Największy wpływ ma relacja odległości fotograf-obiekt-tło i przysłona. Ogniskowa idzie w trzeciej kolejności.
Wersja do druku
Największy wpływ ma relacja odległości fotograf-obiekt-tło i przysłona. Ogniskowa idzie w trzeciej kolejności.
Ale chyba w tedy zmienia sie nam też kard jeśli dobrze piorę te informacje w swojej mózgownicy? A jeśli chcemy zachować ten sam kadr ? powiedzmy mamy określony budynek w tle i chcemy że by idealnie wypełniał kadr. Mamy cropa i ff. mamy dwa obiektywy potrzebne by z tej samej odległości ten kadr uzyskać. Załóżmy tez że miedzy budynkiem a obiektywem jest człowiek który ma być ostry a reszta ma być poza GO. To co Go na ff z dłuższą ogniskową będzie mniejsza? dobrze myślę ?
Dla tej samej przysłony, dla tej samej odległości mniejszą "matematyczną" głębię ostrości uzyskasz oczywiście dla pełnej klatki z dłuższym obiektywem, niż dla APS-C z krótszym (dającymi takie same wypełnienie kadru). To mówi każdy kalkulator. Jestem natomiast ciekawy jak się zachowa tło - czy będzie bardziej rozmyte na pełnej, czy na APS-C (przyjmując powiedzmy relację fotograf-10m-model-20m-tło).
Hmm tu już trzeba by było zrobić eksperyment. Tło wybrać takie aby było dobrze widać rozmycie i jego stopień( powiedzmy najprostszy blok mieszkalny z dużą ilością okien kontrastowy obiekt). W sumie to nie da się zmierzyć rozmycie? czy tylko subiektywnie odczuć jego wartość ? Postawić modela lub przedmiot na którym mam być ustawiona ostrość. postawić na statywie ff i cropa z odpowiednimi obiektywami z ustawioną ta samą przysłoną. I zrobić dwa zdjęcia. Proste do wykonania. CHętnie zobaczył bym efekt .. może ktoś kto posiada odpowiedni zestaw sprzętu to zrobi i pokaże wyniki ?:)
Ja mogę we Wrocku pełna + 135 mm, jakby był ktoś chętny z APS-C + 85 mm :-) Bo to w gruncie rzeczy o to chodzi w praktyce z głębią ostrości - jak się rozmyje się tło, a nie ile matematycznie akceptowalnej ostrości będzie przed i za punktem ostrzenia. Dlatego napisałem, że ogniskowa ma trzeciorzędne znaczenie, bo stopień rozmycia tła regulujemy przede wszystkim zmieniając proporcję dwóch odległości oraz przysłoną.
ja niestety Podlasie i nie mam odpowiedniego sprzętu, ale czekam na efekty :)
w kwestii GO pojawił sie równocześnie wątek http://www.canon-board.info/technika...ml#post1181572
podałem tam link z przykładami zdjęć pokazującymi ja to wygląda w praktyce, ten Prośba o porównanie GO - Strona 4 - Nikoniarze.pl - Forum fotograficzne
w skrócie: jesli zachowasz skalę odwzorowania to ogniskowa nie ma wpływu na GO, a jesli juz to malutki
wiecej info w/w linikach, miłej lektury
Zjawisko głębi ostrości (jej wielkość) obserwowane na powierzchni klatki/matrycy (płaszczyzna ogniskowa) zależy tylko od ogniskowej, przesłony i odległości (ostrzenia) obiektyw-przedmiot.
Nie ma prostej relacji od czego zależy (procentowo) więcej zmiana GO czy od zmiany odległości, przesłony czy też ogniskowej, w różnych sytuacjach jest różnie.
Tak na prawdę zależność od wielkości matrycy (FF czy APS-C) jest wtórna i mało istotna ( w stosunku do zależności "obiektywowych") w normalnych sytuacjach fotografowania. To wielkość kadrowania wymusza zmianę odległości bądź ogniskowej.
Problemem staje się istotniejszy/ciekawszy gdy chcemy powiększać znacznie (powyżej np. 60cm) i wiąże się z ilością pikseli matrycy.
Może być sytuacja że w FF i APS-C, z tym samym obiektywem, z tego samego miejsca
- w kadrze APS-C obraz zajmuje cały kadr i jest to wysokość 3000 pikseli
- w kadrze FF obraz zajmuje 63% wysokości kadru ale jest to tez (a)3000 pikseli lub (b)2000 pikseli bądź (c) 4000 pikseli
Po wykadrowani z FF obrazu (taki jak w APS-C) na powiększeniu będziemy widzieli to samo ale głębia ostrości w przypadku (a) będzie taka sama jak z APS-C, w pozostałych raz większa a raz mniejsza niż z APS-C
jp
podejrzewam że kwestię głępbi najlepiej pokazały by zdjęci makro . i Ludzie którzy sie w tym specjalizują tam podobno ff a crop to wielka róznica i muszą bardzo przymykac przysłone że by w głębi zmieścic to co chcą :)
--- Kolejny post ---
oczywiscie przymykac obiektyw przy ff :)
Widzę Janku, że doczytałeś :-) niemniej wpływ ogniskowej na głębię ostrości na poziomie, który nas interesuje, jest po prostu najmniejszy. Jeśli znowu masz wątpliwości to ja znowu zasugeruję kartkę i ołówek :-)