-
Odp: [Italy] Gdy mam czas to zdjęcia robię...
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Niestety masz rację ...
Niestety wiem o tym, Italy też wie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
200 i 204 ,,mogłyby być moje ,podobają mi się
To coś nowego w mej galerii :) znaczy jakiś krok do przodu lub co gorsze :) łut szczęścia .Ale jakby na to nie zerknąć to od kolegi zyska takie cuś to już podbudowuje:)] Dzięki:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
204 niewiele zabrakło do genialnego zdjęcia
Dzięki Tom. Gzy zrobiłem to ujęcie i wyświetliłem później na wyświetlaczu to mnie jasna cholera strzeliła- czemu nie podbiłem iso i czasu nie skróciłem.Ale dobrze się mówi jak na taki strzał jest ułamek sekundy.60 D ma jescze jako takie iso do 400.Potem ciemna d..a :_)
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Jakieś parę może paręnaście tysięcy, euro oczywiście, na sprzęt
no jeszcze w tej formie fotografii to ja nie zgłupiałem:).Ale będę polował dalej , może uda się coś ustrzelić tym co teraz mam, a zimą pomyślimy:)
-
No... tego zimorodka to Ci zazdroszczę. Świetne foty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
no jeszcze w tej formie fotografii to ja nie zgłupiałem.
Jeszcze nie....:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
no jeszcze w tej formie fotografii to ja nie zgłupiałem.Ale będę polował dalej , może uda się coś ustrzelić tym co teraz mam, a zimą pomyślimy
Pomyślimy, pomyślimy, zobaczysz, że nowy zakup to 7D2 to i skuteczne ISO będzie wyższe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
No... tego zimorodka to Ci zazdroszczę. Świetne foty.
Dzięki, nie ma co zazdrościć :) też patrzyłem jak inni pokazują zimorodka czy to w locie -to na razie dla mego sprzętu nieosiągalne- czy to na gałęzi, czy podczas polowania.Zimorodek jest już świadomym kadrem tzn, przemyślanym - jak , gdzie i kiedy.I to mnie cholernie cieszy że po kilku miesiącach ganiania za fruwającymi, w końcu pomału łapię o co w tym wszystkim chodzi. Jak budowałem swoja czatownie, czasami widziałem jak daleko przelatywał. Poczytałem ,przygotowałem patola -tego co Irek ścierpieć nie może :)i ranne wstawanie musiałem uskuteczniać :) 4 sesja z nim dała mi już w miarę dobre zdjęcia, choć wiem, że daleko im do doskonałości.
Muszę jeszcze wyczaić gdzie on poluje na rybki,to może bym spróbował innych kadrów.Teraz myślę o zmianie patola /wiadomo po co :)/bo nie zamierzam ciemnym rankiem w spodniobutach włazić do wody i szmatka zmywać g......a :)No chyba że pozostanie mi podmienianie w programie nie zaciekawych fragmentów patola:)
Wiec Robiercie- wszystko przed Tobą :) zimorodki latają pewnie w Twej okolicy :)Tylko jedno co mnie dręczy , jak Ty wstaniesz o 3 w nocy:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Tylko jedno co mnie dręczy , jak Ty wstaniesz o 3 w nocy
Nie ma takiej opcji - NIE MAM ZAMIARU WSTAWAĆ O TAKIEJ GODZINIE !!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
to już po ptokach :mrgreen:
Mój zimorodek najbardziej aktywny jest od 7-do max 9-30
potem spoczywa na laurach.Przelatuje , pogwizduje i tyle.Średnio raz na godzinkę:)w godzinach 7-9/30 bywa u mnie co 10-20 minut.Nawet z ryba w dziobie:)raz ją zjada przy mnie ,raz odlatuje z nią pewnie do gniazda nakarmić młode lub samicę.Ale co ciekawe, nie wiem jak on to robi , ale nawet z rybą w dziobie, gdy leci, popiskuje swoje melodie.Może kolega Irek wie coś na ten temat i by się z nami podzielił wiedzą ?:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Może kolega Irek wie coś na ten temat i by się z nami podzielił wiedzą ?
