@Vitez
W tym przypadku podoła=wykorzysta w grach.
Lepiej wziąć E2160/E2180 lub wyskrobać jeszcze trochę $ i kupić E7200.
Wersja do druku
@Vitez
W tym przypadku podoła=wykorzysta w grach.
Lepiej wziąć E2160/E2180 lub wyskrobać jeszcze trochę $ i kupić E7200.
Ale kto/co ma kogo/co wykorzystać w grach?
I procek i karta nadają sie do gier... ale niezależnie od siebie.
Można zadać osobno pytania "czy ten procek nada się do gier i czy ta karta nada sie do gier" nie zapominając podać przykładowe gry.
Ale "czy procek podoła karcie graficznej" ? Nie widzę związku...
A to jest raczej pytanie, czy karta będzie wąskim gardłem, czy procek ....
Vitez pamiętaj, że karta obrabia grafikę dopiero jak procek da jej jakieś zadania do obrabiania .... takie naczynia połączone.
Można zadać osobno pytania "czy ten procek nada się do gier i czy ta karta nada sie do gier" nie zapominając podać przykładowe gry.
No wlasnie najbardziej mi chodzi o gry np. Crisis
Zastanawiam sie czy jest sens kupowac dobra grafike do do tego procka
E4600 ???
Jak na razie z grafiki jestem bardzo zadowolony, wszystko śmiga na wysokich detalach.
POLECAM ;)
Niestety ani Ty ani C80 nie macie racji. W XP w wersji 32bit chocbyś mial 8GB ramu na płycie wykryte zostanie 3.25 w windowsie w zakladce system nie pamiętam dokladnie czy tyle ale jakoś tak. W wersji 64bit XP powinno obsłużyć 4GB wynika to z tego ile pamięci można zaadresować na 64bitach.
Chociaż nie wiem do końca jak to jest z systemami bo wg mnie na 32bitach da sie zaadresować 4096MB gdyż ((2^32)/1024)/1024 to właśnie 4096MB
Vista z tego co sie orientuje powinna obsłużyć 4GB niezależnie od wersji.
Jeśli chodzi o obróbke grafiki to najważniejsze są CPU i RAM więc jeśli chcesz tanio to polecam najtańszego core2duo czyli seria E4000 + 2GB RAM np kingstona DDR800 lub OCZ DDR800 albo coś w tym stylu to ok 150-180zl kosztuje. Na BOXowej wersji wentyla procka bez podnoszenia napięcia puścisz na 3GHz i to Ci w zupełności wystarczy. A pamięci ustala się asynchronicznie do CPU czyli nie musza być pamięci taktowane taką szyną jaką jest procesor. W przypadku Intela c2d liczy sie szyne tak jakby x4 wiec gdy masz 266 to naprawde jest 1066. Ale mniejsza z tym pamięci możesz ustawić za pomocą dzielnika szyny np ja mam 2.5 i procka na 370FSB * 4 = 1480 a 370*9 = 3333MHz wtedy przy 370*2.5 to jest 925MHz chodzą pamieci... zazwyczaj są dostępne takie dzielniki 1:1 1:2 1:2.5 1:2.66 i czhyba 1:3 na płytach. Zależy co kupisz do OC polecam chipset P965 P35 P45. W każdym razie najlatwiej podać kwote w której chcesz sie zmieścić i co chcesz z tym kompem robić bo jak nie chcesz uruchamiać gier to z 300zł zaoszczędzisz na k. grafiki a jak chcesz grac kupujesz RADEONA 4850 za ok 550zl i masz b. dobra wydajność za niską kase.
