru w ramach testowego działania wrzucę dzisiaj. właśnie przeglądam.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
... i znowu Vitez. od tego szkła podobnie jak od innych zoomów nie należy oczekiwać ostrości stałki. i o tym było. to szkło jest myślę spokojnie porównywalne z tymi szkłami. następna sprawa to używanie IS'a. jeżeli focimy na czasach, w których IS nam mocno pomaga (np. 1/30 przy ogniskowej 105x1_6) to fotki są nieporuszone, ale nie jest to żyleta. czekam na jakąś pogodę i możliwość zrobienia zdjęć w normalnych w miarę warunkach czyli czasy 1/100 - 1/200 sek. a jakieś pstryki z pleneru w ramach testowego działania wrzucę dzisiaj. właśnie przeglądam.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
???Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Ja oczekuje od tego szkla jakosci 17-40 4L @ f4 i jakosci 70-200 4L @ f4 .
Ktore z tych szkiel jest stalka ze cos takiego piszesz?
135L jest stałką i ja o tym pisałem. 50 1_8 jest stałką i Adamek o tym pisał. pisałem co jest dla mnie jakością*obiektywu jeżeli chodzi o ostrość zdjęć. Zastanawia mnie to co napisałeś - 17-40L - miałeś rzekomo zwalone, więc oczekujesz że 25-105L jest równie zwalone? czy porównujesz do czyjegoś, które _działa_? co jest punktem odniesienia? dla mnie odbitka, staram się nie oglądać pixeli, bo to trochę chore...Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
a "i znowu Vitez" jest moim niezmiennym zdziwieniem odnośnie Twojej osoby. nie będę już wchodził w sensowność tego co zwykle na forum piszesz, bo daleki jestem od generalizacji. patrzę tylko na ilość postów... może lepiej robić zdjęcia? w każdym razie "i znowu Vitez" będę załączał odpowiadając na Twoje niezwykłe posty. zawsze możesz to sobie przeedytować lub jak bardzo przeszkadza dać bana. z pozdrowieniami.
No wlasnie o sensownosc chodzi. Ja chce to szklo proownac do f4 dwoch innych zoomow a ty wyskakujesz z "i znowu Vitez" i stalkami - mimo ze moja wypowiedz nijak sie do stalek nie odnosi. Bezsensu... :?Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Zaznaczam ze nie chodzi mi o porownanie do mojego zwalonego 17-40 tylko do usrednionego ogolu - zamierzam znowu zrobic podejscie do tego szkla i wiem ze potrafi byc dobre a nie zamierzam znizac 24-105 do poziomu niedorobionych, pojedynczych egzemplarzy.
Po prostu nie zrozumiales mnie i niepotrzebnie, bezsensownie sie czepiasz.
I za kazdym razem gdy bedziesz sie tak czepial to i ja bede pisal "i znowu bebop... nic nie rozumie i przez to glupoty wypisuje" :twisted:
i znowu Vitez... jako człowiek napewno inteligentny przeczytałeś poprzednie dwa posty i wymianę zdań Adamka i moją? czy jakoś instrukcję jeszcz raz napisać? może jednak, bo ciężko Ci nadal idzie... :-? do której wypowiedzi się odnosisz? może jak piszesz to cytuj? jeszcze jakaś instrukcja, którą sam innym dajesz?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
odnośnie szkieł: zdajesz sobie sprawę, że szkło typu 17-40L i 70-200L/4 no i to 24-105 różnią się? to ostatnie ma IS'a, ale i największą 'krotność' zooma. dalej zakres, ilość soczewek. co będziesz porównywał? zakres 24-40 z 17-40? zakres 70-105 z 70-200L? ostrość w tych szkłach to rzecz względna. mają rożne zastosowanie. inny zakres/kąt widzenia. najłatwiej moim zdaniem dostrzec ostrość w 70-200L. wąski kadr etc. no chyba że poćwiczysz nim @70 krajobraz np. góry. IS pewnie trochę mydli, więc 24-105 z wyłączonym wspomaganiem, statyw, kartka papieru :lol: trzeba po prostu zrobić zdjęcie w warunkach polowych. jak się zachowuje, jak rysuje. dla mnie testy i tak niewiele mówią - trzeba samemu popstrykać.
i mówiąc test - przypomnij sobie swój test 5D - i jeszcze proszę Cię - obejrzyj zdjęcia, które zrobiłeś 50'tką. :twisted: jakbym przywiązywał wagę do wyników testujących, to bym swoją 50-tkę po tym teście wyrzucił. nie wspominam o puszce...
a wracając do meritum - 24-105 jest spokojnie porównywalne (moim zdaniem) do 17-40 i 70-200 w zakresie pojęcia 'jakość' obrazu. z każdą kolejną fotką jestem tego coraz bardziej pewien.
a tak w ogóle Vitez, to jako moderator zamiast bić pianę to wyczyść ten wątek i te mędzenie o 24-105 przenieś np. do mojego pseudotestu 24-105. chyba,*że oczywiście jak każdy Twój post wnosi to coś nieuchwytnie cennego.