Nie podzieli się bo pojęcia nie ma:)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Ktoś kiedyś ładnie powiedział "Nie chcę wiedzieć jak o tej porze świat wygląda":)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Ktoś kiedyś ładnie powiedział "Nie chcę wiedzieć jak o tej porze świat wygląda"
Ładnie, a mnie zdarza się niekiedy iść spać o takiej porze, a tu mnie italy namawia na wstawanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Ładnie, a mnie zdarza się niekiedy iść spać o takiej porze,
No to ładnie balujesz ;) a tak na poważnie, mnie się też nie raz nie chce wstać tak wcześnie . I jak budzik zadzwoni to pierwsze co to słucham -czy aby deszcz nie padał- żeby mieć wymówkę na dospanie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Ładnie, a mnie zdarza się niekiedy iść spać o takiej porze, a tu mnie italy namawia na wstawanie.
Ja widzę proste rozwiązanie. Nie kładziesz się spać tylko idziesz z marszu na ptaki. Nie będziesz musiał tak wcześnie wstawać.Proste, prawda?:)
-
-
Ptaszek ładny, badyl brzydki. I zdania nie zmienię:)Ale się nie przejmuj, ptaszek ważniejszy:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Ptaszek ładny, badyl brzydki. I zdania nie zmienięAle się nie przejmuj, ptaszek ważniejszy
Wiedziałem że nie wytrzymasz i szybko zaglądniesz, :) co mnie cieszy :)
Może w sobotę jak po drodze znajdę jakiś /fajny pator/tu bym prosiło instrukcję jaki on ma być - to zmienię ten dotychczasowy.Tylko obawiam się że w tym dniu już nie zrobię żadnego zdjęcia bo wystraszę całe towarzystwo :)W ogóle to myślę czy by bliżej czatowni go nie przesunąć.
Się czepił tego patola :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Wiedziałem że nie wytrzymasz i szybko zaglądniesz, :) co mnie cieszy :)
Może w sobotę jak po drodze znajdę jakiś /fajny pator/tu bym prosiło instrukcję jaki on ma być - to zmienię ten dotychczasowy.
Jak byś miał możliwość kupna lub wynajęcia, to polecam filmy instruktażowe Alana Murphy "Birds through the lens". Facet fajnie wyjaśnia w jaki sposób robić fotografie ptasią. Nawet takie szczegóły jak dobór średnicy gałęzi w zależności od średnicy chwytu pazurków.
Chodzi o tego pana
https://www.youtube.com/watch?v=YjYWG5l6Kzw
Generalnie to kije z mchem są fajne, mimo że mech w słońcu nie rośnie. Dla zimorodka jednak musi być na tyle twardy, żeby mógł o niego ogłuszać rybki. Czasem z rzeki coś fajnego, obrobionego przez lata przez wodę da się wyłowić.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Muszę jeszcze wyczaić gdzie on poluje na rybki,to może bym spróbował innych kadrów.Teraz myślę o zmianie patola /wiadomo po co :)/bo nie zamierzam ciemnym rankiem w spodniobutach włazić do wody i szmatka zmywać g......a :
Jeśli możesz to czemu nie. Ja swój czyściłem przed rozpoczeciem fotografowania. Gorzej jak zw trakcie coś większego na niego poleci.
Co do zimorodka to ogólnie jest nie źle, ale światło zrobiło czape. Widać mocne cienie od spodu kija które sugerują mocne południowe światło.
Teraz leci na Canal+ seria "Powrót gatunku: Zimorodek". Warto obejrzeć bo są wykożystane świetne ujęcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Co do zimorodka to ogólnie jest nie źle, ale światło zrobiło czape. Widać mocne cienie od spodu kija które sugerują mocne południowe światło.
