-
pawlack - dzieki za opinie - troche mnie wsparles, ze nie jest "tak zle"....
Wszystkie zdjecia w watku Krajobrazy robilem albo 10-22, 17-40L lub 28 1.8 - to akurat 17-40. Tyle mozliwosci "szkielek" dlatego, bo tez kiedys na poczatku wierzylem, ze wszystko zalezy od "szkielka" - teraz juz wiem, ze nie (dlatego zgadzam sie z Eloi) - ale ty tez pewnie to wiesz.
Pozdrawiam i dzieki raz jeszcze za opinie
-
Przeglądnąłem sobie Twój wątek krajobrazowy, wiele ciekawych miejsc, niestety obróbka zdjęć Twoich zdjęć nie podoba mi się (wiem, że to indywidualna sprawa, niektórym się podoba niektórym nie)- generalnie IMO jakiś taki dziwny kontrast zdjęć.
Pozdrawiam
-
ajma – dzieki za opinie. Bylo juz kilka podobnych opinii co do obrobki i sam widze, ze musze je wziac pod uwage; mysle, ze kilka fajnych ujec zepsulem przez jakies eksperymenty „obrobkowe”. Z kontrastem i ostrzeniem mam na pewno klopoty. Ale powoli zrobie z tym porzadek....:-).
Pozdrawiam
Dwa „spokojniejsze” ze Starego Miasta w Sztokholmie
92
93
-
Dzisiaj wczesnie rano
94
95
-
Dla pokazania, ze troche z tego forum mozna sie czasem czegos nauczyc (mam nadzieje :-)) - takie BW wg niemal dokladnie metody Eloia (chyba z troche mniejszym wyostrzaniem) - pod krytyke i porady
Pozdrawiam
96.
-
Ja dałem tylko mniej więcej kierunek w jakim ja robię obróbkę, ale to tylko ogólny kierunek. Ostateczna obróbka zależy też od zdjęcia oraz chwilowego humoru :).
Podoba mi się Twoja obróbka pierwszego planu - kształty drzewek i śnieg wyszły bardzo dobrze, choć ja bym to pociągnął ku głębszym cieniom. Bym agresywniej potraktował też niebo, na mój gust Twoje niebo jest ciut zbyt wyblakłe. W ogóle cały obrazek jest na mój gust zbyt wyblakły, ja lubię głębokie czernie, ale to już zależy od tego co chcesz zrobić.
-
Tak, to prawda - ale u mnie bylo mniej cienia, stad mniej mozliwosci "kontry" biel-czern, niebo wolalem jasniejsze choc moze ciemniejsze dodalo by glebi i kontrastu do bieli szczytu. Ale wszystko do cwiczen i poprawy.....
-
-
-
Nie wiem. Nie umiem powiedzieć. Coś dziwnego. Zdjęcie 97 jest z ostatniej serii najciekawsze, ale Ty coś dziwnego robisz z tymi zdjęciami. Nie wiem co to jest.
Jakaś taka dziwna paleta kolorów. Jakby wyblakła. Widać pędzle, widać że coś robiłeś, i widać że to nie szło we właściwym kierunku.
Jak Ty obrabiasz te zdjęcia? Co się dokładnie dzieje pomiędzy naciśnięciem spustu a publikacją na Internecie? Krok po kroku?