Czyli za te pieniądze jest OK. Zastanawia mnie jedynie fakt, dlaczego sprzedawcy w opisie aukcji podają, że należy go trzykrotnie ładować i rozładowywać celem uformowania.
Przecież dzisiejsze ogniwa już tak nie mają, czy się mylę ?
Wersja do druku
Czyli za te pieniądze jest OK. Zastanawia mnie jedynie fakt, dlaczego sprzedawcy w opisie aukcji podają, że należy go trzykrotnie ładować i rozładowywać celem uformowania.
Przecież dzisiejsze ogniwa już tak nie mają, czy się mylę ?
kupiłem phottixa titan lp-e6 do 60d - przyszedł włożyłem pokazywało 100% - wytrzymał 130strzałów i padł.
Ładowanie włączyłem i dioda miga non stop "cyk cyk cyk cyk" non stop tak samo..
Czy to się w ogóle naładuje? czy odsyłać po inną sztukę?
Ehhhh
Po wyjęciu i włożeniu akumulatora do ładowarki najpierw są dwa pojedyncze wolne mignięcia po czym miga już caly czas z tą samą częstotliowścią
Odeślij. Jaką pojemność kupiłeś? W standardzie z aparatem jest 1800mAh, a przynajmniej ja taką mam. Od razu kupiłem zamiennik firmowany Xit 2400mAh. I to nie był najtańszy, bo chyba $30 dałem, co daje 2/3 ceny oryginału. I było dokładnie tak jak mówisz. Potem po kilku dniach jakoś zreanimowałem i niby po dłuuuugim czasie się ładował, ale w aparacie trzymał... no grubo, bo może 12h (nie ważne czy używany, czy nie).
Odesłałem, przysłali nowy- to samo. Zażądałem zwrotu pieniędzy, oddali.
Kupiłem więc coś tańszego, niewiele, bo $22, ale o mniejszej pojemności- tak jak oryginał- 1800mAh. Trzyma minimalnie słabiej niż oryginał- normalnie ładuje i działa. Nie wiem czy to w tym problem, ale gdzieś na anglojęzycznych forach wyczytałem, ze z wiekszymi pojemnościami cuda sie dzieją w tym modelu. Gdzieś nawet instrukcję znalazłem jak to sformatować by działało... ale obowiązywała gwarancja- wolałem kasę.
bangi tu pisał, że te phottixy z szarą etykietą nie są w pełni kompatybilne no i mój właśnie jest z szarą..
Pisałem do sprzedawcy bo już było za późno żeby dzwonić, ale jutro dzwonie właśnie z opcją zwrotu, bo pewnie ma wszystkie z szarą etykietą i szkoda mi hajsu na przesyłki w tą i z powrotem :p
Dołożę do czegoś lepszego chyba ( za tą dałem 90zł pojemność 2000mAh )
Do 60d kupiłem aku Newell.
Dokładnie taki jak ten:
Akumulator Newell LP-E6 - Newell
Nie ma żadnego problemu z ładowaniem, pokazuje info o naładowaniu w body.
Kupiony w sierpniu, do dzisiaj trzyma jak oryginał.
Dałem coś około 80 zł. z przesyłką.
moj Phottix tez nie dziala w 6D, podobny problem mam z akumulatorem Weiss:
Weiss LP-E6/LPE6 Li-Ion Akku für Canon EOS 7D 60D und: Amazon.de: Kamera & Foto
oba dzialaja bez zajakniecia w 5D2. z czego co do Phottiksa to tak czy siak nie mialem zbyt wysokich oczekiwan, bo to jest znane
jako tanie i raczej kiepskiej wydajnosci. ale Weiss jesli chodzi o wydajnosc jest super. lepszy nawet niz Bundlestar, ktory w 6D dziala
bez zajakniecia:
Bundlestar * BAXXTAR PRO-ENERGY Qualitätsakku für Canon: Amazon.de: Elektronik
omijałem newella bo było bardzo dużo negatywnych opinii w przeciwieństwie do phottixa a tu baaach :(
nawet źle napisałem, bo mój ma niebiesko szarą etykietę taką jaka jest dostępna wszędzie, więc to jakaś wadliwa sztuka chyba :(
za chwilę odsyłam i nie wiem czy brać drugą sztukę i ryzykować czy po prostu zwrot kasy..
Wymień na inną sztukę, za te pieniądze i tak nic lepszego nie kupisz.
Czy ktoś używa, albo używał tego Phottiksa z Canonem 7D i mógłby napisać czy sprawuje się dobrze? Tak się złożyło, że moje 4 oryginalne LP-E6 są już na wymarciu (czerwone kwadraciki w menu aparatu) i przyznam, że nie pogardziłbym jakimiś dobrymi zamiennikami :)
Akumulator Phottix TITAN LP-E6 zamiennik Canon (3786484528) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. czy taka wersja w sensie szaro niebieska jest ok i jest kompatybilna? a ja po prostu miałem pecha?
bo nei widzi mi się płacić kilka razy za przesyłkę dla mnie + zwroty i tak w kółko znowu? :x