Odp: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem
Cytat:
Ale po zdjeciach z optycznych ostrosc na pelnej dziurze nie urywa....
Oni dają wyostrzanie na minimum. Żaden obiektyw na ich zdjęciach przykładowych dobrze nie wygląda.
Ja się nie pomyliłem dużo ;) Pisałem, że nie może kosztować więcej niż 3,5 k.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Oni dają wyostrzanie na minimum. Żaden obiektyw na ich zdjęciach przykładowych dobrze nie wygląda.
Fakt to przeoczylem. Ogolnie obiektyw z ta cena ciekawy a pisalem ze malo ostry bo porownalem do Sigmy 35 1.4 ktora mam i to mi sie rzucilo w oczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
Fajny obiektyw, szkoda że nie znajdzie adekwatnej liczby użytkowników. Spora część ludzi skłonnych zapłacić ponad 3000 za obiektyw ma albo planuje mieć FF. 2-4 lata wcześniej mógłby być hitem. Wtedy było więcej pasjonatów i pro pracujących na cropie. A sama cena - bardzo zachęcająca. W ogóle z moich obliczeń wyszło, że jeśli chodzi o GO, jest delikatnie jaśniejszy niż unowersalne zoomy f/2.8 na.pełnej klatce.
Popatrz na to z drugiej strony - masz w jednym obiektywie ekwiwalent jasnej 28, 35 i 50! Nawet dobierając tańsze obiektywy o tych ogniskowych - za komplet trzeba by dać przynajmniej 2000-2500 zł.
koncept jest fajny, cena - mniej
w Canonie mogą być problemy z ff &bf; chyba te kalibratory Sigmy (jeszcze) nie działają z tym szkłem
Swoją drogą, czy któryś system ma tak jasną 18 w ogóle?
Cena niefajna? Na rynek wychodzi unikatowe szkło, wszystko wskazuje, że o dobrej jakości (zobaczymy co optyczne.pl powie na ten temat) i 3290 to niefajna cena? Dodatkowo to jest cena podawana przez Sigmę. W sklepach zwykle bywało taniej i cena zapewne jeszcze spadnie z czasem.
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
w Canonie mogą być problemy z ff &bf; chyba te kalibratory Sigmy (jeszcze) nie działają z tym szkłem
A dlaczego miałby nie działać?. Poza tym jakoś przy obecnych liniach Sigmy (A, S i C) jakoś nie słychać o problemach z bf i ff. Sam kupowałem 35mm i testowałem dwa egzemplarze - jeden i drugi trafiał idealnie, z tego co tu czytam to chyba nikt problemów a AF nie zgłaszał
Bardzo dobra cena, fajnie że w końcu jest taki jasny zoom do APS-C!
Wszystko fajnie wygląda na papierze, tylko jak będzie z celnością AF? Co z tego, że jasny 1.8 skoro AF będzie trafiał losowo. Sigma już kilka takich słoików wypuściła na rynek.