W A3+ ultymatywną jakość oferują następujące drukareczki:
Epson R2880
Canon Pixima Pro 9500 MkII
HP Pro B8850/9180
Wersja do druku
W A3+ ultymatywną jakość oferują następujące drukareczki:
Epson R2880
Canon Pixima Pro 9500 MkII
HP Pro B8850/9180
@furzyk: jeśli wydrukujesz jakieś zdjęcia na papierze foto, to będę bardzo zobowiązany za przykładowy skan :). Pozdrawiam!
teraz mam szczyt sezonu i kupa roboty ze slubami i studiem wiec jak tylko bedzie chwilka to porownam zdjecie z pliku ze zdjeciem z labu oraz zdjeciem z drukarki.
Super, jestem bardzo ciekaw wyników. Pozdrawiam!
No wiec zrobilem kilka wydrukow czarnobialych na A4 lecz szczerze - nie chcialo mi sie odpalac drugiego kompa i ich skanowac (skaner do tego mam zepsuty i robi paski poprzeczne). Generalnie na tych zamiennikach na papierze mabitech A4 nie wyszlo to dobrze. Po usunieciu kolory ze zdjecia, dodaniu kontrastu i ok 3 godzinnym robieniu probek z roznym ustawieniem suwakow na zdjeciu w jasnych partiach wchodzilo za duzo magenty (np na albie i twarzy chlopca) a w cieniach wylazi zielen. Nijak nie jestem w stanie tego zmienic tak zeby tusze dobrze oddawaly odcienie szarosci. Na oryginalach z kolei na ustawieniach suwakow na zero kolor wychodzil lekko rozowy na fotkach czb lecz nie operowalem suwakami bo szybko sie tusz skonczyl. Z kolei na zamiennikach przy wylaczeniu kalibracji kolorow z poziomu sterownika (zdjecie czb) dominuje kolor niebieski i tez nie jest to fotka czb.
Czy zna moze ktos sposob zeby ip4700 do czb wykorzystywal WYLACZNIE czarny tusz ? Mysle, ze to by zalatwilo problem - moze bylaby ciut gorsza jakosc lecz przynajmniej w odcieniach czb. O ile z kolorem oko ludzkie jest w stanie stolerowac wieksze niedociagniecia o tyle czb po prostu musi byc czb i paradoksalnie o wiele trudniej jest ustawic poprawne odwzorowanie odcieni szarosci.
Dzięki za relację, furzyk. Widzę, że z jakością zamienników różnie bywa. Nie wiem, czy jest sens inwestować w domowy lab. Chyba pozostanę przy tradycyjnej metodzie...
jak na moj gust - profesjonalny lab mozna olac jesli sie kupi... jakies noritsu :) Domowe atramentowki to zbyt wiele zachodu z zamiennikami, cissami (wiecznie czytam o problemach) - jak nie oryginal to zamiennik nie trzymajacy koloru. Osobiscie nie kupowalem drukarki zeby robic masowke dla klienta lecz zeby czasem druknac sobie zdjecie do prawka, paszportu, etykiete do etui dvd, wydrukowac plyte dla mlodych itp. Masowy druk zostawiam labowi.
Profesjonalny lab można olać, jeśli się kupi dobrą drukarkę pigmentową z kasetami o dużej pojemności. Noritsu to zbyt wiele zachodu z chemią, kasetami z papierem, serwisem, potwornymi rachunkami za prąd, a do tego jakość w porównaniu z atramentówkami jest dość biedna, ilość mediów na których można odbijać to trzy podłoża na krzyż, a w dodatku proces mokry zatruwa środowisko naturalne.
na pewno masz racje, ja sie az tak nie znam lecz pewnie taki sprzet i tak sporo kosztuje wiec ile by trzeba drukowac (na wlasne potrzeby) zeby sie koszt zwrocil.
Na pewno wyjdzie duuuużo taniej niż minilab ;) Fotografia to kosztowne hobby, niekoniecznie musi się zwracać.
Drukarka pigmentowa - parę tysięcy,
Perfekcyjne powiększenia ultymatywnej jakości, trwałości i w dodatku naturalne, organiczne i ekologiczne - bezcenne :lol:
mam epsona stylus pro 3800 (3880 to nowsza wersja) - zdecydowanie polecam - świetny sprzęt - jedyny problem to tusze - a w zasadzie ich dostępność - w zasadzie sklep epsona z Niemiec na zamówienie sprowadza.. ale wydruki do A2 -na lepszym papierze jakość kładzie na glebę ;)
A2+ jest mi raczej zbedna. A3 wykorzystywalbym niezmiernie rzadko.