I tylko o to mi chodzilo - nie wiem o co ty biles piane z tym "i znowu Vitez" czy proba wcisniecia mi ze do stalek chce porownac to szklo :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Cześć.
Właśnie wróciłem z usa
Oto moja lista:
Canon 200mm 1.8
Canon 24-70mm 2.8
Canon 1D Mark II N (czekam w kolejce na swój egzemplarz)
1 Gb Lexar x80
1 Gb Scandisk
Laptop 17', 265 mb karta grafiki, 3,2 GhZ, 1 ghz Ram - do obróbki fot i grafy.
Plecak Tamrac - 5258 - na laptop, teleobiektyw i inne...
200mm 1.8 sciągnąłem z Koreii Południowej. W całym USA przez 3 miesiące nie znalazłem oferty sprzedaży. Jak dostanę Marka II to opiszę wrażenia.
Docelowo fotografia sportowa - na najwyzszym poziomie.
Pozdrawiam
Keyna
No to czekamy na fotki z 200/1.8. :)
Eee, lipa jakaś.. to ja w takiej Szwajcarii kupiłem z półki w sklepie ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Keyna
Lipa i to taka że krew mnie zalewa. Kierownik sklepu powiedział że poczekam 2 tygodnie. Powiedziałem mu ze zapewne z 4 ale zaprzeczył z uśmiechem na twarzy. Czekam jużm 4 tydzien i zero słychu. Dziś dzwonię do sklepu i zrobię jazdę. Jednak aparat nie jest najważniejszy ale 200mm 1.8 - to żyleta.
Cano poprzestał go robić ze względu na ograniczone zastosowanie (szczególnie hale sporotwe) i wysoką cenę. Jak zabrakło go w sklepach to nagle i chętni do zakupu się znaleźli. Polecam gorąco, drogo i ciężki ale ma swoją wymowę na hali.
P.S.
coś czuję ze partia Marka II N jest porazką
Witam wszystkich
Mój złom to EOS 20D i 500N a szkiełka to 18-55; 28-80; 75-300 USM.
Dodatkowe światełko to z 580 lub Metz AF-4.
Witam Wszystkich Szanownych,
Przedstawie się,Tomek mi na imię.Narazie mam (od 2 lat)Olympusa C-750-tke,ale zmieniam firmę i przesiadam się na 350D i na 70-200 "L"bez ISa,ale i tak myśle,ze za szybko przesiadam się na lustro.Czekam do stycznia,ceny po gwiazdce spadną,zaoszczedzi sie cos.
Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie.
Wtam i pozdrawiam Wszystkich.
Mój sprzęcik jest skromny:to 350D, sigma:18-50 f3,5-5,6, 55-20 f4-5,6, helios 44-2 z (przejściówką samoróbka) i mam zamiar zaopatrzyc się w 430EX i canona 50 f1,8.
Witam,
Mój sprzęcik to: 300d (rebel dokładnie:), kit, 50 1.4 oraz 100-300 5.6L. Tych dwóch ostatnich to z analogiem 300 też używam.
A i lampka 420EX się w plecaku Lowepro micro trekker 100 pewnie też znajdzie:)
No i dużo, dużo nauki przede mną...
pozdrawiam
Bartek
Hello Klaus Wita WAS!
Jestem tu od niedawna ale mogę rzecz co taszczę w cieżarnej torbie LOWEPRO STELATH REPORTER 500 (albo 550 nie pamiętam już), na ramieniu przy foceniu: 350D + Grip, Canon 70-200 L F:4, Sigma 24-70 EX DG Macro, Sigma 28-300 Macro, EX 580 Stofen, Filtry Hakuba, B+W, Hama, (rózniste, od policircular po UV-ki), Date Bank Vosonic 80 GB, parę kasrt PRETEC x80 CHEETACH, i to by było na tyle.
A to jeszcze raz KLAUS, jakby co te se można posmotrić :)
http://www.galeria.pulawy.pl/index.php?cat=10029
oraz inne fotki z podpisem KLAUS-GRAF
to ja tradycyjnie pod prąd. kolejny nowy nabytek to mamiya rb67 pro s. w planach 50tka... do mamiyi :lol:
Jak pod prad to pod prad... moje nabytki z ostatniego miesiaca to:
Praktica MTL 50
Zenitar 16mm 2.8; Porst 28mm 2.8; Revuenon 35mm 2.8; Pentacon 50mm 1.8;
Helios 40-2 85mm 1.5; Tair 11A 135mm 2.8; Tair 3S 300mm 4.5; TC 2x Prakticar; 3 pierscienie makro
a analoga masz? :-)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez