Odp: Canon EF 200mm f/2.8L II USM
Ło w d**ę... Tak starego wątku to jeszcze nie odkopywałem :D
Pytanie dot. 200L f2.8 v.II - ślubne reportaże. Najdłuższe szkło jakie posiadam do 85L 1.2. No doooobra, został mi jeszcze za szczeniackich czasów 100-300 4,5-5,6. Ale to czasami odpalam tylko na plenerach i to baaaaaardzo rzadko jak już naprawdę potrzebuje "bliskości".
Co sądzicie czy do repo Canon 200mm f2.8 się nada ? Myślę by ściągać siedzących gości przy stolikach - lub jakieś większe ciemniejsze kościoły... czasami i w plenerku. Przez 10 lat prawie nie odczuwałem braku długiego szkła, więc niechętnie myślałem o wydaniu 5 tyś zł na 70-200 f2.8. Ale tutaj takiego Canona można dorwać do 2 tyś..
Co sądzicie ? Na repo nada się ? Czy stałka 200mm jest bez sensu ?
mam, używam, sprawdza się:D
przez długi czas tylko go nosiłem w torbie,bardzo rzadko podpinając, bo zawsze pierwsza myslą było 135, ale kiedyś było za krótkie i podpiąłem własnie 200mm i... QRNA!!! DLACZEGO JA GO NIE UŻYWAŁEM!!!
może nie odwążył bym sie go podpinac w kosciele bo utrzymanie 200mm może sprawiac trudnośc przy czasach jakie ustawiam w kosciołach, i zdjęcia "legitymacyjne" bez pokazania odrobiny tła/kontekstu z koscioła nie sa w moim guście (to tylko moja subiektywna opinia)
ale na plenerze od 2 sezonów używam praktycznie na równi z 135, obrazek z 200m jest nieco inny (nie żeby gorszy, po prostu inny) do ciasnych ujec jak znalazł, lub gdy potrzeba zrobić cos np z drugiej strony stawu przez krzaczory :D
jest ostro, kontrastowo, celnie. polecam bo cena poniżej 2K za używke to naprawde darmo (miałem kiedys 70-200 f/2.8 bez IS)a używałem go zwykle własnie w okolicy 200 i efekt był duzo gorszy (nie wiem, może miałem słaby egzemplarz)
nic tylko brac..."będzie Pan zadowolony..."
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
mam, używam, sprawdza się:D
przez długi czas tylko go nosiłem w torbie, bo zawsze pierwsza myslą było 135, ale kiedyś było za krótkie i podpiąłem własnie 200mm i... QRNA!!! DLACZEGO JA GO NIE UŻYWAŁEM!!!
może nie odwążył bym sie go podpinac w kosciele bo utrzymanie 200mm może sprawiac trudnośc przy czasach jakie ustawiam w kosciołach, i zdjęcia "legitymacyjne" bez pokazania odrobiny tła/kontekstu z koscioła nie sa w moim guście (to tylko moja subiektywna opinia)
ale na plenerze od 2 sezonów używam praktycznie na równi z 135, obrazek z 200m jest nieco inny (nie żeby gorszy, po prostu inny) do ciasnych ujec jak znalazł, lub gdy potrzeba zrobić cos np z drugiej strony stawu przez krzaczory :D
jest ostro, kontrastowo, celnie. polecam bo cena poniżej 2K za używke to naprawde darmo (miałem kiedys 70-200 f/2.8 bez IS)a używałem go zwykle własnie w okolicy 200 i efekt był duzo gorszy (nie wiem, może miałem słaby egzemplarz)
nic tylko brac..."będzie Pan zadowolony..."
Czyli w okolicy 200mm masz tylko te stałke ? Używasz tylko na plenerach ?
Odp: Canon EF 200 mm f/2.8L II USM czy ktoś używa??
Ja sobie nie wyobrażam 200 przy reportazu.
Po prostu wole byc wsrod gosci a nie jak szpieg zza rogu.