doskonale o tym wiem.:grin:
Wersja do druku
Po przeczytaniu ostatnich stron tego wątku widzę, że zmienił on charakter z rzeczowych porad na zwykłą kłótnię bez większego sensu. Żonglowanie typami czy ilością kolorów oraz marketingowe przepychanki oparte na wyssanych z palca "opiniach" nie daje nam użytkownikom właściwie NIC. Stąd mój apel: nie brudźcie bardziej tego wątku. Dla użytkowników liczą się rzeczowe, namacalne argumenty a nie demagogia i spekulacje.
Drobna rada: Jeśli chce się coś sprzedać to zamiast negować wyroby innych producentów lepiej się skupić na pozytywnych cechach (ogólnie lub wyróżniających je z danej grupy) proponowanych produktów... no chyba, że takich nie mają to wtedy pozostaje jedynie obsmarowywanie innych. Zła sława to też sława i biznes się kręci.
Odpowiem najprościej jak mogę jeśli chodzi o strojenie della można ustawić każdy kanał koloru na przynajmniej ponad 16 mln ustawień w trybie serwisowym i wiele innych ustawień, jakoś nie wierzę w zapewnienia o jakości lcd z świetlówkami i to co niektórzy piszą tutaj to nieprawda... mimo tego że kalibracja następuje bez użycia zewnętrznego kalibratora i wydaje się że kalibracja jest sprzętówa to i w przypadku della i w przypadku eizo tak nie jest !!!! Wynika to z tego że świetlówki mają stałą temperaturę bieli, której nie da się dowolonie modyfikować. Takze przez kalibrację redukujemy liczbę kolorów na poziomie tablicy kolorów samego monitora.... Więc i tak kolorów mamy mniej niż nam się wydaje !!!
myślę że to wystarczy i dodatkowo ma się większą paletę barw o 35%... także w przypadku przekłamania o jakiś tam współczynnik (ileś tam kolorów z rzędu) może się okazać że i tak kolor jest bliżej prawdziwego niż w zwykłym lcd np marki eizo nawet idealnie wykalibrowanym bo po prostu tych kolorów są miliony więcej.....
Powoli nie chce mi się czytać twoich postów, mam wrażenie, że jesteś początkującym handlowcem. Oj dużo nauki jeszcze przed tobą. 3SA dał ci bardzo dobre podstawowe rady sprzedaży. Takie małe ABC handlowca. ( I nie obraź się , tylko spokojnie sobie to przemyśl:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )
Rozumiem intencję takiej prezentacji, jednakowoż jest to tani chwyt, właściwy polityce reklamowej produktów niższej półki. W ten sposób nie ma możliwości pokazania żadnej realnej zalety monitora.
Zestawienie które Pan pokazał, po pierwsze dotyczy zupełnie innych monitorów niż lezą w kręgu zainteresowania wielu zainteresowanych fotoamatorów a już szczególnie zawodowców. Po drugie słupki nic konkretnie nie pokazują.
Po raz kolejny pisze Pan marketingowe ogólniki. Proszę o przedstawienie namacalnych dowodów. Żaden model Della, nie ma możliwości "strojenia" w kontekście jaki próbuje Pan przeforsować. Nie ma również takiej perfekcyjnej reprodukcji. Wcale nie zdziwiłbym się również jeśli okazałoby się, że gamut również jest marketingowo podbarwiony. Takie rzeczy to tylko w Erze. Są do dość proste konstrukcyjnie monitory. W swoim przedziale cenowym jest kilka zdecydowanie lepszych, choć mniejszych. Nie przeczę że to atrakcyjne monitory. Duże, tanie, mają mnóstwo wejść. Do domu naprawdę niezłe. Sam zastanawiałbym się nad takim. Jednakowoż w dziedzinach graficznych użycie argumentu: "nie masz kasy na Eizo S2411 kup Della bo to to samo" jest fałszywe.
Zmieniając nieco temat dysputy :-D ...
Poproszę o konkretną odpowiedź (z uzasadnieniem ;) )... mógłbym na PW (np. do Tom01) ale uznałem, że pytanie ma charakter na tyle uniwersalny, że i innym może się przydać:
Zatem - czy ma znaczenie, w jaki sposób podłączamy monitor do komputera - czy przez złącze cyfrowe, czy analogowe?