@czornyj - rzuc jakiś konkretny model :) zupełnie nie śledzę rynku a muszę zmienić picme ip 5000 bo powoli pada.
miał ktoś może z was styczność z tą drukarką: PIXMA iX7000 ??
Warto kupować czy lepiej nazbierać kasę na "wyższy" model??
W A3+ niestety jest nędznawo - Epson R2880, Canon iP9500 MkII i HP B8850, 9180 Pro. Wszystkie oferują zabójczą jakość, z czego Epson i Canon bardzo ultymatywną. Problemem w tych drukarkach (Epson, Canon) są mikrotuszyki o pojemności 11ml, które eskalują koszt wydruku i czynią eksploatację upierdliwą. W HP jest zdecydowanie lepiej, ale też bez szału - tuszyki mają po 27ml, ale są też odpowiednio droższe. W zwiążku z powyższym ideałem jest Epson 3880, który jest jak na A2 naprawdę kompaktowy i gabarytowo niespecjalnie większy od R2880, ale ma już tuszyki o zacnej pojemności 80ml.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie zapomina się, bo np. drukarka ma prowadzenie papieru przy pomocy kółek, które na papierach powlekanych zostawiają tzw. "pizza wheels" - problem jest do obejścia, ale w dość mozolny i upierdliwy sposób. Denerwująca jest również strata atramentu podczas zmiany PK->MK i na odwrót - ale taki już urok Epsonek K3. Brakuje też możliwości podawania papieru z roli, ale pewnie nie chcieli kanibalizować sprzedaży 4880.
Miałem na myśli nieustające prążki, czyli zasychanie głowicy, ciągłe czyszczenie, dolewanie atramentów-zamienników upierdzielone łapy itp. Tzw "pizza-coś" słyszałem, ale nie doświadczyłem. Może mam za słaby wzrok. Wg moich wymagań i każdego kto je ogląda, wydruki są powalające. Niejeden zatwardziały zwolennik labów po obejrzeniu sceptycznym i nieprzekonanym okiem, długo szuka szczęki na podłodze.
Zobaczcie ten link....
http://www.youtube.com/watch?v=Cd1Z5...eature=related
do drukarki epson r2880
niekończący się tusz :)
podobno 1/5 taniej drukowanie wychodzi niż oryginalne pojemniki z tuszem. A tusz ten sam co w oryginałach.
Wydruki z pigmentowych Epsonów K3, Canonów Lucia i HP Vivera są ultymatywnej jakości i porównywanie ich z nędznymi popierdółkami wykonanymi w procesie mokrym zakrawa na profanację - 3880 nie stanowi tu wyjątku, prywatnie korzystam z większej 7880 i jakość (taka sama praktycznie w całej serii x880) urywa łeb z płucami. Generalnie w tej cenie, przy tej pojemności tuszów i przy tak niewielkich gabarytach nie można mieć lepiej, więc nie ma co wybrzydzać - lepsze są już tylko bycze plotery z podciśnieniowym prowadzeniem papieru o poszerzonym zestawie kolorantów - Epsony serii x900, Canony serii x300 i Hapeki serii Zx200.
szczerze to jako użytkownik Epsona 3800 powiem że jak wydruk wychodzi 1/5 taniej czyli 20% taniej przy takich samych (teoretycznie) tuszach to zabawa nie jest tego warta .. co innego jakby koszt wynosił 1/5 oryginałów to już co innego..
z tego co słyszałem to to ciągłe zasilanie tuszem takie fajne wcale nie jest
Witam.
Z ciekawością śledzę cały wątek aż do teraz, kiedy zaczyna mi się kończyć tusz.
Mam drukarkę Canon Pixma MP560 z wydruków jestem baaardzo zadowolony.
Po opiniach na temat zamienników zdecydowałem się kupić kartridże samoresetujące i tusze w butlach.
Wcześniej miałem HP5550 i kupowałem tusze z agaw, były OK.
Znalazłem ciekawą alternatywę (cenową) na
http://sklep.so.net.pl/index.php?cPath=6353,
oraz kartridże samoresetujące
http://sklep.so.net.pl/product_info....ducts_id=96076
Napiszcie mi proszę czy ktoś już korzystał z ich usług, a jeśli tak to jak z jakością tych tuszy.
Tusze z Agawy są droższe, jeśli będę musiał to wezmę od nich, ale też nie wiem jak z ich jakością do MP560.
