Witam
Wiecej zdjęć i nie tylko:
http://photography-on-the.net/forum/...ght=samyang+35
Pozdrawiam
M.S.
Wersja do druku
Witam
Wiecej zdjęć i nie tylko:
http://photography-on-the.net/forum/...ght=samyang+35
Pozdrawiam
M.S.
Mam prośbę do posiadaczy tego obiektywu, nie będących jednocześnie sprzedawcami tego sprzętu.
Czy możecie umieścić jakieś sample z tego szkła i opisać swoje względne odczucia dotyczące ręcznego ustawiania ostrości w tym obiektywie.
Pozdrawiam
Michał
kupiłem go pod VDSLR i miażdży, ale jak ostatnio zacząłęm nim focić to dopiero pokazał pazurki :mrgreen:
jeżeli nie jest Ci potrzebny w pracy AF to optycznie nie odstaje od L'ki (dobra zaraz pewnie onaniści z matematycznymi skalami i wykresami powiedzą jak bardzo się mylę - ale swoje widzę przy fotach które robię) i z pełną świadomością to mówię bo pracuję na jednym i drugim. co do samego ostrzenia to ma utra wygodny ring z hard stopami co baaaardzo mi się podoba, a do tego jest bardzo precyzyjny.
podsumowując dla osób które robią zdjęcia a nie kolekcjonują szkła i czytają wykresy, które często są o kant **** rozbić to jedyny minus tego szkła to brak AF i tylko to ;)
Saer masz wersje z potwierdzeniem czy ostrzysz na LV ?:)
kurcze, kolejne fajne szkielko od Samyanga, tyle ze tutaj brak AFa niestety może doskwierac. Jakby nie bylo w wizjerze nie da sie jednoznacznie ocenic czy ostrosc jest ustawiona dokladnie tam gdzie chcemy..no moze przy obiektach ktore znajduja się blisko jest jeszcze taka możliwość ale wg mnie im dalej dana osoba/rzecz znajduje sie od obiektywu tym ciezej. Moze kiedys sie zmobilizuja do jakiegos prostego ukladu AF
Znalazłem dosyć istotną (moim zdaniem) uwagę na temat pracy z tym szkłem:
"But besides requiring you to dial in an aperture, the manual diaphragm means the camera doesn’t open the aperture to its widest setting for viewing, composing, or focusing. As you close down the diaphragm to set a meter-assisted exposure, the viewfinder dims just as it does when you engage depth-of-field preview. As a result, you compose and focus at maximum aperture, and then close down to the shooting aperture before tripping the shutter."
http://www.popphoto.com/gear/2011/06...n-35mm-f14-umc ---> źródło
Tzn. że kręcenie na przemian dwoma pierścieniami do każdego zdjęcia nie stanowi dla ciebie Saer niewygodnej obsługi??
Ja sobie wyobrażam z tym Samyang'iem sytuację tak:
- wpierw "wrócić" przysłonę na 1,4 nieważne do jakiego ujęcia (bo na innych przysłonach jest ciemniejszy wizjer utrudniający ostrzenie),
- wyostrzenie
- po wyostrzeniu przymknięcie na żądaną przysłonę (np. 5,6)
- naciśnięcie spustu migawki
Trzeba kręcić dwoma pierścieniami do każdego ujęcia powyżej przysłony 1,4? Nawet manualny Zenit (mam w domu Zenit'a z obiektywem Helios) przymyka FIZYCZNIE przysłonę dopiero w momencie robienia zdjęcia. A nie przed. Oczywiście można ustawić przysłonę na pierścieniu PRZED ale nie wpływa to na jasność obrazu w wizjerze.
W przypadku Zenita jest tak:
- ustawienie ostrości na dowolnej dziurze - czyli mogę od razu ustawić przysłonę np. 5,6 (bo jest automatyka przysłony)
- wyostrzenie (obraz w wizjerze jest tak samo jasny bez względu na wybraną przysłonę)
Nie wyobrażam sobie by kręcić dwoma pierścieniami do każdego ujęcia powyżej przysłony 1,4 bo obraz w wizjerze się ściemnia (bo brakuje automatyki przysłony). Poprawcie mnie jeśli się mylę odnośnie mechaniki Samyanga. To byłby w takim razie obiektyw "podwójnie manualny".
Mam też pytanie: czy ten Samyang w wersji Nikon'wskiej ale z podpiętym adapterem do Canona (z "dandelionem" w wersji z obsługą przysłony z poziomu body) ma automatykę przysłony posuniętą do takiego stopnia że oprócz możliwości sterowania przysłoną pokrętłem na body przysłona domyka się dopiero w momencie robienia zdjęcia?
Świetny test. Trochę się obawiam tego Samyanga. Miałem Sigme, tak chwaloną 50 1.4, i była słaba. Miałem Tokine 35 2.8 i też mydliła. Tu jest jednak fajny zakres i światło 1.4 Kusi bardzo...
Panie Macieju :
W przypadku Zenita jest tak:
- ustawienie ostrości na dowolnej dziurze - czyli mogę od razu ustawić przysłonę np. 5,6 (bo jest automatyka przysłony)
- wyostrzenie (obraz w wizjerze jest tak samo jasny bez względu na wybraną przysłonę)
Ekhm .....
Jesteś pewien że Ci przymknie przysłonę ?