PS. Mozesz mieć pamięci ustawione na ok 600-800MHz ale co Ci to da zaoszczedzisz 20-30zl na pamięciach??? A to daje Ci sporo wydajności gdyż programy graficzne bazują na RAM + CPU.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Niestety SAL ma racje. Mialem kiedys taka sytuację... 8800GTX + AMD Athlon 3200+ podkrecony z 2.2 na 2.5GHz... Po przejsciu z AMD na C2D uzyskałem prawie 2krotny wzrost wydajności gdyż poprostu fizyka w grach tak obciążała CPU, że nie wystarczało mu mocy obliczeniowej do innych działań np. wysylania poleceń do GPU. (próbuje to na koński rozum wytłumaczyć) poprostu CPU sie zapychał i GPU sie nudził. Żeby wykorzystać w pełni k. grafiki musisz mieć mocny procek.
PS. On nic nie pisał o wysokich rozdzielczościach. Ciekawe czy masz monitor 1900x1200 czy dla ciebie wysoka rozdzialka to 1280x1024 ale IMHO wiadomo w najcieższych przypadkach jak np. Crysis i rozdzialka 1900x1200 z AAx2 chociaz nie wiem po co to komu ;) to jak wyciągniesz 15FPS przy slabym CPU czy 20FPS przy mocnym CPU to niby mała różnica a jednak 25%.
PS. jest sens bo ten procek jest dobry jak kazdy C2D i podkrecisz go lekko na ponad 3GHz.
Widać inaczej rozumiemy słowo "podoła" :roll: .
Dla mnie to słowo ma znaczenie zerojedynkowe. Czyli "czy jeśli mam za słabego procka to karta mi na nim będzie działać?" (odpowiedź jest prosta - tak, będzie działać, każdy procek "podoła" mocnej karcie graficznej, oby tylko karta do płyty głównej pasowała) a nie "czy jeśli mam słabego procka to będzie mi on ograniczać wydajność po kupnie mocnej karty?" . Bo to drugie stwierdzenie jest prawdziwe samo z siebie i nazwałbym je po prostu głupim pytaniem :p .
sal
Chyba faktycznie się nie rozumiemy
Jedno i drugie ( CPU+RAM, GPU) ma swój udział w wydajności dla danej aplikacji
W grach jest inaczej a np w photoshopie inaczej (inne proporcje wykozystania mocy obliczeniowej)
I o wydajności PC stanowi całość, nie ogranicza jedno drugiego tylko ogólna wydajność jest inna oczywiście pod kontem danego programu
teraz pewnie się rozumiemy :)
Przyszedł czas na zmianę kompa.
Co powiecie o takim zestawie do obróbki zdjęć:
1 Pamięć PATRIOT DDR2 4GB (2x2GB) 800MHz CL4 EP LLK
2 Procesor Intel Core 2 Duo E8400 3.0GHz
3 Płyta ASUS P5E-V HDMI IG35 Socket 775
4 Obudowa CHIEFTEC LBX-02B-B-B 400W
5 Dysk SEAGATE 500GB ST3500630NS SATA II 16MB
Czy lepiej może płytę główną wziąć bez grafiki (np P5K na p35) i oddzielnie kupić jakąś kartę tylko jaką, w gry raczej nie gram.
Dzięki Vitez za odpowiedź.
Co do kosztów to 1600-1800zł, kręcić procka nie będę, a możesz jakąś obudowę zaproponować może coś z większym zasilaczem a mniejsza obudowa.
Co do karty to gdzie ją można znaleźć w tej cenie? Karta pewnie by się przydała można by w nową fifę pograć. A co z płytą główną? Asus P5K-E/ WIFI-AP Intel P35?
Konfiguracja z kartą którą zaproponowałeś i płytą P5K-E w Komputroniku około 1800 zł
Core2duo E8400 449 zł
Gigabyte GA-EP35C-DS3R DES IP35 s775 275 zł
Gigabyte 8800GT 512MB 256bit PCI-e Zalman 465 zł
2 GB RAM dual chanel 150 zł
Tagan 400W 210 zł
HDD 500GB 200 zł
Suma 1749
Obudowa 100 zł
Sproqet co do karty grafiki to propozycja Viteza bardziej do mnie przemawia, Natomiast zastanawiam się czy jest sens brać 4 GB ramu skoro WInXP i tak ich nie widzi? Czy tak naprwdę coś zyskuję na wydajności? zamiast 2 to 4.