Nie zastanawiałbym się wcale nad tą kwestią, gdyby nie to, iż po podłączeniu mojego LCD poprzez złącze cyfrowe - na monitorze pojawia mi się od razu niebieski ekran (welcome... blablabla) windowsa - WADA - nie można wejść do SETUPu i pomajstrować w ustawieniach (DEL nie tyle nie działa co LCD nic nie wyświetla)
Sprawdziłem na analogu - normalna procedura - DEL, F12 działają - standardowe ekrany startowe.
Jakieś sugestie?
Połączenie DVI działa następująco:
RAMDAC -> Transmiter -> Sygnał w kablu -> Transmiter -> Monitor
Połączenie analogowe natomiast:
RAMDAC -> Sygnał w kablu -> Monitor
Jak widać, zestawienie połączenia DVI wymaga najpierw nawiązania łączności pomiędzy transmiterami na karcie i w monitorze. Coś a'la łącze modemowe. Najpierw modemy "gadają". Pomimo, że jest między nimi wymiana informacji, dane użytkowe nie lecą. Dopiero po uzgodnieniu parametrów transmisji, rura jest otwierana. Jak łatwo się domyślić trochę to trwa, szczególnie jeśli negocjacje są trudne z uwagi na szumy, zakłócenia itd. Nigdy obraz na monitorze podłączonym DVI nie pojawi się tak szybko jak na analogu. Jednak przy dobrym jakościowo torze i transmiterach, jest wystarczająco szybko aby wejść do setup'u komputera. Przyczyn w opóźnieniach należy szukać w całym torze, zaczynając od wymiany kabla, potem karty a na końcu monitora. Jeśli również po przetestowaniu innej karty jest źle, trzeba przyjąć, że dany monitor tak ma. Brak wyświetlania ekranu w setup'ie świadczy o braku możliwości przesłania sygnału w trybie vesa. Jest to ograniczenie sprzętowe. Proste wyjście: Podłączyć oba kable i przełączać przyciskiem na monitorze w krytycznych sytuacjach.
Dzięki Tom01 :)
Doprecyzowując pytanie - dla jakości obrazu, etc. ma to znaczenie, czy DVI czy analog?
I to jest konkretna odpowiedź, która - mam nadzieję - przyda się nie tylko mnie :) Dzięki :)
Zatem podłączając drugi monitor na narzędzia PSa - podpiąć pod wyjście analogowe, monitor główny - do DVI
Aż żal czytać
po prostu wkleję zdjęcie pokazujące ekran serwisowy z 2407WFP
w nim można ustawiać co się widzi... czyli kanały kolorów itp.
Emm, a ja mam wrażenie, ze chodzi o coś innego, BIOS z zasady potrafi obsługiwać tylko jedną kartę graficzną i tylko jeden RAMDAC, jeśli do wyjście analogowe karty graficznej jest ustawione podczas startu na sztywno na 'głowne' to tylko i wyłączenie na nim będzie obraz ... do czasu zainicjowania sterownika grafiki przez system. I IMO taka właśnie sytuacja ma miejsce.
Może być w tym część racji. W niektórych kartach DVI jest wyłączone do czasu startu sterownika. Jednakowoż nie jest to ani dobre rozwiązanie, ani pożądane i moim zdaniem należy to traktować jako wadę karty.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Widać 8 bitowe sterowanie wag kanałów, różne dla różnych wejść, przesunięcie fazy i parę innych nieistotnych. To jest całkiem normalne, regulacja wag RGB występuje w praktycznie każdym monitorze i nie ma w tym nic nadzwyczajnego.
Na moim poprzednim monitorze LCD Samsung 171P też tak miałem. Jak podłączyłem przez analog, to wyświetlał wszystko od razu, jak podłączyłem przez DVI to obraz pojawiał się dużo później z brakiem wczesniejszych informacji. Nie było to związane na pewno z kartą graficzną. Na ATI 9800Pro oraz na GF 7800GS było identycznie. Na moim obecnym monitorze obraz pojawia się natychmiast i widzę wszelkie informacje uruchamiającego się komputera.
Jak najbardziej wada, toż nawet stary GF2 traktował jako główne podłączone wyjście sygnałowe (nawet jeśli był to TV) i na nie bez cyrków podawał obraz od samego początku.
Mam jeszcze dwie uwagi, intarface DVI wymienia dane z minimalna prędkością 21MHz, zakładając, ze od uruchomienia karty graficznej do zakończenia negocjacji strumienia minęło 10 sekund, to ... karta z monitorem wymieniła ~600MB danych, długie te negocjacje.
