Odp: Czy warto wymienić 7D na 6D
Ok... dziś pogoda słaba wieje strasznie, więc znowu tylko z balkonu fotka wyostrzenie na jakieś 1,5m. Oba ostrzone w ten sam punkt. Perspektywa ta sama na cropie 22m na ff 35. Jest spora różnica w rozmyciu ściągnijcie rawy i wyciągnijcie sami wnioski :) iso 100, f 2,8 na obu puszkach.
Zippyshare.com - IMG_0963.CR2
Zippyshare.com - IMG_3602.CR2
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Ok... dziś pogoda słaba wieje strasznie, więc znowu tylko z balkonu fotka wyostrzenie na jakieś 1,5m. Oba ostrzone w ten sam punkt. Perspektywa ta sama na cropie 22m na ff 35. Jest spora różnica w rozmyciu ściągnijcie rawy i wyciągnijcie sami wnioski :) iso 100, f 2,8 na obu puszkach.
Dziękuję.
Należy dodać, że przy użyciu jasnych stałek różnica będzie jeszcze bardziej widoczna.
Nie wiem jak wy, ale ja też dostrzegam w obrazku z FF wyraźny efekt przestrzenności.
Wynika to moim zdaniem z połączenia winiety i mniejszej GO.
Próbowałem sobie zasymulować ten efekt dodając sztucznie winiętę do obrazka z cropa, ale efekt był mizerny.
Dokładnie jak będzie ładna pogoda to podepnę sigme 70-300 :D wyostrzę na jakieś 3m na ogniskowej 200 :) zobaczymy efekty :) ale to poczekam na słoneczko bo paskudnie u nas wieje i pada ..
A wstaw tu proszę jakieś jpgi dla leniwych ;)
6d - 35mm 600d-22mm iso 100 f 2,8 :) Dla leniwych :)
GO zdecydowanie wieksza na drugim obrazku, szumu ciezko porownac przy takim przeskalowaniu. co ten test mail udowoadnic?
Nie wiem dlaczego nie moge otworzyc IMG_3602 w CameraRAW :(
Różnica widoczna gołym okiem muszę przyznać. Nic tylko zbierać na pełną klatkę :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
GO zdecydowanie wieksza na drugim obrazku, szumu ciezko porownac przy takim przeskalowaniu. co ten test mail udowoadnic?
Nie wiem dlaczego nie moge otworzyc IMG_3602 w CameraRAW :(
Dodałem też rawy dziś i wczoraj. Wczoraj z iso 3200 i 6400 tam na pewno porównasz szum. A ostatnie jpg są nie tykane w programie. Tak wygląda raw. Chodziło o porównanie GO nie szumu na tych fotkach. I tak jak wszyscy piszący zauważyli różnica jest i to spora a to jest tylko 2,8 i 35mm. Przy 85 vs 50 na cropie ii f1,4 bedzie miazga podejrzewam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
1. To są zdjęcia na iso 100, o jakim szumie mówisz?
2. Ten test miał pokazać różnicę w obrazku nie pod względem techniczno-onanistycznym (ostrość w rogach, MTF-y i inne WTF-y), ale ogólnie look'n'feel.
Co ja jeszcze widzę? Zdecydowanie przyjemniejsze i mocniej nasycone kolory (w teście własnym próbowałem wyrównać ekspozycję i balans bieli) oraz lepszy kontrast (może to ten słynny mikrokontrast?).
to moze z innej beczki
jak się ma 600d do 7d???