W DPP jest funkcja sharpness oraz unsharp mask, o ile ta pierwsze jest jasne, to nie bardzo wiem jak posłużyć się tą drugą. Czy mógłby mi ktoś to przybliżyć?
Wersja do druku
W DPP jest funkcja sharpness oraz unsharp mask, o ile ta pierwsze jest jasne, to nie bardzo wiem jak posłużyć się tą drugą. Czy mógłby mi ktoś to przybliżyć?
Unsharp mask to po prostu maska wyostrzająca. Pierwszy suwak to siła wyostrzająca, drugą to promień czyli ile pikseli obok siebie ma być wyostrzone a trzeci to próg wyostrzająca czyli najprościej o ile muszą się różnić od siebie piksele aby podlegały wyostrzaniu. Wykorzystujesz to npmgdy nie chcesz aby kaszka na niebie została wyostrzone. To tak w skrócie w dużym uproszczeniu.
Poszukaj na youtubie filmików o masce wyostrzajacej. Nawet jeśli to będzie pokazane na przykładzie lightrooma czy photoshopa to zasada jest ta sama.
Na fotopolis jest chyba któryś odcinek o lightroomie 5 poświęcony właśnie wyostrzaniu maską wyostrzającą
--- Kolejny post ---
Poprobuj na konkretnym rawie różne ustawienia suwaków.
espire dzięki za podpowiedź!
Jest już nowa wersja 4.3.0 :)
Najbardziej pewnie ucieszą się posiadacze M i M2.
Najmniej właściciele pierwszych 5D ;-(
Szybszy, nowe funkcje, nowe aparaty
EOS Rebel T5 / 1200D
EOS 60D
EOS 60Da
PowerShot G7 X
PowerShot G1 X Mark II
EOS M2
EOS M
Link bezpośredni:
http://gdlp01.c-wss.com/gds/0/020000...-installer.zip
W moim Optiplex 765 + Win7 Home Premium 32 żaden 32 bitowy DPP4.x.x się nie instaluje. Owszem - następuje rozpakowanie, ale potem już żadnego komunikatu. Próbowałem sztuczek z rejestrami, ale to nic nie daje.
To, że nie robi 5D (mam), można jeszcze przeboleć. Ale najgłupsze jest to, że nie czyta obróbki RAWów, zrobionych w DPP 3.x. A to są tysiące zdjęć, do których trzeba trzymać stary program.
Coś jak przejście z FD na EF.
Jest dostępne najnowsze DPP 4.3.31
link bezpośredni
http://gdlp01.c-wss.com/gds/2/020000...-installer.zip
Dodali nowe szkła 50STM, 35IIL i nowe aparaty.
Niestety hucznie obchodzenie 10-lecia EOS 5D przez Canona nie zaowocowało dodania obsługi jego rawów do DPP 4xx.
Zlamasy xd jak mogli pominac stara 5tke :(