8800GT jest na pewno dużo lepsza niż 8600 :)
Ale dołożyć trochę trzeba, i tak dokładając, dokładając dojdziemy do "GTX 260 ostro spadły i są w zasięgu" ;) , albo zaraz jakiś fan Radeonów wyskoczy. Dla kogoś kto nie gra to taka dywagacja nie ma sensu. Podałem najtańszą rozsądną kartę z chłodzeniem pasywnym (cisza).
Ja pisałem łącznie o 2 GB czyli dwie kości po 1GB. XP widzi 3.2 GB, a niestety nie kupisz 2x1.5. 2GB ramu to i tak dużo, a zamiast wydawać dodatkową kase na ram, który nie bedzie obsługiwany możesz kupić UPS-a.
Używam tej karty w pracy do renderingu i przyznam że w porównaniu z 8800 GT jest żółwiem. Oczywiście przyznaje ze 8800 jest sporo droższa - to nie ulega wątpliwości.
Kiedyś robiłem testy w 3dMark05 z zestawem Quad 6600 + 2GB ramu + Gigabyte 8600GT + płyta Asusa P5K...
Mój zestaw dał wynik 18000 a quad 9000. Różnica jest dwukrotna.
Na pewno nie w komputroniku a np na ceneo.pl 8-)
http://kdo.pl/product_info.php?products_id=27569
A przepraszam, to 8500GT, ale też lepsza niż zintegrowana :twisted: .
8600GT to ok 160zł .
Przy firmie Gainward nie musisz się upierać a raczej tylko przy chłodzeniu pasywnym. 8500GT i 8600GT mają wersje pasywne. Natomiast nie widzę 8800GT chłodzonej pasywnie :roll: .
Co do płyty głównej to jest OK ale jak to mi wczoraj ojciec uświadomił - Asusy są dla osób lubiących kręcenie i dużo opcji (chciałem polecić mu i tobie Asus P5B SE - bardzo znana i lubiana i polecana płyta) a mniej przekombinowane podobno są np Gigabyte'y (nie wiem który model ma na oku). Ja od dawna używam Asusów i je lubię ale lubię też kręcić :twisted: .
Co do obudowy to weź mniejszą, bez zasilacza a zasilacz jakiś naprawdę porządnej firmy a nie 'wbudowany' , np Be Quiet! Dark Power P7 PRO 450W (więcej mocy ci raczej nie trzeba).
Wszystko kwestia potrzeb. To wszystko o czym piszesz raczej wykracza daleko poza potrzeby pytającego.
Gdybym ja był pewien że w żadne nowsze gierki nie zamierzam grać to mając do wyboru kartę za 130zł a za 460zł... wybór byłby prosty :twisted: .
Nie chodzi o to by była jak najlepsza a nadal w rozsądnej cenie a by była lepsza od zintegrowanej a w jak najniższej cenie+zapewne cisza. Wszystko ma swoje priorytety...
Witam,
to mój pierwszy post, więc pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!
Przeczytałem sporo informacji dotyczących wyboru komputera do obróbki zdjęć tak na tym forum, jak i gdzie indziej, ale jestem tak zielony w tej materii, że lektura różnych sprzecznych wypowiedzi wprowadziła mi do głowy tylko jeszcze większy chaos.
Chciałbym prosić o poradę: potrzebuję komputer do obróbki zdjęć, z zaznaczeniem, że nie będę go używał do żadnych gier. Chciałem kupić na Allegro, ale wydaje mi się, że "graficzne potwory" są raczej dla graczy i nie jestem pewien, czy w obróbce zdjęć wykorzystam te możliwości, za które zapłacę. Zestawy podawane w tym wątku przekraczają raczej moje możliwości finansowe, a nie wiem, na czym mógłbym przyoszczędzić. Budżet, jakim dysponuję, to 1500 zł.