Dzięki mkkaczy ze doradzasz- każda uwaga dla mnie jest ważna.Tą formą fotografii zajmuję się dopiero kilka miesięcy.Z tym słońcem to już nic nie zrobię.Czatownie wybudowałem w jednym jedynym miejscu gdzie mi pozwolono. Od rana mam słońce padające od wschodniej strony .Gdybym zmienił ustawienie patora, to miałbym go pod słońce.I tak źle i tak nie dobrze :)Gdy przychodzi zachód słońca to w tym miejscu mam mrok,- wysokie drzewa.
Jutro tam się wybieram ale niestety rankiem, pomyślę o Twych uwagach.
Oczywiście film już jeden obejrzałem, oby tylko udało mi się coś z tego wprowadzić w życie:)
-
Z dnia dzisiejszego.Pobudka o 4 ,o 5 już w czatowni.
Po drodze spotkałem tegorocznego liska.Ale za nic nie chciał wyleźć z zielska :)
207.
Giovane volpe /młody lis by bogdan l, su Flickr
Pierwsze promienie słońca które dotarły pod czatownię
208
Muchówka
Senza titolo by bogdan l, su Flickr
209.
Muchówka by bogdan l, su Flickr
-
Podziwiam wytrwałość, 208,209 świetne
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Podziwiam wytrwałość, 208,209 świetne
Zawziąłem się na te ptaszory :) Kiedyś ganiałem za motylkami, teraz czas na inne wyzwania :) Do motyli,ważek też musiałem wstawać bladym świtem , żeby z poranną rosą robić kadry.Więc nic nowego -dla ptaszysk-wstawać o 3-czy 4 :)
Z resztą jutro też tak wstaję :)
Dzięki za zaglądnięcie i kilka słów :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Zawziąłem się na te ptaszory Kiedyś ganiałem za motylkami, teraz czas na inne wyzwania Do motyli,ważek też musiałem wstawać bladym świtem , żeby z poranną rosą robić kadry.Więc nic nowego -dla ptaszysk-wstawać o 3-czy 4
Podziwiam, ale to ranne, ba ranne - o świtaniu, wstawanie to zdecydowanie nie moja bajka.
Ale fotki Ci wychodzą i taka jest nagroda.
-
Italy, nie zaznasz spokoju.... 208 - piękna ptasia kupa:) To raz, a dwa ... muchołówka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Italy, nie zaznasz spokoju.... 208 - piękna ptasia kupa
Te , kolego :) to nie kupa:)Przypatrz się dobrze -to wykwit na korze:) tak czułem że się walniesz :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
To raz, a dwa ... muchołówka.
A tu to ja się walnąłem . W wątku już tego nie poprawię ale na flicker tak.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Podziwiam, ale to ranne, ba ranne - o świtaniu, wstawanie to zdecydowanie nie moja bajka.
A ja lubię być pierwszy nad wodą. W górach też :)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Ale fotki Ci wychodzą i taka jest nagroda.
To właśnie dlatego wstaje tak wcześnie:) Dzięki za opinię:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Te , kolego to nie kupaPrzypatrz się dobrze -to wykwit na korze tak czułem że się walniesz
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
A tu to ja się walnąłem . W wątku już tego nie poprawię ale na flicker tak.
No to remis, ale w karnych wygrałem ja:) Bo wykwit na korze jest łudząco podobny do kupy a muchówka do muchołówki wcale:)
-
Irek, zerknij na to, nie do końca kadr udany i technicznie też , ale nie umie tego zidentyfikować . Zdjęcie nie podlega krytyce !!! :)
210.
IMG_6311 IDENTYFIKACJA by bogdan l, su Flickr
A takie cuś udało się ustrzelić -nigdy przy mnie nie zjada tylko odlatuje z tym do gniazda:)
poprawiłem już nazwę ptaszora:)
211.
Pigliamosche comune / Muchołówka szara by bogdan l, su Flickr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
ale nie umie tego zidentyfikować . Zdjęcie nie podlega krytyce !!!
210.
To samica wróbla po prostu.
