Pleksę mam, ale najlepsze odbicie robi gdy świece od tyłu, a przecież muszę oświetlić butelkę - dziś spróbuję.
Po wyszparowaniu nię będzie widać, że odbicie było robione na czarnym tle?Cytat:
Poszukaj czarnej lustrzanej.
Wersja do druku
Pleksę mam, ale najlepsze odbicie robi gdy świece od tyłu, a przecież muszę oświetlić butelkę - dziś spróbuję.
Po wyszparowaniu nię będzie widać, że odbicie było robione na czarnym tle?Cytat:
Poszukaj czarnej lustrzanej.
No to robisz 2 zdjęcia - drugie dla ładnego odbicia i następnie składasz w jedno.
Na szybko:
Interesuje mnie tylko odbicie...?;) Perspektywa itd.
W późniejszej obróbce mogę dodać zanikanie, jakiś blur itd.
PS.
Nie jest ono zbyt zachęcające - w późniejszej obróbce się je ulepszy :D
Bingo - wlasnie o to chodzi. Popatrz sobie na krzywizny w odbiciu.
KuchateK, ;) Niestety z Schaumy nie mam.
kaen, no to sprawe odbicia mam już za sobą, tylko teraz - jak je obrabiać, równo z całym obiektem? Przyznam, że wygląda nieco szarawo i blado...?
Tutaj jest wersja oryginalna w j.angielskim z dużo większą ilością przykładów.
Najbardziej mnie rozwalają portrety w plenerze z kilkoma blendami i rozkładanymi namiotami :-)
http://www.webphotoschool.com/all_le...ter/index.html
Chyba niestety płatne, tak?
kilka blend i namiocik, podczas zdjęć outdoor to podstawa:) szkoda że tak dużo ludzi myśli że portret outdoor to tylko pstryk bo światło jest wszędzie;)
co do odbić w powierzchni to upierałbym się przy tych PSowych, jeżeli pamiętamy by fotografować z wysokości powierzchni na której przedmiot stoi i równolegle do tej płaszczyzny, to po nałożeniu warstwy z obiciem sztucznym z gradientem, blurem i na niższej opacity, nie będziemy mieć problemów ani z perspektywą, ani z z powierzchnią styku :)
Ja chyba jednak też.... to moje odbicie naturalne, od pleksy wydaje mi się brzydkie, szare i blade - choć na razie nie obrabiałem go zbyt mocno ;)Cytat:
co do odbić w powierzchni to upierałbym się przy tych PSowych