Brak CX oznacza że ten LCD nie jest monitorem z wielobitowym 3DLUT czy to przeoczenie?
Wersja do druku
Zmień na native. Jeśli kontrast będzie wizualnie zbyt wysoki (kolory przejaskrawione w stosunku do odbitki), to mocniej przytnij gain RGB - tj. zamiast 100% na najmocniejszym kanale ustaw np. 80-90%, a następnie doreguluj pozostałe do uzyskania zadanego wtpt. Operacje powtarzać aż do skutku, tj. uzyskania zgodności wizualnej w danych warunkach oświetleniowych.
Regulacja kontrastu na zadany bkpt (punkt czerni) jest po pierwsze bardziej stratna, po drugie nieprecyzyjna. 0,2cd/m2 to już ściana płaczu dla CMP - na tak niskich poziomach luminancji mierzy więcej własnego szumu niż sygnału, nie ma szans by ustawił to w poprawny sposób. Korekta bkpt wykorzystuje 8bit 1DLUT karty graficznej, proponowana przeze mnie korekta gainu 10bit 1DLUT monitora. Jak łatwo się domyślić, ta druga zdecydowanie mniej degraduje jakość tonalną wyświetlanego obrazu.
--- Kolejny post ---
Przeoczenie, wymieniłem tańsze opcje. Pełna lista to P, PA, SV, SX, CS, CX, CG
czyli jesli ktos niekoniecznie chce wydac +3000 za monitor podsumowujac z tanszych co bedzie sensownym wyborem ? fs2336 ?
a moze 2436 ?
thx...
Po cichu skorzystałem z tego wątku i kupiłem polecany monitor NEC P232W - cieszę się. Teraz się uczę ustawień i w związku z tym pytanie.
W fabrycznych profilach jest taki o nazwie REC-Bt709. Troszkę (naprawdę nie dużo) sprawdziłem w internecie oraz w instrukcji do MultiProfilera: przynajmniej podstawowe parametry (przestrzeń barwna, poziom bieli, czerni itp.) są takie jak dla profilu sRGB. Czym, w takim razie, te profile się różnią i kiedy stosować ów tajemniczy REC-Bt709?
Strzelam, że różnią się krzywą gamma. Może to będzie pomocne Rec. 709 - Wikipedia, the free encyclopedia
Linka do wikipedii to było właśnie to trochę, co przeczytałem. Rozumiem, że jest to standard filmowo-telewizyjny i w interesujących nas obszarach fotografii mniej lub bardziej artystycznej ( ;) ) nie ma specjalnego zastosowania.
Co do krzywej odpowiedzi. Zauważyłem, że ustawienie sRGB to nie jest dokładnie gamma 2,2 (cały czas biorę dane z MultiProfilera) - krzywa nieznacznie się różni. Czy to ma jakieś znaczenie praktyczne?
I jeszcze "Metamerism correction". Znaczenie wyczytałem z wikipedii i instrukcji do programu. Czy używając jeden monitor mam to włączyć?
Przepraszam, że tak nudzę, ale chcę wiedzieć wszystko. 8-)