A po drugie, aby sprawdzić co jest przyczyna - proponuje podłączyć monitor do wyjścia DVI i podczas startu nacisnąć F12 czy Del (cokolwiek uruchamia 'setup' BIOSu) i poczekać chwile, jak po jakiś czasie obraz się pojawi - no to monitor ma problem z dogadaniem się z karta, a jak nie ... spróbować przełączyć monitor na wyjście VGA, jeśli na nim będzie sygnał, to problem karty graficznej*.
* - jeśli to problem monitora to na wyjściu VGA sygnału też nie będzie, głowne wyjscie video jest wybierane podczas inicjowania karty i zostaje nim do czasu resetu lub załadowania sterownika.
mam takie wkurzające coś
Po odłączeniu kabla dvi i podłączeniu go ponownym lub do innego nawet takiego samego lcdka robi mi się kaszana z literek..... mam to dzięki wymianie karty graficznej z 6600GT na 8800GTS/640MB... Ma ktoś pomysł jak usnąć ten efekt ?
Apropo Eizo jest jeszcze jedna kwestia kto robi takie tanie wersje, czy nie jest tak jak w przypadku Asusa dla którego tańsze wersje są wykonywane w ECS.....
/witam
ostatnio widzialem opis HD2441W, to jest cos warte?
pozdrawiam
f.
Eee tam :) Ja mam podlaczone 2 monitory jeden pod DVI drugi DSUB i na obydwu widze start kompa i bios (jak w trybie klonowania).
Napisz jaka karta nie ma wlaczonego DVI od startu to bedziemy wiedzieli czego nie kupowac. Acha i zebe nie bylo testowalem takie ustawiania na kilku kartach i na kazdej mialem na obydwu monitorach obraz POST'a
U mnie Saphire, Galaxy, Winfast, Gainward i jakis stary PowerColor. Chyba tez jakism moj stary Matrox na 2 x dsub ale nie pamietam dokladnie a nie chce mi sie sprawdzac.
niestety jest to tajwański Sapphire właśnie... dokładnie model: Radeon X1600Pro PCI-E Sapphire 512 MB TV-out / DVI bulk (128-bit) (LINK)
... dzwoniłem do firmy ALSTOR, do serwisu EIZO - poradzono mi update biosu karty - tylko, że strona sapphire jest niedostępna :(
kupiles moze ten monitor? tez musze cos kupic,a nie moge znalezc nic ciekawego w granicach 2k....
http://canon-board.info/showthread.php?t=15798&page=10
98 post i troche dalej wspomniane jest cos o nim.
OptiClear to po prostu "szklana" powloka. Podbija kolory i wszystko staje sie ladniejsze ;) Dedykowany do fotografii i grafiki to on raczej nie jest.
W temacie, ktory podalem wyzej jest wiecej na temat monitorow.
Przyjemnej lektury ;)
Tom01, co sądzisz o Eizo CE240W? Cena zbliżona do HD2441W ale czy jest od niego lepszy? Czy CE240W wart jest tych pieniędzy czy lepiej zaoszczędzić trochę i kupić S2411W? Przymierzam się obecnie do jakiejś uniwersalnej panoramy 24 calowej lub większej. Służyłaby do grania, amatorskiej obróbki zdjęć, filmów i internetu itp. Wydaje mi się, że S2411W byłby wystarczający, zważywszy, że obecnie mam S1910 i jestem z niego zadowolony a to ta sama linia produktów.
Ciekawi mnie jedna rzecz. Przy modelu HD2441W Eizo chwali się, że oprócz wejść HDMI, ten monitor potrafi wyświetlać obraz FullHD w skali 1:1. FullHD to 1920x1080 a maksymalna rozdzielczość dla tego monitora to 1920x1200, czyli przy odwzorowaniu 1:1 będziemy mieli czarne poziome pasy na dole i górze ekranu przy wyświetlaniu FullHD. Jak to jest przy modelach CE240W i S2411W? Tam są zdaje się tylko wejścia DVI co teoretycznie daje możliwość podłączenia sprzętu FullHD (np. Playstation 3) poprzez przejściówkę HDMI->DVI. Czy w takim przypadku obraz FullHD będzie w skali 1:1 czy będzie rozciągany w pionie?
