Roży nie miałem i mgły też nie ale o to przykład:
1. Bez żadnej korekty ze zwalonym WB
2. Po obcięciu histogramu (tylko)
3. Po korekcie 90% (tylko)
Jeśli to nie przekona to z mojej strony pass.
Wersja do druku
Roży nie miałem i mgły też nie ale o to przykład:
1. Bez żadnej korekty ze zwalonym WB
2. Po obcięciu histogramu (tylko)
3. Po korekcie 90% (tylko)
Jeśli to nie przekona to z mojej strony pass.
oops! Tu są załączniki (opis jak wyżej):
Napisałeś że :
"Tak poza tym to "poprawa rozkładu tonalnego" to nic innego jak "korekcja zafarbu". Praktycznie to samo wbijanie gwoździa czyli śruby"
mam nadzieję że te przykłady pokażą dobitnie że to jednak nie to samo...
A to już herezja.. :-) właśnie do tego potrzebny jest wzornik bo równoważymy 2 z 3 kanałow (do wzorca). Nie potrzebujemy go jeśli obcinamy NA WSZYSTKICH kanałach równocześnie ale wtedy zmieniamy dystrybucje tonalną a nie zafarb. Ja już nie mam siły...polecam jakieś lektury...albo przespanie się z tym zagadnieniem ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
Cytat:
Zamieszczone przez mirhon
No bez przesady. Do samego obcinania wzornik potrzebny nie jest.
Mam wrażenie, że piszemy o tym samym wzajemnie się nie rozumiejąc. Wziąłem Twoje zdjęcie i "na oko" bez odnoszenia się do wzornika poobcinałem:
R od gory 186
G 7 i 189
B 12 i 225
wyszło całkiem, całkiem.
Janusz
PS.
1. Książek ci u nas dostatek :-)
2. Metoda 90% obcina kanały. Howgh. Co daje się zrobić na oko. Howgh
3. Obcinanie na wszystkich kanałach naraz to herezja.
4. Preferuje ustawianie na szarość.
5. Nazwa metody 90% wzięła się zapewne stąd, że na zdjęciu zostaje 90% oryginału ;-)
6. Swoj adres wysyłam na priva.
7. Nie żywię urazy.
8. Chyba dosyć dyskusji nie na temat. To kategoria "testy sprzętu" a nie software.
Jak chcesz to pisz na priva.
Korekty na pojedyńczych kanałach tak na oko...gratuluję oka ;-) ja mam kaprawe i dlatego gdy koryguję kolory/zafarb na levelach posługuję się wzornikiem...EOT (11 stron w życiu bym nie przypuszczał...)
Hehe kolejny EOT w tym watku. To jakis rekord chyba.
EOT
:mrgreen:
Czy mozecie krok po kroku wytlumaczyc jak to uzyc...
normalnie robie balans bieli wykonujac zdjecie bialej kartki i wskasujac ja jako wzornik... a w przypadku tych kart rozumiemm ze robimy to samo??
W instrukcji aparatu napisane jest ze pole bialosci powinno pokrywac cale pole.. wiec jak zrobie zdjecie tych kartek mam jeszcze tlo .. (i tak ma byc wybieramy to zdjecie jako wzronik z calym tlem)??
pozd..
kruczek: to przystaw aparat blizutko. :D
Ale w polu maja byc te trzy kartki czy jak ??