A jeśli nie Agawa i SoNet to może coś innego?
Z góry dzięki i pozdrawiam.
mam dziwny problem z canon selphy .
Na wydrukach jest biała kreska wzdłuż zdjęcia. Zawsze w tym samym miejscu.
co to może być.
Przygniotła mnie ilość porad:shock::lol:
Selpy to termosublimacja. W tym miejscu co jest biały pasek zapewne "element grzejny" padł.
Jako że nie znam się na temacie drukarek foto proszę o radę.
Potrzebuję niezbyt drogiej drukarki z funkcją wykonywania nadruków na płytach.
Zdjęcia do formatu A4.
No i najlepiej jeśli byłaby tania w eksploatacji (np. tanie zamienniki lub zasobniki samo resetujące, albo coś w tym stylu).
Z góry dziękuję za pomoc.
Wczoraj kupiłem drukarkę CANON MP 640 i niestety mam z nią problem a mianowicie z tak banalnym tematem jak instalacja sterowników.
Podłączam drukarkę do USB uruchamiam instalację z załączonej do drukarki płyty instalacja rozpoczyna się i pojawia się komunikat o niezgodności sterowników z systemem. Klikam "mimo to kontynuuj" trzykrotnie bo tyle razy pojawia się komunikat i instalacja idzie dalej. Po pewnym czasie komputer uruchamia się ponownie wznawia się dalszy ciąg instalacji a następnie pojawia się komunikat z prośbą podłączenia drukarki do komputera. Mimo że drukarka jest podłączona do komputera nie jest niewykrywana a po włączeniu zasilania drukarki komputer resetuje się i pojawia się BLUE SCREEN.
Nie wiem o co chodzi.
Dodam że system to XP z SP2.
Proszę o pomoc bardzie doświadczonych.
.
Poszukaj najnowszych sterowników na stronie Canona.
Możesz też spróbować zainstalować drukarkę ręcznie - poprzez dodaj drukarkę i ręczne podanie ścieżki do sterowników na CD lub tych nowo ściągniętych.
Powodzenia! :-)
UUUUUUUdało się:!::mrgreen:
Zainstalowałem SP3 do WINDOWS XP, a potem tylko sterowniki do drukarki z płyty załączonej do drukarki i poszło. potem doinstalowałem sterowniki skanera i oprogramowanie do robienia wydruków na płytach i juz teraz cieszę się świetnej jakości zdjęciami.
Witam
Jestem przed zakupem drukarki do zdjęć. Mam do wydania 1100 zł. Chciałbym aby drukarka była stosunkowa tania w eksploatacji. Dziekuję za pomoc
Witam!
Przymierzam się do zakupu urz. wielofunkcyjnego: kwota do 800zł ( im mniej tym lepiej ), priorytet: jakość drukowanych fotografii 10x15 i a4 - nie będzie drukowane dużo więc plan jest tusze i papiery oryginał + wifi . No i tu mam problem czytałem potem oglądałem kilka urządzeń i nie wiem, które wybrać - na placu boju mam:
Opcja Epson: Epson px720wd (560zł) - vs epson px820fwd (780zł) (tutaj chyba skłaniałbym się ku px720wd bo chyba nie ma innych różnic oprócz lepszego wyświetlacza i faxu w px820fwd albo o czymś nie wiem :) )
Opcja Canon: nowa seria : MG6150 (650zł) (plusem może być szósty atrament "szary") MG5250 (470zł) - te 2 urz. niestety są dosyć nowe i nie wiele jest o nich w necie albo ewentualnie starszy model MP560 (480zł)
aczkolwiek czarny kolor obudowy jakoś do mnie bardziej przemawia ... :)
Rozumiem, że jakość fotek z urz. wielofunkcyjnych jest identyczna jak z np. tylko drukarek podobnej klasy typu epson p50 czy pixmy?
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam !
Zamówiłem px720wd. Mam nadzieję, że też będę zadowolony :) A tak swoją drogą jak mają się te tańsze papiery epsona do tego premium bo na próbe zamówiłem premium ale zastanawiałem ile gorsze jest np. zwykły glossy . pzdr
Różnic w kolorach pomiędzy premium 255g, a glossy 225g nie dostrzegłem, jest jedynie drobna w jednorodności faktury połysku powierzchni. Oczywiście w tym droższym jest lepiej, ale nie jest to jakaś diametralna sprawa, więc będę w przyszłości zamawiać 225.
