skąd taka informacja? sprawdzona?
Wersja do druku
Ja powiem tak: mam nadzieję, że dostanę tę puszkę w tym roku. Za zaoszczędzone pieniądze (430EXII) do kita dokupię lepsze szkło - 70-200/4IS.
Nikon D90 będzie musiał mieć i dobre video i dużo elektroniki z D3s, bo na bank 18 MPx mieć nie będzie.
Osobiście za porażkę "prosumer'ów" odbieram brak chociaż jednej ef-s, jasnej stałki: odpowiednika 35/1.8DX.
copyright: dla mnie bajka, o AutoISO wspominiał już akustyk ;)
Opis i pierwsze wrażenia --> http://www.dpreview.com/previews/CanonEOS550D/
Przycisk Q to Quick Control Screen
Ja chyba sprzedam 7d i kupię 550d w sumie ma więcej MPix :)
Kilka uwag na gorąco:
matryca - będzie porażka pod względem szumów i rozpietości tonalnej tzn. szumy pójdą z 500D a rozpiętość z 7D i wyjdzie to co wyjdzie, a gdyby się ktoś pytał skąd wiem to opieram się na doświadczeniu. 18mpix to dużo za dużo (15mpix to również za dużo) 12mpix by wytarczyło, co do powiększeń to akurat mam odwrotne zdanie od poprzedników albo robię duże albo żadne tzn. pokazuję na ekranie :). co do tych 15 mpix to może ktoś o dużej wyobraźni widzi więcej detalu ja widzę szum - szum wielki jak zimowe niebo z gwiazdami na mniejszych matrycach tego nie było - da się z tego zrobić zdjęcie ale wolałbym bez szumu, oczywiście posiadacze będą twierdzić że widzą detal - posiadacz jak już wyda kasę to mu się zawsze wyobraźnia niepomiernie zwiększa
filmy - znam takich co na to czekali i kupią ten aparat sprzedając 500D - mikrofon, sterowanie, szybsze full HD jeśli ktoś kręci i chce zrobić coś odrobinę bardziej konkretnego to pewnie będzie zadowolony, tu widać postęp
ekranik - nie wiem po co lepszy w 500D jest dobry (nawet czasem za dobry) ne zalapałem tematu z proporcjami tego ekranu ale przeczytam jeszcze raz :) 3:2 znaczy tak jak ma być bo chyba czegoś nie łapię w tej reklamie
przycisk Q - to pewnie drugi direct print jeden do drukarki kolorowej drugi do czarno-białej
co do targetu to ja jestem targetem tego aparatu - lubię małe korpusy, inne parametry są dla mnie bardziej niż wystarczające zdjęć seryjnych nie robię, wysokiego iso nie używam 99% zdjęć robię na ISO 100 (pewnie 1600 będzie spokojnie używalne), problemów z af nie mam, miałem już w życiu kilka większych aparatów, nie mam parcia na sprzęt, czy go kupię - nie wiem na szczęście nie będę królikiem i będę w stanie zrobić trochę zdjęć zanim go kupię
ale ty jesteś Prorokiem jaś!
Ale patrząc na 5D MkI i MkII powinno byc jak mówisz a tak nie jest.
Nie kibicuje jakoś specjalnie 550D ponieważ ta grupa produktowa nie jest do mnie skierowana ale nie ciesze sie kiedy jakiś model daje d..y
Tak sobie mysle. Telefonem komorkowym mozna zrobic "zdjecie" czy nagrac "filmik", ale z aparatu fotograficnego nie mozna "zadzwonic" :)
Będzie dotykowy :)