Odp: Sigma 17-50 2.8 EX - problem/ostrzegam!
Tylko skąd ten rozrzut jakości???
Czy Sigma składa te obiektywy w stodole?
W sumie (z moim byłym już S17-50), podpiąłem do mojej 60ki, 5 nowych, wyjętych z pudełka, obiektywów Sigma 17-50, w tym:
3 miały nierównomierne rozmycie kadru w lewej części,
4 wykazywały FF/BF.
Tylko jeden współpracował idealnie (mam go teraz).
Jeżeli chodzi o mój model to mam ustawione -1 na wide i +2 na tele w focus adjust na moim 70D i w 95% przypadków jest super (kalibrowalem robiac po kilka fotek, z odleglosci okolo 1metra czyli nie za blisko i nie za daleko), ale pozostałe 5% (szczególnie 50mm z najmniejszej mozliwej odleglosci) nadal ma zauwazalny FF. Widac to najepiej robiac zdjecia klawiatury laptopowej od prawej strony, jak celuje w literke G to idealna ostrosc jest pomiedzy G i H, gdzies tak na wysokosci Y/B.
Z drugiej storny robi fotki takie, wiec chyba nie mam powodow do narzekan.
sample 1
sample 2
sample 3
sample 4
Domniemam, ze idealnie bylo by skalibrowac ja tym adapterem od sigmy, bo w nim oprocz wide i tele idzie wybrac odleglosc obiektu na ktorym sie ostrzy, jezeli dobrze pamietam to 4 ogniskowe * 4 odleglosci = 16 punktow kalibracji, a nie tylko 2 jak w korpusie, ale z drugiej strony nie zajmuje sie fotkami zawodowo, wiec nie ma jakiegos super nacisku.
zdjęcia 2gie i 4te są albo poruszone albo nietrafione :p
Dobry wieczór mógłby, ktoś podrzucić jakieś "ostre" zdjęcie na 17 i 50 mm? Oczywiście na f 2.8. Na 50 mm ostrość jest dość akceptowalna choć po pierwszym zdjęciu byłem załamany, mydło kompletne, ale ustawiłem mikroregulacje na +7 ( C 50D ) i teraz jest ok . Canonowy 50 1.8 na takiej samej przysłonie bije go na głowe.
Jak poprawie wykonać test na FF/BF?
Tak długo czekałem na dostawę owego obiektywu, a jak już doszedł wolałbym, żeby go nie było :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Sajmon92
Dobry wieczór mógłby, ktoś podrzucić jakieś "ostre" zdjęcie na 17 i 50 mm? Oczywiście na f 2.8. Na 50 mm ostrość jest dość akceptowalna choć po pierwszym zdjęciu byłem załamany, mydło kompletne, ale ustawiłem mikroregulacje na +7 ( C 50D ) i teraz jest ok . Canonowy 50 1.8 na takiej samej przysłonie bije go na głowe.
Jak poprawie wykonać test na FF/BF?
Tak długo czekałem na dostawę owego obiektywu, a jak już doszedł wolałbym, żeby go nie było :D
jezeli masz ochote sprawdzić swój sprzęt względem ostrosci to najpierw wydrukuj odpowiednia tablice testową i ją porządnie sklej, nastepnie wykonaj serię zdjęć na różnych ogniskowcy od 17-50 wybierajac te najbardziej uzywalne 17-24-35-40-50 nastepnie wykonaj te zdjęcia przy różnym oświetleniu (tak aparat może mieć problemy przy świetle żąrowym a przy słonecznym już nie) wszystkie zdjęcia wykonaj na różnych ogniskowych również wykonaj na różnych otworach przysłony, oczywiscie z użyciem wężyka albo wyzwalacza żeby nie poruszyć, aparat na mocnym porządnym nie supermarketowym chińskim statywem, najlepiej z obciążeniem żeby wyeliminować każde poruszenie co do milimetra , to samo wykonaj jescze na LV żeby mieć porównanie w tych dwóch trybach, następnie podepnij drugie body i powtórz to samo, dla korekty jeszcze weś inne szkło o podobnej ogniskowej typu sigma 18-55 czy coś w ten deseń i powtórz , wnioski wyciągniesz sam na podstawie obrazów, zrób po kilka zdjęć każdego ujęcia ustawiając na nowo ostrość (hej to tylko aparat może się przecież pomylić) , no a jak juz to ogarniesz to wróć i opowiedz jak było bo już chłopaków od fotek z ręki i bateryjek mam dość
wklejka z innego tematu ale mysle ze jak wykonasz wszystko tak jak opisałem to dostaniesz odpowiedź na pytanie czy masz walnięty obiektyw czy walniętą rękę :D
Hmm wydrukowałem sobie plansze i robiłem tak jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=m2tKs1zQ58E
Na 50 mm bez żadnego przestawiania zawsze było prawie idealnie, natomiast na 17 lekko z przodu . Ostatecznie na +5 wydaje mi się najlepiej. Czekam, aż się trochę pogoda poprawi i wyjde trochę w plener zobaczyć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sajmon92
Hmm wydrukowałem sobie plansze i robiłem tak jak na tym filmiku
https://www.youtube.com/watch?v=m2tKs1zQ58E
Na 50 mm bez żadnego przestawiania zawsze było prawie idealnie, natomiast na 17 lekko z przodu . Ostatecznie na +5 wydaje mi się najlepiej. Czekam, aż się trochę pogoda poprawi i wyjde trochę w plener zobaczyć.
ale wykonałeś ten test w różnych warunkach świetlnych? słońce?światło żarowe, fluorescencyjne? wszystko na różnych F oraz z węzyka przy dobrym statywie? czy tak tylko machnąłeś z ręki na 2,8? dodatkowo sprawdziłeś na LV?
Na statywie, 2 s wyzwalacz tylko przy dobrym świetle. Zastanawiam się czy nie odesłać i dołożyć do Canona pod koniec msc. Nie wiem jak działa serwis Sigmy w UK jeśli szkło było kupione na ebayu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sajmon92
...Zastanawiam się czy nie odesłać i dołożyć do Canona pod koniec msc...
Miałem Sigmę sprzedałem i kupiłem Canona 17-55 2.8 - używałem z 50D. Pod względem ostrości obrazu Sigma "zjadała" Canona na śniadanie ;) niestety AF częściej się mylił. Gdybym teraz miał kupić jasnego zooma do zdjęć "domowo-hobbistycznych" to kupiłbym właśnie Sigmę. Więc albo masz "walniętą" sztukę, albo zbyt duże wymagania.
Jeśli możesz oddać to oddaj i kup inną sztukę - to naprawdę "ostre" szkiełko :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Sajmon92
Na statywie, 2 s wyzwalacz tylko przy dobrym świetle. Zastanawiam się czy nie odesłać i dołożyć do Canona pod koniec msc. Nie wiem jak działa serwis Sigmy w UK jeśli szkło było kupione na ebayu.
2sek... panie rób to przy czasach takich żeby mieć pewność że nie ma najmniejszego poruszenia. dodatkowo zapytam poraz kolejny na ilu F bylo testowane? czy porównałeś z innym szkłem oraz czy zrobileś test zarówno na LV ?