Odp: Jak zacząć fotografować śluby.?
Spokojnie. Przeżywacie to jak byście to wy mieli w tym brać udział. Od czegoś muszę zacząć, bo dreptanie w miejscu nic nie da. Nie zamierzam się jeszcze rzucać na zarabianie, możecie już ochłonąć. Wyjdzie że rozpętałem kolejną wojnę fotograficzną i okaże się że jestem najgorszy. Niektórzy powinni bardziej rozluźnić poślady, bo za bardzo wszystko biorą do serca.
Ciągle twierdzicie, że ja jestem jakiś nienormalny. Możliwe że mam dziwne podejście, ale chociaż nie wypisuje głupot jak niektórzy w ogłoszeniach. "Szukam fotografa do zdjęć modowych. Stała współpraca. Najlepiej jeśli obrabiasz wszystkie zdjęcia w Photoshopie.". Odnoszę wrażenie że ta Pani ma nie po kolei pod kopułą, jej świadomość kosztów oprogramowania, które wymieniła wydaje się być poniżej normy.
Witamy na rynku. Tak, PS jest potrzebny.
Koszty PS to około 50 złotych miesięcznie. Jeżeli ktos nie używa go profesjonalnie to to niemało, ale dla osoby która na tym zarabia - raczej do przeżycia.
Cytat:
Zamieszczone przez
marcin_g
Niektórzy powinni bardziej rozluźnić poślady, bo za bardzo wszystko biorą do serca.
Jakoś nudno się zrobiło i zdjęć nie ma żadnych do oglądania...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
krzyssp
Koszty PS to około 50 złotych miesięcznie. Jeżeli ktos nie używa go profesjonalnie to to niemało, ale dla osoby która na tym zarabia - raczej do przeżycia.
Elements znacznie tańszy i całkiem funkcjonalny.
A GIMP w ogole darmowy...
Cytat:
Zamieszczone przez
roja
A GIMP w ogole darmowy...
Ale czy ma takie same możliwości i silnik jak PS?
Cytat:
Zamieszczone przez
marcin_g
Ale czy ma takie same możliwości i silnik jak PS?
Silniki ,to raczej w pojazdach .....
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Silniki ,to raczej w pojazdach .....
To są wirtualne pojazdy "maluch i mercedes" :)
Cytat:
Zamieszczone przez
marcin_g
Z braku pracy i ciągłego poszukiwania etatu, który poprawiłby moją sytuację finansową, postanowiłem zająć się fotografią. Wybrałem tylko jeden kierunek jest nim "Fotografia ślubna".
Hm... Z takim podejściem do fotografii to ja widzę taką opcję:
1. Kup aparat w Media Markt (najlepiej na promocji) - nieważne jaki ale ma być "luszczanką" z jak największym zoomem
2. Ściągnij Photoshopa z torrenta lub chomika
3. Naucz się przede wszystkim dwóch funkcji: Unsharp mask i Hue/Saturation. Pamiętaj że im większy "unsharp" i większy "saturation" tym bardziej zadowoleni klienci.
4. Koniecznie opanuj dorabianie ramek (im bardziej wyrąbana ramka tym lepiej) oraz efekty specjalne - im bardziej odjechane efekty tym bardziej zdjęcie jest "emejzing"
5. Jeśli ktoś*w Twoim mieście robi śluby za 200PLN - Ty rób za 99,99PLN
I twoja sytuacja finansowa się poprawi... Do czasu kiedy ktoś będzie robił*to samo co Ty za 77,99 PLN...
P.S
Pierwsze zdanie twojego posta jest chyba mottem większości polskich fotografów ślubnych...
Wątkotwórca w grudniu już się nie udzielał w tym wątku, a ciekawie się zaczynał...może zrezygnował ze ślubnego foto.
Cytat:
Zamieszczone przez
marcin_g
Z braku pracy i ciągłego poszukiwania etatu, który poprawiłby moją sytuację finansową, postanowiłem zająć się fotografią.