Moze cos pokrecilem, ze gdzies tam w czaszce mi sie kolacze, ze HDMI to prawie DVI. i wlasnie w tym prawie jest pies pogrzebany.
Czyt. z racji na polityke producentow filmowych nie da sie wykorzystac pelnej jakosci z racji na potencjalnie przechwytywalna zawartosc video.
Czyt. dopiero przez HDMI przepychaja obraz szyfrowany...
(Edit)
Tja... dobrze mi sie wydawalo.
Mnie ten monitor korci wlasnie ze wzgledu na posiadane HDMI. Ale ...
gorzej ze zdjeciami?
Zycie to sztuka wyboru? (wiem - mozna miec dwa)
Tom01 dlaczego strona nie działa ..?
Przepraszam. W piątek i sobotę przeszła przez B-stok gwałtowna burza. W sobotę po południu piorun przypier**** w nasz budynek. Proszę wybaczyć obcesowe wyrażenia, ale popaliło nam masę urządzeń w tym jeden w ważniejszych serwerów. Łącza i najważniejsze moduły już działają.
CE240W to model wywodzący się w prostej linii z S2411W, z tym że jest dużo bardziej drobiazgowo optymalizowany fabrycznie, oraz ma dołączony fabryczny profiler. Jest to w dwóch słowach monitor profesjonalny. W zastosowaniach gdzie wchodzą w grę mniej wymagające zastosowania, plus filmy i gry S2411W to równie dobry wybór. Wersja profesjonalna nie ma tzw "dynamicznego kontrastu". HD2441W to sprzęt przede wszystkim rozrywkowy i "ogólny". Nie polecam użycia go w bardziej ambitnych celach.
Wszystkie monitory 24" oferują "FullHD" z niepełnym wykorzystaniem wielkości ekranu. Zaakcentowanie w/w w modelu HD2441W ma na celu podkreślenie możliwości podpięcia innych urządzeń HD do wejść monitora, np odtwarzacza BlueRay.
nie wiem co tak ludzie widzą w S2431W .....
pewnie nie ma tyle wejśc co 2407WFP-HC
i pewnie nie można w niego kart z telefonu czy aparatu włożyć (a można w 2407WFP-HC włożyć 12 typów kart pamięci z tego co pamiętam)
Nowszy model ma mechanizm manipulujący jasnością w funkcji zawartości ekranu. Tak zwany dynamiczny kontrast, podobny do montowanego w telewizorach. Cele są dwa. Pierwszy, zwiększenie dynamiki obrazu przy rozrywce. Drugi, pomaga w ocenie montowanego materiału video, jak będzie wyglądał u klienta na jego TV LCD lub plazmie.
Sugeruję zajrzeć w listę wycofanych modeli:
http://www.eizo.com/support/discontinued/lcd/index.asp
Stan = 0szt:
http://www.komputronik.pl/szukaniepr...8=278&sg=0&sa=
W tej chwili nie ma żadnej możliwości nabycia tego modelu nowego. Jeżeli ktoś ma, są to egzemplarze powystawowe.
Uuu nieladnie nieladnie. Po pierwsze w ofercie komputronika nie ma juz tych monitorow a jesli bylyby to za 4850 zl a nie 4800 (takie niby nic ale jednak trzeba bylo nagiac nieco cene zeby zmniejszyc roznice).
Poza tym takie rzeczy to raczej na PW skoro tam dostales propozycje bo takto wyglada jakbys chcial w brzydki sposob zdyskredytowac Toma01.
P.S. Nie jestem adwokatem Toma01 ... ba nawet sie nie znamy :)
lektura fajna i długa :P mam ten monitor wczesniej pracowalem na trinitronach od barco i pomijajac "jasną czerń"(tak to już jest z podświetleniem) to monitor naprawde ładnie odwzorowuje kolory. łapie przestrzeń kolorów dużo powyżej sRGB ale jak to w tym przedziale cenowym do AdobeRGB 1998 ciut mu brakuje. jezeli nie masz kasy na 2090UXi z diodowym podświetlaniem to ten monitor jest dla ciebie (w sumie oba działaja na tym samym typie matrycy)
Po pierwsze dostałem jescze lepsza propozycjie bo w sklepie komputerowym w bartoszycach pl. konstytucji 13 11-200 bartoszyce Tomasza Naruszewicza zaproponowano mi ten nowy monitor nie macany za 4600 brutto i maja dostepne 4 sztuki i powiem ci, że w brzydki sposób to nie Tom01 by sie zdyskredytował tylko ja kupujac macany uzywany monitor w cenie nowego a skoro sie nie znacie wiec nie nadstawiaj zbyt łatwo za kogoś głowy
Krakers :) wyluzuj - poza tym, iż Tom01 udziela się bardzo zacnie na CB (wiele razy skorzystałem z jego rad) prowadzi firmę sprzedającą monitory. Jak każdy handlowiec ma prawo proponować ceny, które dla jednych są/dla innych nie są atrakcyjne.
