Odp: Branża ślubna zdycha...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
nawet rzemioslo, to usluga wymagajaca pewnych umiejetnosci. jako taka w Polsce skazana jest na niedocenienie (bo wciaz jeszcze dobra materialne sa bardziej "cenne" dla Polaka niz praca specjalisty) a osoby nia sie zajmujaca do udowadniania, ze nie sa wielbladami.
Fotograf to nie rzemiosło, to wolny zawód, podobnie jak adwokat, lekarz, artysta plastyk, itd. W Wkipedii twierdzą, że działalności usługowej fotografików nie zalicza się do rzemiosła. :mrgreen: Z umiejętnościami jak wiadomo, bardzo różnie bywa, nie obowiązuje w tej branży jak w rzemiośle zwyczaj kształcenia i dokumentowania kwalifikacji do wykonywania tej działalności gospodarczej we własnym imieniu i na swój rachunek/uczeń, czeladnik, mistrz/. Nie ma cechu fotografów. Większość trudniących się tym fachem nie ma również za sobą szkół fotografii. Kariera zawodowa fotografa opiera się w PL na ogół na determinacji, samodzielnie zdobywanym doświadczeniu i właściwym zareklamowaniu swoich umiejętności. Zamiast dyplomu służy portfolio, a ceny są umowne. :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Fotograf to nie rzemiosło, to wolny zawód, podobnie jak adwokat, lekarz, artysta plastyk, itd. W Wkipedii twierdzą, że działalności usługowej fotografików nie zalicza się do rzemiosła. :mrgreen: Z umiejętnościami jak wiadomo, bardzo różnie bywa, nie obowiązuje w tej branży jak w rzemiośle zwyczaj kształcenia i dokumentowania kwalifikacji do wykonywania tej działalności gospodarczej we własnym imieniu i na swój rachunek/uczeń, czeladnik, mistrz/. Nie ma cechu fotografów. Większość trudniących się tym fachem nie ma również za sobą szkół fotografii. Kariera zawodowa fotografa opiera się w PL na ogół na determinacji, samodzielnie zdobywanym doświadczeniu i właściwym zareklamowaniu swoich umiejętności. Zamiast dyplomu służy portfolio, a ceny są umowne. :-)
a egzamin na fotografa w cechu to co? skoro jest takowa instytucja gdzie zdajesz panstwowy egzamin mistrzowski
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
a egzamin na fotografa w cechu to co? skoro jest takowa instytucja gdzie zdajesz panstwowy egzamin mistrzowski
Chodzi mi o to, że to zanika. Dawno nie zdarzyło mi się spotkać fotografa legitymującego się dyplomem czeladniczym lub mistrzowskim. Większość wykonuje ten zawód nie posiadając takich dyplomów. Nie są one niezbędne do prowadzenia takiej działalności.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Nie ma cechu fotografów. )
Krajowy Cech Fotografów
Czyli jednak rzemieślnik ;).
Czyli albo mistrz/czeladnik albo partacz jak to okreslano przed wiekami.
Co by nie mówić na rynku jest taka usługa, z możliwością wyboru majstra na podstawie jego dokonań (portfolio) i ceny.
Dla mnie to o tyle cenne, że rodzina przestała się zwracać z prośbą o "zrobienie zdjęć na ślubie". Zdarzyło mi się ze 4 razy w czasach analoga "robić ślub" i byłem tak zestresowany, że miałem dość. Niby mówili, że "zdjęcia ładne" ale dla mnie to była totalna porażka.
Powinien to robić przynajmniej fotograf-rzemieślnik jak nie stać na artystę w dobrym tego znaczeniu albo zaprzyjaźniony amator obyty w temacie reportażu na zamówienie.
Ludzie po prostu liczą się z finansami.
Kolegi znajoma stroi kościół na uroczystości i widzi, jak ludzie liczą każdą złotówkę. Często rezygnują z wystawnych wesel na poczet małych spotkań w najbliższym gronie.
Fakt, że tutaj pole do popisu (w negatywnym tego słowa znaczeniu) mają foto pstrykacze.
Generalnie wszytko zależy od par, osoby które chcą mieć dobre zdjęcia z tego wyjątkowego dnia wynajmą dobrego/droższego fotografa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Czyli jednak rzemieślnik ;).
Czy każdy, czy tylko ten kto należy do cechu :?:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Czyli albo mistrz/czeladnik albo partacz jak to okreslano przed wiekami.
Czyli co ... o sztuce i wytwarzaniu dóbr kultury może zapomnieć :?:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Co by nie mówić na rynku jest taka usługa, z możliwością wyboru majstra na podstawie jego dokonań (portfolio) i ceny.
Klienci pytają o cenę, oglądają portfolio, ale czy ktokolwiek pyta o papiery mistrzowskie lub czeladnicze :?:
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Czyli co ... o sztuce i wytwarzaniu dóbr kultury może zapomnieć :?:
Ciotka wcinająca kotleta schabowego jako dobro kultury średnio do mnie przemawia.