Ale to drugie podlega krytyce? To skrytykuję. Całkiem ładne:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
To samica wróbla po prostu.
kurde, to ja szukałem tylko nie wróbla =prostego wiejskiego wróbla :)Aż mi wstyd :oops:
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Ale to drugie podlega krytyce? To skrytykuję. Całkiem ładne
No i nie ma krytyki patora:) co mnie cieszy podwójnie:)
Ale skoro piszesz :
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Całkiem ładne
to już coś :mrgreen: widzę że się poprawiłeś :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
kurde, to ja szukałem tylko nie wróbla =prostego wiejskiego wróbla Aż mi wstyd
Myślę że każdy kiedyś się przejechał na samicy wróbla:)
-
212.
Pigliamosche comune / Muchołówka szara by bogdan l, su Flickr
213.
Martin pescatore / zimorodek zwyczajny/ M. by bogdan l, su Flickr
Chyba za bardzo centralnie. Pewnie powinienem wyciąć ciut kadru .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Chyba za bardzo centralnie. Pewnie powinienem wyciąć ciut kadru .
Tylko ciekawe jak? Utniesz patyk? Ładne, bardzo. Przy zimorodku za dużo światła i kontrastu ale... jak Ty to piszesz... Bravo:)
PS.
Fajny patyk:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
ale... jak Ty to piszesz... Bravo
To znaczy że malutkimi kroczkami zbliżam się do doskonałości :mrgreen:
W 2020 powinienem Cię dogonić w jakości zdjęć :) ptaków :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
PS.
Fajny patyk
Ty mnie nie denerwuj :twisted: pół godziny świtem łaziłem po krzaczorach żeby coś tam znaleźć.Ale może w niedzielę zainspirowany linkiem do filmu mkkaczego poszukam takiego z mchem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
W 2020 powinienem Cię dogonić w jakości zdjęć ptaków
Mnie to Ty spokojnie przegonisz nawet jutro. Masz tam gdzieś w pobliżu sklep z aparatami?:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Masz tam gdzieś w pobliżu sklep z aparatami?
100 km od domu :) dlatego wszystko kupuję przez internet:)
-
Z ostatniej niedzieli, udało się - samica zimorodka.
214.
Martin pescatore F./zimorodek zwyczajny-samica by bogdan l, su Flickr
--- Kolejny post ---
Na zdjęciu nr 213 jest samiec /M/
-
Z tych trzech ostatnich zdecydowanie najlepsze 212. Najwcześniej zrobione? A tak w ogóle to z jakiej to jest odległości?
-
A mnie tam się podoba zimorodek na 214, choć jest prawie tylna ćwiartka.
Tylko cienie można bardziej rozjaśnić i małe odszumianie (widać na zielonym), ale to moje spostrzeżenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Najwcześniej zrobione? A tak w ogóle to z jakiej to jest odległości?
212 zrobione już po wschodzie słońca ale gdy jeszcze słońce nie wzeszło ponad okoliczne szczyty 1500 m .kolejne już w pełnym słońcu między 8-30 /9-30.Odległość 14 m.Próbowałem przenosić pator bliżej na ok 10 m od czatowni ale tylko przelatywały i nie siadały na nim .
Pewnie to wina usytuowania czatowni od strony lasu. Bo całe towarzystwo ze względów bezpieczeństwa woli przebywać od strony trzcin :)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
A mnie tak się podoba zimorodek na 214, choć jest prawie tylna ćwiartka.
Tzlko tak jak na razie udało mi się sfotografować samicę.Nie wiem czemu Ona ma mnie w d...e :) Przylatuje sporadycznie.Pewnie jeszcze opiekuje się młodymi.Samiec bywa dużo częsciej.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Tylko cienie można bardziej rozjaśnić, ale to moje spostrzeżenie.
Też o tym myślałem, ale ciekawsze wydaję mi się ukazanie jej w ciemniejszej tonacji.
-
14 metrów to trochę za dużo jak na przyszłe 400mm. Przenieś badyla. Niech się już przyzwyczajają:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Przenieś badyla. Niech się już przyzwyczajają
Odchodząc w niedziele z czatowni to właśnie zrobiłem. Mają całe 2 tygodnie na przyzwyczajenie się :)
--- Kolejny post ---
Walczyłem ostatnio z Nią żeby ustrzelić toto w locie.jak dla mnie to za szybko lata:)
215
Muchołówka by bogdan l, su Flickr
216.