Acha, jeszcze jedna sprawa: w menu drukarki odznacz domyślną "Dużą szybkość". Drukowanie foto w tej opcji może skutkować drobnymi ryskami na jednorodnych powierzchniach zadruku. Po odptaszkowaniu jest ok.
Zamówiłem też białe płyty CD ritek'a do zadruku. Na dniach będę miał pierwsze wrażenia na ten temat.
Zaletą PX720 jest świetny podajnik do płytek. Jakość odwzorowania barw nie powala, natomiast po oprofilowaniu jest ok.
...tzn. jakość odwzorowania barw na płytkach, bo oczywiście np. na Premium Glossy z użyciem fabrycznego profilu ICC w świetle dziennym jest super. Trzeba tylko odczekać parę chwil bo barwnik dość długo stabilizuje się na papierze.
Czy jest ktoś użytkownikiem drukarki Canon IP 4850? Jeśli tak to prosiłbym o podzielenie się swoimi wrażeniami. Dziękuję i pozdrawiam
Dzięki za podpowiedzi, następnym razem spróbuję na zwykłym glossy i porównam bo jednak różnica w cenie jest spora . Pozdrawiam
Co to moze byc ?
W sobote kupilem drukarke "Epson PX 720 WD". Zaraz wykonalem kilka probnych zdiec na papierze ktory byl w zestawie. Efekt , jakosc jak najbardziej OK.
Nastepnie w poniedzialek chcialem drukowac kolejne zdiecia i tu - male zaskoczenie, pierwsze zdiecie z drukarki wychodzi juz lekko rozmazane.
Jak wzialem zdiecie w pozycje pionowa, atrament zaczal lekko splywac ( po 24 godz. nandl jes mokre ).
Nastepne zdiecie byly juz OK.
Czy ktos z Was juz cos takiego "przerabial" ?
.........( po 24 godz. nandal jest mokre )........
Włożyłeś papier niewłaściwą stroną - tylko jena powierzchnia jest chłonna z drugiej efekt będzie taki jak opisałeś.
Lukasz
Czy któryś z szanownych forumowiczów posiada Epsona 1400 z jakimś zestawem stałego zasilania? Chętnie porozmawiałbym na ten temat / zobaczył efekt. Bardzo mi zależy bo mam dość zabawy z labami. Aczkolwiek tysięcy zdjęć nie drukuję. Mile widziane woj mazowieckie :mrgreen:
A czy mógłbyś rozwinąć zwrot "cudów nie ma"? Moja IP4200 już odmawia posłuszeństwa i czeka mnie zakup czegoś lepszego. Nie chcę inwestować w bardzo drogi sprzęt. A ciss mnie mocno interesuje, ale muszę sobie obliczyć i zebrać informację skąd brać tusz, może jakiś polecisz, jaki papier. Skoro z niejednym takim forumowiczem miałeś okazję porozmawiać, to jaki wyszła średnia żywotność takiego zestawu. Głowica do E1400 kosztuje 800 zł mniej więcej w razie co.
Trzeba pamiętać że R1900 ma jeden czarny, co nawet na oryginałach nie daje ładnych przejść w delikatnych odcieniach i neutralnych szarości. Na zamiennikach nawet najlepszych jest jeszcze gorzej.
Druga sprawa to zapowietrzanie układu, rozwarstwianie nośnika i pigmentu, zasychanie, duże zużycie atramentu na konserwację. CFS to rzecz do pracy ciągłej. Przy sporadycznej upierdliwość zaczyna przeważać nad oszczędnością.
Rozumiem, że w R 1400 jest tak samo.podobnie (jeden czarny i przejścia nieidealne). Upierdliwość, bardzo tego nie lubię. Jak często się to dzieje, jakie czynności wtedy trzeba wykonać żeby uruchomić całość?
Druga sprawa, czy jest sens zakładać jakiś cis do IP4200 składający się z samych czarnych tuszy - do druku czarno-białych fotografii. Kiedyś coś mi się o uszy obiło.
Tak czy inaczej skupiam się nad rozwiązaniem problemu korzystania z labów. Co byś radził?
W R1400 jest tak samo. Upierdliwość pojawia się jeśli drukarka nie chodzi co dzień. Wystarczy z reguły kilka dni przestoju i coś*przysycha. Przy CFS/CISS normą jest że drukowanie zaczyna się od czynności przeczyszczenia głowic. Idzie na to 1ml atramentu z każdego zbiornika i zapełnia oczywiście pochłaniacz.
Alternatywa dla labu? Bezbsługowość, względnie niskie koszty (ok 1 zł + papier) i jakość powodująca opad szczęki to Epson Pro 3880.