Interesować a kupować to dwie różne rzeczy.
Ja osobiście kupiłem nową 100 a na Samiego czekam.
Wersja do druku
Cichy, czy ten brak AF w Samyangu 14 mm w reporterce jest tak uciążliwy ?
Ustawiając ostrość równo na 2 metry, przy f2.8 mamy GO od 1 metra do 14 metrów....
czyli pilnujemy tylko aby "obiekt" nie podszedł nam bliżej niż 1 metr...
i focimy "chromoląc" AF...
Co Ty na to ?
Subject distance 2 m
Depth of field
Near limit 1.08 m
Far limit 14.3 m
Total 13.2 m
In front of subject 0.9 m (7%)
Behind subject 12.3 m (93%)
Hyperfocal distance 2.32 m
Circle of confusion 0.03 mm
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha, może takie laickie pytanko jeszcze:
rozumiem, że drabinka pomiaru światła normalnie działa z samyangiem ?
Nową setkę ma więcej ludzi niż myślisz :wink:
A i zdjęć z tego szkła na forum nie brakuje - wystarczy popatrzeć np. na ten wątek:http://canon-board.info/showthread.php?t=39116&page=240
Nie jest tak różowo, ostrząc na LV minimalny obrót pierścieniem ostrości przy f=2.8 jest widoczny. Oczywiście zdjęcie będzie bardziej trafione, niż np. w przypadku 85 1.4, ale mimo wszystko mogliby upchnąć AF w te obiektywy. Nie pracowałem niestety obiektywem z potwierdzeniem ostrości, ale jak tylko dojadą to zabiorę taki na ślub.
nie wiem czy się dobrze rozumiemy....
mnie chodziło o sytuację typowo reporterską : dużo ludzie w kadrze, jakaś sala itp.
ustawiam na stałę na podziałce w samyangu na 2 metry ostrość.
biorę miarkę - metrówkę - odmierzam 2 metry, ustawiam flaszkę z wódką ze stołu, biorę samyanga (z ustawioną ostrością na 2 metry) i patrzę przez wizjer czy ostrość jest OK na butelce z wódką.
nie mam LV.
i mam GO od 1 m do 14 m mają gdzieś AF. Pilnuję się by nie ruszyć pierścienia focusa przypadkiem.
Oddaję butelkę z wódką.
Jak to oddaję? Zabieram dodom :D
Wszystko jest sprawą tolerancji. W końcu idealna ostrość (zerowe rozmycie) jest tylko w jednej płaszczyźnie/wycinku sfery/innym czymś bardzo cienkim, a wszystko w przód i w tył zawsze będzie (mniej lub bardziej) nieostre.
Jedynym sensownym sposobem na podanie ostrości "od-do" jest sprawdzenie w jakiej odległości od płaszczyzny max ostrości szkło daje obraz, który ciągle ma szczegółowość wykraczającą poza zdolność rejestracji szczegółowości matrycy, aczkolwiek z tego co wiem, to dla 5d2 jeszcze takiego szkła coby znacznie wykraczało szczegółowością chyba nie ma...
chciałbym potestować to szkło....
Kup. Odsprzedasz na pewno z niedużą stratą.
juz pokazywałem ale niech tam.... f5,6
wycinek 1:1 prosto z aparatu (RAW z DPP sharpness:3 )
ostrość z tylu na ścianie iso 1250 f4
widzę, że ten samyang radzi sobie świetnie z ostrością!
kusi skubaniec :D
Zdjęcia powyżej(ruda_bestia) były robione szkiełkiem z potwierdzeniem ostrości czy bez?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no i czy te zdjęcia miały taką winiete? :O