Dzisiaj się pojawił w kilku sklepach internetowych, wczoraj się pojawiła jedna sztuka w komputroniku ale już jej nie ma.
Wersja do druku
Dzisiaj się pojawił w kilku sklepach internetowych, wczoraj się pojawiła jedna sztuka w komputroniku ale już jej nie ma.
No to dobrze, bo mam już zamówiony od jakiegoś czasu i choć nadal nie ma, to może być już dobry znak.
Chińczycy nie wyrabiają z produkcją
Wczoraj pisałem, że nie ma a dziś już mam. Co prawda nie dla siebie kupowałem, ale za raz się pobawię w celu wstępnego przetestowania.
Pierwsze wrażenie od strony komfortu pracy pozytywne. Tubus się wysuwa, ale mało. Pierścień zoom bardzo wygodny i chodzi płynnie. Generalnie jakość wykonania o klasę lepsza od kita 18-50. Jak obejrzę zdjęcia to dam znać.
A teraz ważne pytanie do osób, które już mają. Czy konieczne jest kupowanie filtrów typu "slim" czy zwyczajny spokojnie nie wejdzie w kadr na brzegach?
Mam pytanie do posiadaczy tego szkła. Czy ktoś kupował do niego osłonę p/słoneczną oryginał lub zamiennik? Warto dopłacać do oryginału czy do sporadycznego użytku zamiennik styknie?
Jak kupowałem szkło to oryginalna osłona nie była dostępna, zamienniki też. Kupiłem więc osłonę (zamiennik) do 18-135 STM, która idealnie pasuje do 10-18. Na 10mm jest z boku mała winieta, która można usunąć przesuwając ogniskową na 11mm. Można też zeszlifować minimalnie boczne krótsze listki osłony, bo to one winietują. Kupno oryginalnych osłon Canona nie ma najmniejszego sensu bo są koszmarnie drogie a to tylko kawałek tworzywa.