H - włącza/wyłącza pinezki O -włącza/wyłącza podgląd maski
Wersja do druku
Chyba coś niechcący przestawiłem ale od pewnego czasu LR3 przy malowaniu pędzlem nie przykrywa mi krawędzi pędzla delikatnym gradientem tylko tworzy coś w rodzaju ziarna w tych miejscach przykrytych na mniej niż 100% maską.
Dopiero gdy pomarzę to miejsce na 100% wszystko jest ok ale przecież nie o to chodzi.
Czy ewentualnie LR posiada gdzieś opcję przywracania ustawień "fabrycznych"?
Nie wiem czy dokładnie o to Ci chodzi,ale spróbuj przypisać inna literę dysku w systemowym Menedżerze dysków najlepiej na taką której system raczej sam nie przypisze np: T lub S itp.
Po w/w będziesz musiał znaleźć Twój folder w bibliotece na "nowym" dysku klikając PPM -> "Find missing folder" i podać ścieżkę dostępu
Po każdorazowym podłączeniu dysku zewnętrznego LR bez problemów powinien znajdować Twój dysk/ foldery
Mam klopot z Lightroom 3, nie moge sie dostac do programu a wyskakuje mi taki komunikat:
Powodem moze byc fakt ze byl przez chwile byl podlaczony dysk znajomego, z inna wersja lightrooma. Druga sprawa ze tuz przed ta operacja zrobilem backup.. Dysku kumpla juz nie ma, problem pozostal. Stworzylem nowy katalog jak doradzal program, ale cala robote sz..trafil, jest w innym przeciez katalogu. Jak sie dostac do katalogu gdzie mam dane i backup ?
Wlasnie problem w tym ze on go nie widzi. Moze by tak skopiowac niektore z folderow z srodka i wrzucic do nowego? Boje sie ze narobie biedy bo w nowym mam juz troche pracy.
Ktore mozna by bez obaw tam przeniesc?
-Lightroom 3 Catalog Previews.lrdata
-Lightroom 3 Catalog
-Backups
A teraz doszedl komunikat przy odpalaniu: Now is checking integrity of Lightroom 3 Catalog. Czy to oznacza ze cos jest zle?
Kiedyś na forum natknąłem się przypadkowo na parę postów poruszających tematykę optymalizacji systemu pod Lightrooma. Niestety, aktualnie nie mogę ich znaleźć, gdyż nie pamiętam w jakich wątkach się znajdowały.
Użytkownicy opisywali krok po kroku jak ustawić odpowiednie opcje w systemie oraz samej aplikacji, aby zwiększyć wydajność pracy. Stoję przed ponowną przesiadką na PC i z tego co wstępnie widziałem, to Lightroom potrafi się nawet mocniej przymulić niż na Maku. Będę pracował na maszynie z procesorem Intel Core 2 Duo 2.8GHz oraz 4GB pamięci DDR2. Stoję jeszcze przed wyborem systemu, co będzie wydajniejszym rozwiązaniem jeżeli chodzi o pracę Lightrooma - system 32-bitowy czy 64-bitowy?
Następnie po instalacji systemu - jak skonfigurować system, aby zwiększyć jego wydajność względem Lightrooma?
x64, polecam. Problemów z nim jest na prawdę mało, a korzyści dużo. Między innymi wykorzystanie twoich 4gb (jak będziesz miał 32bit, to dostępne będzie tylko 3,2gb ramu...)