217. Tu już lepiej -bo startowała :)
Jakieś porady jak dobrać się do niej ,tym co mam ?:)
215 ,216 nie trafione , to wiem, dałem to jako pogląd na moja sromotna klęskę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Jakieś porady jak dobrać się do niej ,tym co mam ?
A to akurat proste jest:) Ustawić czas na cn 1/2000 lub krócej, przymknąć ile się da, ustawić ostrość na patyk,wyłączyć Af, modlić się żeby usiadła w miejscu na który ustawiałeś AF. Tak prawdę mówiąc na tle nieba to byłoby chyba do zrobienia, chyba... Na tle tej zieleniny to Ci chyba ISO nie wystarczy.
A jak nie starczy ISO to wydłużyć czas. Czasami , nie wiedzieć czemu, da się zrobić takie zdjęcie na np. 1/800. Ze statywu może się udać.
A zapomniałem:) Lampę sobie załóż:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
modlić się żeby usiadła w miejscu na który ustawiałeś AF.
Wiesz ile zdrowaśnek odmówiłem ?:) siadała gdzie chciała :) nigdy w to samo miejsce.. Dalej widzę że karabin szybkostrzelny muszę zakupić:) z dużym przyswajalnym Iso:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Wiesz ile zdrowaśnek odmówiłem ?:) siadała gdzie chciała :) nigdy w to samo miejsce.. Dalej widzę że karabin szybkostrzelny muszę zakupić:) z dużym przyswajalnym Iso:)
Może najpierw jednak spróbuj z lampą:)
-
Wiesz co, z tą lampą to raczej nie jest dobry pomysł. Można sobie z czatowni pustelnię zrobić:) Lampa jest dobra na jakieś przypadkowe pstryki ale na pewno nie w miejscu gdzie ptak ma się czuć bezpieczny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Może najpierw jednak spróbuj z lampą
Eeee, tam - lampa z obiektywem 600 mm - daleko nie doświeci, jeśli mowa o reporterskiej :)
No i trzeba nosić dodatkowe cudo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Wiesz co, z tą lampą to raczej nie jest dobry pomysł. Można sobie z czatowni pustelnię zrobić Lampa jest dobra na jakieś przypadkowe pstryki ale na pewno nie w miejscu gdzie ptak ma się czuć bezpieczny.
Kolega przestawił patora wczoraj bliżej o 1 metr.Zobaczymy co ptaszory na to:)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Eeee, tam - lampa z obiektywem 600 mm - daleko nie doświeci, jeśli mowa o reporterskiej
No i trzeba nosić dodatkowe cudo.
Robert coś kiedyś wspominałeś o nasadce na lampę - jakaś samoróbka. Czy to dokończyłeś ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Kolega przestawił patora wczoraj bliżej o 1 metr.Zobaczymy co ptaszory na to
Czyli, jeśli ptaszory zareagują pozytywnie, Twoje zdjęcia będą lepsze o jakieś 7%:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Robert coś kiedyś wspominałeś o nasadce na lampę - jakaś samoróbka. Czy to dokończyłeś ?
Trwają próby, ale "soczewkę" wykorzystałem do dyfuzora macro.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
212,213,214 bardzo dobre
Dzięki Tom, staram się jak mogę :) czasami jak mi wyjdzie:) ale cały czas walczę z tym gatunkiem fotografii :) Jedno co ważne - to że mnie to wciąga coraz bardziej.:mrgreen:
-
Co do lampy to szukaj nakładki "better beamer". Mniej więcej wydłuża to światło trzykrotnie. Można też samemu zrobić z folii powiększającej, ale taka samoróbka mimo że tańsza, nie zawsze może skupiać światło na obiekcie. Jednak takie folie są tanie i możesz sie pobawić. Szukaj na ebayu pod nazwą "Magnifying Sheets".
Zimorodkowi z 214 napewno przydało by się coś takiego żeby go rozjanić w cieniach.