Z góry dzięki za pomoc,
pozdrawiam
Jestem wlasnie na etapie wybierania sprzetu do obrobki fotek, i zastanawiam sie ktory waszym zdaniem bedzie lepszy do sprawnego obrabiania zdjec pod PS CS2/3/4 i PS LightRoom2. Wybor jest pomiedzy wyzszym procesorem Core2Duo powiedzmy Intel® Core™ 2 Duo E8400 (3.00GHz, 1333MHz, 6MB cache) a podstawowym procesorem Intel® Core™ 2 Quad-Core Q6600 (2.4GHz, 8MB cache, 1066MHz), ceny zestawow (DELL) sa praktycznie na tym samym poziomie . Na co jeszcze zwrocic uwage przy doborze sprzetu do CS'a i LR'a, zalezy mi na jak najwiekszej wydajnosci i szybkosci wywolywania RAW do JPG, bo na moim obecnym laptopie obrobka wesela z 300 fotkami to naprawde juz ostra jazda :/
Pamiec to narazie 2 lub 3GB, chyba ze mocno polecacie upgrade do 4GB. I jeszcze pytanie czy wybor karty graficznej ma wplyw na szybkosc obrobki plikow przez PS'a ? Oczywiscie karta dedykowana a nie na plycie i z co najmniej 256MB.
Pod CS4 kup jakąś nową kartę nVidiii (na stronie Adobe są szczegóły), a sam procesor przestanie mieć znaczenie ;)
PS
Szczegółów garść znalazłem na stronie nVidii: http://www.nvidia.com/object/io_1222263345260.html
Trochę to wróżenie z fusów - nie wiedząc na co nacisk położyli programiści w CS4. Pewniakiem na pewno jest procesor z szybszym zegarem, jeżeli natomiast programiści się postarali, to quad może pokazać kto tu rządzi.
Wybrałbym core2 i na pewno 3 lu 4GB RAM - nie 2!
A masz potwierdzenie na to, co napisałeś? Bo (o ile dobrze pamiętam) wsparcie ze strony karty graficznej mają tylko niektóre operacje - obracanie, zoom etc. (w zakresie 2d edycji). Czyli praktycznie każda dzisiejsza nVidia podchodzi.Cytat:
Pod CS4 kup jakąś nową kartę nVidiii (na stronie Adobe są szczegóły), a sam procesor przestanie mieć znaczenie
Jeżeli kupujesz lapa, to pomyśl też o dysku 7200rpm - jest wyraźna różnica w wydajności w porównaniu do 5400.
http://canon-board.info/announcement.php?f=12&a=3
pkt. 3 !
Wątek dokleiłem w odpowiednie miejsce.
...CS4 to na razie wrozenie z fusow. Poczekajcie na pierwsze opinie powaznych uzytkownikow. Dowiemy sie co poprawiono (przy CS3 Adobe tlumaczylo sie dlugo z nieprzewidywalnego zamykania InDesigna pod Os X). Z tego co mi wiadomo duzy nacisk polozono wlasnie na InDesigni stad CS4. PShop w wersji CS3 okazal sie super maszyna po powolnej CS2. Bridge w koncu funkcjonalny itd. itd.
Skladaj sprzet pod CS4 jak juz poznasz wymagania. Ja wlasnie przechodze nawet w domu na Os X... co pewnie okaze sie glupota, bo Jobs jest bardzo chory, Apple po cudzie iPhone'a znowu ponosi straty... i moze skonczyc jako label Microsoftu. Czego nikomu nie zycze.
Dołączę się do pytania i dodam swoje: gdzie w Warszawie można kupić komputer stacjonarny - MARKOWY. Jakiś sklep, gdzie są komputery i można sobie wybrać i kupić.
Czy tylko MM/Saturn i jakieś supermarkety?
Chciałbym kupić działającą całość - NIE przez internet. Da się?
