W ostrym słońcu na pewno trzeba się będzie pogodzić z domknięciem szkła lub filtrem szarym, żeby zejść z czasem <1/250.
Wersja do druku
W ostrym słońcu na pewno trzeba się będzie pogodzić z domknięciem szkła lub filtrem szarym, żeby zejść z czasem <1/250.
ja właściwie zadam dwa pytania
1 czy 60x90 soft ogarnie całą postać?
2 do jakiej przesłony umożliwi zejście przy
soft 60x90 ISO100 czas 1/250 no i 580EX na full
właśnie celem pracy przy świetle dziennym (nie mówie akurat o świeceniu w południe ale ogólnie pod światło dlatego pytam o przysłone)
RF602 chyba maximum do 1/250 schodzi ? :>
RF602 działa różnie, z moim 5D schodzi maks do 1/160 a z 1DII spokojnie do 1/250. Nie jest to wina mojego egzemplarza, ludzie piszą nawet o czasach 1/125.
u mnie RF602 z 5dmkII schodzi max do 1/125 przy 1/160 widać już delikatnie ciemny pasek.
Pockety przy tej samej konfiguracji lamp dają czystą 1/320
A ja mam pyt... otóż... co sądzicie o parasolko-softboxach? Ktoś używał? Polecacie to?? bo moją srebrną parasolke gdzieś wsysło i myślę czy zamiast parasolki kupić własnie parasolko-softbox... Jak coś to prosiłbym o jakieś sample z użyciem tego:)
no dobra a na moje pytania nr 1 i 2 ktoś odpowie?
z tym RF aż sam musze sprawdzić jak to u mnie wygląda...
i jeszcze pytanie... może ma ktoś przejsciówke z odbiornika na wtyczke pilotową 5d ? mam tylko taką do 450D i kicha :/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
na pewno będziesz miał mniejsze straty światła niż w przypadku zwykłej transparentnej i lepsze w ukierunkowaniu :)
1, ciężko będzie / bardzo ciężko
2, zależy od natężenia światła trzeba sprawdzić w plenerze, inaczej takie tam gdybania które bardzo rzadko się sprawdzają
5D szybciej niż 1/160 na 5D nie wyzwolisz
u mnie na krótszych czasach już widać zasłaniające lamelki
chyba że na HSS
można kupić na ebay tu ok 15zł wysyłka free
http://cgi.ebay.pl/RF-602-Shutter-Re...item3a54be62a1
dla mnie za mało jest 90cm minimum to 120-150cm żeby korpus i stopy były równo oświetlone
Bardziej racjonalnym będzie strip jeśli ktoś chce całą postać równomiernie oświetlić...