Odp: Canon EOS 650D vs 60D dla zaawansowanego amatora
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
prędkość seryjnych zdjęć taka sama jak w 50D
No nie bardzo, 50D ma 6,3FPS, 60D ma 5,3FPS. Dla mnie prawie bez różnicy, ale komuś może brakować tego 1 FPS ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
jak dla mnie zaletą sa tez karty SD
Jak Canon, zrobi puszkę która będzie potrafiła wykorzystywać szybsze karty to tak, póki co wygrywają CF.
Kiedyś stanąłem przed identycznym dylematem - ale po dłuższym zastanowieniu się doszedłem do wniosku, że za właśnie tą różnice w cenie mogę kupić 50mm 1.8 oraz lampę Nissin 622 (używane)- jeśli jesteś osobą która patrząc na sprzęt innych będzie czuła zazdrość to lepiej kup 60D natomiast żaden z tych aparatów nie różni się jakością zdjęć - a to właśnie chyba o to chodzi. Dla mnie najważniejsze są w tym wszystkim szkła jakie wybierzesz, ale wybór zależy od Ciebie
Cytat:
Zamieszczone przez
xraven
Kiedyś stanąłem przed identycznym dylematem - ale po dłuższym zastanowieniu się doszedłem do wniosku, że za właśnie tą różnice w cenie mogę kupić 50mm 1.8 oraz lampę Nissin 622 (używane)
Ja właśnie min. z tego powodu zdecydowałem się jednak na 650D. Za różnicę w cenie (ok 1000zł) dokupię jakieś tele albo właśnie 50mm 1.8. Względy finansowe przeważyły.
Dzięki wszystkim za pomoc i porady.
Pomyślcie też o wygodzie w użytkowaniu :) Dla mnie 500D był poprostu za mały i niewygodny. Nie wiem jak to wygląda z 650-tką
Cytat:
Zamieszczone przez
olek.tbg
Pomyślcie też o wygodzie w użytkowaniu :) Dla mnie 500D był poprostu za mały i niewygodny. Nie wiem jak to wygląda z 650-tką
Pobawiłem się i pomacałem 650D przez jakiś czas w MM i jak dla mnie jest na styk ok. Przy większych dłoniach mógłby być problem. 60D z racji większych gabarytów ma lepszą ergonomię, jednak mojej żonie nie pasował ciężar :(
Do 400D kupiłem gripa i wszystkie problemy z moimi wielkimi lapsami odeszły w niepamięć. Wymieniłem go na 60D tylko ze wzgledu na FPS. Zdjęcia robił podobne, no moze miał gorszy AF. Za cene 50D kupilem 400D, 430EX i 50 1.8. Jezeli nie potrzeba 5 klatek to lepiej te pieniadze przeznaczyć na obiektyw
a ja przeciwnie, żałuję że zamiast 60d połasiłem się na 650d, grip niewiele pomógł ...
według mnie 60d o niebo lepsza ergonomia
60d to wielki krok w przófd miałem okazje się bawić i pomimo plastików jest to solidna budowa
Naprawde polecam
Pamiętam, że dawno, dawno temu takie same dyskusje były toczone na temat 400d i 40d. Ostatecznie miałem i 400d i 40d :)
Canon robi puszki z różnych segmentów nieprzypadkowo :) Każdemu wedle uznania i wedle potrzeb. Ja po przejściu z 400 na 40 uznałem, że już nie chcę wracać do serii trzycyfrowej - właśnie ze względu na ergonomię i wygodę użytkowania.
Cytat:
Zamieszczone przez
djcargo
Pamiętam, że dawno, dawno temu takie same dyskusje były toczone na temat 400d i 40d.
Wtedy jednak model xxxD nie miał w żadnym aspekcie przewagi na xxD (poza ceną), a obecnie ma (a widziałem już sklepy gdzie różnica w cenie była poniżej 500 zł).
Wkrótce pojawią się kolejne obiektywy STM...
Moje opcje: 650D lub 6D.