Np www.znak.pl
Możesz wybrać na miejscu, ale radziłbym jednak wybrac najpierw teoretycznie (albo w salonie z konsultantem albo internetowo), sprowadzą i odbierasz osobiście.
poco podkręcać taki sprzęt? chyba że dla czystej satysfakcji, żeby mieć np. równe 3ghz. Dla gier taktowanie pow 2ghz ma nikłe znaczenie, co innego przy renderingu czy innych bardziej zaawansowanych czynności.
A jeśli chodzi o gry to uważam, iz lepiej kupić PS3, niedość że zaoszczędzic można $ to przez najbliższe pare lat inwestujemy tylko w gry. Pozatym jeszcze zyskujemy odtwarzacz br który uzupełni nasze kina domowe.
Kupując kompa za 6tys wszyscy dobrze wiemy ile będize warty za 2 lata.
Taka moja opinia. ps. pewnie zaraz się odezwią zwolennicy Xboxa i powiedzą że nie ma lepszej konsoli, ale to tylko oni sobie tak wmawiają;-)
pozdro
Wątek skierowany jest głównie dla tych co obrabiają fotki. A tu już podkręcanie trochę da. Czy to przy konwertowaniu RAWów czy przy niektórych filtrach.
Co do gier... konsole się nadają raczej tylko do arcadów.
Strategie (o turówkach już zupełnie można pomarzyć) ? FPSy? (są, ale sterowanie kiepskie).
Dalej - jeśli ktoś potrzebuje sprzętu na którym jednocześnie da się grać, słuchać muzyki, oglądać filmy, korzystać z internetu, ściągać sobie sporo filmów, obrabiać zdjęcia (docelowo do TIFF 16bit a ProPhoto) - to jaki sprzęt byś polecił?
Też musiałem zmienić a właściwie zakupić drugi komputer, bo tak jak wspomniał ktoś wcześniej na lapku to już prawdziwe wyzwanie dla Actimela było, nie mówiąc już o poprawnej polszczyźnie jak się wyłączył z przegrzania w czasie oczywiście bardzo ważnej pracy:)
Dysponowałem małą kaską (ok 1700zł) więc napiszę co mi się udało w tej kwocie zakupić:
Gigabyte 52ml-s3
Procek AMD X64 6000
HD 500 GB 32 mb cache
grafa Palit HD 3870
8 gb RAM DC
VISTA Ultimate 64 (trafiłem cenowo najlepiej z całego zestawu)
Wiadomo nagrywarka DVD kalwirka itp.
Dokupiłem monitor (osobna kaska)
Komputer cóż śmiga szybkość zadowalająca, jak dla mnie ok, jedyny mały minusik to grzanie się chipsetu na MB ale dodatkowy wiatrak rozwiał sprawę.
Czy sprzęt wart ceny, jak dla mnie tak guru komputerowym nie jestem ale wydaje mi się, że złożyłem sobie jakiś tam całkiem całkiem zestawik.
pozdrawiam
p.s teraz nawet nie zauważam jak mi się PS włącza:D
Da się lepiej kupić za te pieniądze.
Ale sam hardware, nadający się do dalszej rozbudowy:
Esc.pl:
Intel Pentium Dual Core E5200 2.50 GHz BOX (LGA775, 64bit) = 330zł
MSI P35 NEO-F /intel P35/ = 269zł
Seagate Barracuda 500GB 32MB cache = 225zł
DVD Pioneer= 100zł
Obudowa = ok 100zł (np Tacens Prior)
Asus Silent Radeon 3450 512MB DDR2 64bit = 135zł
zasilacz Seasonic SS-400ET = 149zł (gral.pl)
GEIL 4GB (2x2GB) DUAL ULTRA PC800 CL4 = 213zł (allegro - maciejbielecki)
No i jakaś klawiatura i mycha.
Do tego należy doliczyć OS, patrząc na njusy o Windows7 to na razie wystarczy Vista 32bit SP1 Home Premium (ok 360zł) by się później na 64bit Windows7 przesiąść zwiększając RAM do 8GB.