Jakiś czas temu też próbowałem kupić u niego monitor EIZO - zaproponował mi świetną cenę - ale znalazłem rewelacyjną ofertę w innym miejscu, której nie tylko Tom01 ale i żaden inny sprzedawca nie byłby w stanie przebić.
[co nie zmienia faktu, że Tom01 jest bardzo elastyczny odnośnie cen - wiele osób z CB się o tym przekonało]
Czy to upoważniałoby mnie do napisania " Twoja oferta to porażka" ? Jesteś klientem - szukasz sprzętu, masz prawo się zgodzić lub nie - ale to nie powód, by się obruszac na to, ze chciałbyś taniej ;)
Masz dobrą propozycję ze sprawdzonego źródła - skorzystaj :)
Powodzenia
P.S. Jeśli nie potrzebujesz koniecznie 24'' - weź pod uwagę coś bardziej/lepiej kalibrowalnego - np. to
Nie rozumiem tylko czemu dzielisz sie w tak nieelegancki sposob z nami wszystkimi swoimi rozterkami dotyczacymi ceny. Pisales o komputroniku teraz o sklepie w Bartoszycach ... mamy wolny rynek kazdy moze ustalic taka cene jaka mu sie podoba.
Tom01 zaproponowal negocjacje na PW a Ty walisz na ogolnym ze jego oferta to porazka.
Odpowiedz mu rowniez na PW bo z tego co wiem CB to nie sklep Toma01 w ktorym sie sledzi i omawia jego transakcje.
Sugeruję sprawdzić czy naprawdę są nowe. Zresztą sam Pan to sprawdzi po oryginalnie zaklejonym kartonie. Zbiegiem okoliczności akurat 4 sztuki, są w magazynie importowym polskiego przedstawicielstwa Eizo i to właśnie owe prezentacyjne. Szczerze wątpię żeby sklep komputerowy w małym miasteczku miał 4 sztuki monitorów po kilka tys zł na miejscu. Jest jeszcze jeden sposób. Jeśli jutro będzie w Bartoszycach już tylko 3 szt (dwa szare i jeden czarny) to sprawa będzie jasna, bo dzisiaj jeden z nich, zleciłem wysłać do odbiorcy.
Hehe dobre :) Znajac sprawe handlu czesciami komputerowymi od drugiej strony ide o zaklad ze korzystaja z tego samego zrodla o ktorym piszesz :) W malych sklepach zawsze wciska sie takie kity. Szansa ze maja to na stanie jest tak mala ze az nieprawdopodobna ... straty przy zapchanych magazynach przy malym przerobie sa ogromne. My robilismy obrot po 700.000 zl miesiecznie a i tak straty na spadkach cen rzeczy lezacych na magazynie byly znaczne.
Ok dzieki za porade temat zamkniety
to słowa odpowiedzi na pytanie Krakersa
"Jestem zdecydowany na zakup lepszego monitorka i w oko wpadł mi 24.1" Eizo FlexScan S2411W co mozesz Tom 01 powiedziec na jego temat ? zastosowanie obróbka fotek i montaż video"
Według mnie do takich zastosowań lepszym wyborem jest kupienie monitora z serii coloredge , może nie kosztuje 5000 ale 6000 ale jak już kupować eizo to model profesjonalny według eizo a nie model do wszystkiego bo po co ? jeśli np della 2407WFP-HC można kupić który w uniwersalności jest lepszy bo ma np sloty na 12 typów kart pamięci?
Czytałem też na eizo i było ponad 20 monitorów nie coloredge i żaden nie ma tak zwanej sprzętowej kalibracji według eizo ! oczywiście ze sprzętową kalibracją w przypadku świetlówek tak naprawdę nie może być mowy bo to pseudo kalibracja która ogranicza spektrum kolorów !