Do tego zestaw ten świetnie się nadaje do ewentualnego podkręcenia (zasilacz i płya i procek i ram), tylko trzeba by zmienić chłodzenie na procku z boxowego na jakiegoś Pentagrama (ludzie Karakorum polecają).
no pewnie tak :)
Ja nie planuje rozbudowy dalszej kompa, przynajmniej jak narazie. Wiem,że człowiek jakby się uparł to znalazł by coś innego może lepszego ale wiesz jak to jest czasami się nie chce. Są kompy , które wyrywają swoimi osiągami, ale mój zestwik da rade przez jakiś czas na pewno. Może za jakiś czas przyjdzie moment zmiany, oby jak najpóźniej :D:D
p.s teraz to tylko inwestować w dobry monitor
pozdro
tez czeka mnie zakup kompa. sprawdze jak sie cenowo ma zestaw w moich okolicach, zaproponowany przez Viteza. choc nie ukrywam ze chcialbym sie zmiescic w 1500 zl.
Jest takie przysłowie - oszczędny kupuje dwa razy.
Ten zestaw już jest mocno przycięty. Przycięcie o kolejne 300-400zł np na procku,ramie czy płycie głównej oznacza kupno komputera o generację starszego/gorszego (Jakiś celeron czy nienajnowszy Athlon i jakieś słabe 667MHz ramy DDR2).
Co do Visty - nie ma sensu póki jest XP na rynku. Wsparcie zapewnione do bodajże 2014, system dopracowany na max. Vista to tylko próbka tego, co będzie w Win7. Ja zostaję przy XP zarówno jak i moi profesorzy (informatyka) i innym polecam to samo. Kiedy 7 będzie na rynku ok 2 lat, będzie można ze spokojem przenieść się na niego. Dodatkowo przypominam / informuję że istnieje coś takiego jak downgrade i Vistę można zamienić na XP (oryginalną OEM do komputera dodaną, bo BOX jeśli ktoś ma nie ma sensu..) wymagana jest tylko oryginalna płyta od XP, można iść do jakiegoś serwisu i na pewno mają. Edit: chyba że ktoś chce mieć więcej RAM obsłużone oraz rdzenie 4, wtedy Vista. Chociaż bardzo niewiele programów poza systemem wspiera 4 rdzenie. Wiem tylko o jednym poza samą Vistą - Microsoft Flight Simulator X. Chyba że Win XP 64 bit.. ale to już więcej niepotrzebnego zachodu.
Moim zdaniem lepiej kupić 3x kompa za 1500-2000 zł, niż 1x za 6000. Mniej się straci.
Różnic pomiędzy obydwoma systemami jest trochę (sporo?) więcej, ale do zastosowań zgodnych z tym forum i wątkiem wspomnę tylko - PS CS4 jest 64bitowy, śmiga na 8GB RAM i 4 rdzeniach. Szkoda tylko że kosztuje tyle co roztrząsany zestaw komputerowy ;) .
Tak bardzo na szybko:
http://www.vista.pl/artykuly/12498_w...rownanie_.html
http://vista.pl/artykuly/12471_windo...pod_maska.html
http://vista.pl/artykuly/12472_windo...jonalnosc.html
A po wygooglaniu "Vista kontra XP" itp haseł lektury jest od groma.
I tak samo jak w przypadku "jaki obiektyw wybrać" - wszystko zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb użytkownika, bo w takim porównaniu nie ma obiektywnego zwycięzcy.
Gdzies ostatnio widzialem testy, porownywali Windows 7, Vista i Xp najlepiej wypadl Win.7 a na drugim miejscu Xp. Osobiscie jade na Xp a do swoich testow mam Windows 7 jak wiadomo mozna go sciagnac za darmo i sie pobawic do sierpnia 2009 o ile sie nie myle bedzie darmowy, moim zdaniem win.7 bedzie mysle najlepszym systemem po Xp (vista to calkiem spaprany system i jak ktos sie troche zna to wie o tym doskonale, luba go Ci ktorym sie podoba wizualnie a nie potrafia nawet wylaczyc UAC. Nie wspominajac o spapranych tunelach w vista).
Zestaw ktory polecal Vitez, moim zdaniem to jest absolutne minimum a nawet troche za slaby, minimum na teraz i oczywiscie patrzac w niedaleka przyszlosc bo przeciez kompa nie kupujemy co rok bo to jedynie strata pieniedzy i do niczego wlasciwie taki komputer opisany przez kolege wyzej. ktory twierdzi ze lepiej kupic czesciej niz raz a porzadnie na kilka lat to moim zdaniem jest w bledzie. Wiec co do minimum moim zdaniem - Intel Pentium Quad Core z mozliwie najwieksza iloscia Cache, min. 2GB RAM pozne DDR2 lub DDR3, plyta glowna to podstawa wiec powinna byc solidna dobrej firmy, ktora bedzie w stanie wymieniac informacje pomiedzy urzadzeniami z odpowiednia predkoscia, grafika aby przynajmniej miala Stream Processors 64, dysk twardy HDD to juz powiedzialbym zalezy od wlasciciela, co i ile bedzie mial na kompie i mysle ze na poczatek 250GB spokojnie wystarcza bo zawsze mozna dokupic wiekszy i wiecej dyskow a dobrze jest miec przynajmniej dwa dyski, obudowa to jest malo istotna, co wazne zasilacz powinien byc o odpowiedniej mocy aby nie byl wysilony, a jaki? duzo zalezy od karty grafiki i rodzaju procesora, 550Watt wystarczylby dla sprzetu ktory wymienilem wyzej, karta dzwiekowa jesli komus nie zalezy na dobrym dzwieku to nie bedzie w zasadzie ponosil dodatkowych kosztow bo w 99% plyt glownych karta dzwiekowa juz jest wbudowana, dla bardziej wynagajacych polecam creative karty dzwiekowe do wyboru do koloru, monitor mysle ze min. 22" i co jest bardzo dobrym dodatkiem UPS-czyli battery backup, to moim zdaniem podstawowy komputer, za $1400 (sam komp. bez monitora, myszki i klawiatury) mozna kupic Core i7 z (3GB) najszybszymi DDR3 triple channel (trojkanalowe najnowsze pamieci), porzadna plyte glowna asus, pojemny HDD i reszte.
Dla mnie to temat rzeka. :-D
Pozdrawiam.
Temat rzeka ale trochę pojechałeś... bo akurat w kilku ostatnich postach skupiamy się na konkretnym zestawie w konkretnej cenie - max 1700-1800zł.
1400$ "nieco" tę kwotę przewyższa :roll: .
Jak ktoś teraz kupi tego typu zestaw za 1700-1800zł to mu ze 2-3 lata wystarczy i nie będzie wiercić dziury w brzuchu o zmianę, szczególnie gdy ktoś z jakiegoś rzęcha się przesiada ;) .
Udowodnij mi jak dużo podkręcanie da? O ile szybciej obrobisz Rawy, czy nałożysz filtry w PS? Biorąc pod uwagę zakup dodatkowego chłodzenia , dobrych pamięci z radiatorami. Ewentualny wzrost temperatury i brak stabilności systemu - jak duże będą korzyści?
Strategie sa*wydawane. Nie tyle co na PC, lecz są. FPs-y?, a czy nie można podpiąć klawiatury czy myszki pod usb? Nie żyjemy w czasach PlayStation1. Z tego co napisałeś wnioskuję ,iż nie posiadasz konsoli, co gorsza mało grałeś.
Biorąc pod uwagę iż wszystko poza obróbką zdjęć jest możliwe na PS3 - i nie trzeba tej platformy rozbudowywać, posłuży na wiele lat bez inwestowania. Dodatkowo odtwarzacz Blue-Ray - śliczne uzupełnienie kina domowego, PS3 odwarza filmy HD w mkv.
Co do obróbki zdjęć osobiście wybrałbym :
Dell Dimmension XPS 420 E8200 3GB 640 8800GT za 3 214,74 zł.
http://allegro.pl/item545785307_dell...8800gt_12.html
sprzęt całkowicie spełnia moje oczekiwania.
Opis
Procesor Intel Core 2 Duo E8200 2.66GHz, 1333 MHz FSB, 6MB Cache, LGA775
Chipset Intel X38 Express / ICH9R
Pamięć 3072MB DDR2 (max. 8GB)
Dysk 2x 320GB (640GB) 7.200rpm
Napędy Blu-Ray Combo (BD-Rom + DVDRW)
Karta graficzna nVidia GeForce 8800GT 512MB PCIe
Karta dźwiękowa High Definition Audio 7.1 channel, zint.
Karta sieciowa Gigabit Ethernet 10/100/1000, Bluetooth, Wireless WiFi 802.11b/g
Złącza wewn. PCI-e 16x, PCIe 1x, PCIe 8x, 4xDIMM DDR2, 3xPCI, 5xSATA
Złącza zewn. 8xUSB 2.0, RJ45, 7xAudio, 2xFireWire, eSATA, SPDiF
Oczywiście WinXP.
Do czego zmierzam.. inwestycja w niedrogi komputer spełniający wymagania fotografa + uzupełnienie multimediów w postaci PS3 przełoży się na dłuższy czas użytkowania bez zbędnego inwestowania w nowości producentów.
co powiecie o takim zestawie, jakie minusy?
http://allegro.pl/item549154318_pcs_...gb_dvd_rw.html
Dziadoska buda z zasilaczem.
Plyta z lekka wiekowa. Za to proc full wypas.Lepiej 2 rdzenie i dobra plyta.
Dysk ni wiadomo do konca jaki - taki jaki maja pod reka ? :D dobre sobie...
Karta graficzna slaba , 9600 juz wypada lepiej.
dla mnie kupowanie kota w worku troche , zdjecia podzespolow wyzszej marki niz te montowane , zeby ladniej wygladalo...
Szukal bym czegos 2 rdzeniowego , z nowsza plytka na P35 , pamiec i Kingston moze byc , 4gb starczy , karta 9600GT 512mb bo 1gb to... kolejne mydlenie oczu ( bo kto na 9500 gra w gry na 24" w wysokiej rozdzialce ... ). No i buda , moze i byc taki Mustang czy Tracer chociaz to masakra ogolnie , ale zasilacz cos porzadnego 400-450W ( Chieftec/Corsair np. )
"Nowy super wydajny chipset G31" - oczywiście 3/4 ludzi uwierzy w takie głupoty. Intel G31 jest wydajny, ale to chipset bardziej biurowy ze względu na zastosowane na płycie zintegrowane układy - graficzny, dźwiękowy oraz LAN. Osobiście szukałbym czegoś na układzie Intel P35/ICH9R lub P45/ICH10R.
Zależy jeszcze do czego taki komputer miałby być przeznaczony - do gier raczej średnio się nada (słaba karta graficzna). Do obróbki i archiwizacji fotografii zainteresowałbym się większym dyskiem (np. 1TB 7200rpm z 32MB cache) ;-)
Do wypowiedzi kolegów dodam że np ja lubię sam składać
Wtedy wszystkie komponenty są takie jak chcę. Jeżeli nie chcesz sam to w większości sklepów to zrobi. Kup dwa dyski jeden na system i aplikacje a drugi na fotki. Tak to lepiej działa.
Ja podobnie. Wiem czego chcę, czytam opinie, dobieram komponenty i od wielu lat na własnoręcznych "składakach" jadę. Tylko mam takie skrzywienie że preferuję komponenty z wyższej i najwyższej półki a nie byle taniej - by nie mieć problemów ze stabilnością.
Jak ktoś chce by mu złożyć znośny zestaw to mogę pomóc :) , ale wiem że jest paru lepszych, bo na co dzień składających/naprawiających komputery fachowców z Warszawy i nie tylko.