To jeszcze zapytam o stawki karty podatkowej dla usług fotograficznych. Rozumiem, że to jest 255 zł wg tego: http://infor.pl/skany/spis.php?rodza...z=912&str=0012
Czyli odejmując podstawę składki na ubezpieczenie zdrowotne wychodzi 54 zł?
Wersja do druku
To jeszcze zapytam o stawki karty podatkowej dla usług fotograficznych. Rozumiem, że to jest 255 zł wg tego: http://infor.pl/skany/spis.php?rodza...z=912&str=0012
Czyli odejmując podstawę składki na ubezpieczenie zdrowotne wychodzi 54 zł?
tak, tyle ci wyjdzie podatku do zapłaty mniej-więcej.
wracając do fotografii reklamowej, to pewnie dopiero podczas jakiejś kontroli mogą się czepiać. Ale chyba wtedy powinni podać podstawę prawną której jakoś nie widzę.
Panowie, pomóżcie proszę wypełnić fragment PIT-a 16. Zastanawiam się jak wypełnić te dwa pola: http://img690.imageshack.us/img690/2...board01sok.jpg
W "D.5" to rozumiem, że fotograf świadczeń dla ludności nie wykonuje ;) Ale co wpisać w polu "inni odbiorcy świadczeń"?
Natomiast w "D.6" jest mowa o korzystaniu z usług specjalistycznych innych przedsiębiorstw. Zaznaczyć że korzystam?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A jednak z tymi świadczeniami dla ludności to już nie jestem taki pewien.
a jak zakwalifikujesz usługi fotografii reportażowej (komunie, śluby, chrzty etc.) a np zdjęcia legitymacyjne? dla kogo są to usługi?
A czy zamówienie odbitek czy fotoksiążki, zatrudnienie biura rachunkowego nie jest usługa specjalistyczną?
Co do innych odbiorców świadczeń i pola 117 to dowiedz się w US-ie czy przy zakładaniu działalności musisz to wypełniać bo wizyta u wróżki to jednak dodatkowy koszt ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja mimo że już kilkanaście lat na codzień walcze z US-ami to zawsze w firmie wypełniam to czego jestem pewien a resztę razem z Panią przy okienku. Podejście do petenta w US-ach naprawdę sie teraz poprawiło i są naprawdę nastawieni aby pomóc klientowi.
@Strebor
Po prostu "usługi dla ludności" brzmi tak poważnie i oficjalnie, że początkowo wydawało mi się, że skromny fotograf na Mazowszu aż tak daleko wychlać się nie będzie ;)
mam pytanko do osób które rozliczają się karta podatkową.
Czy oprócz wpłacenia podatku pomniejszonego o część składki zdrowotnej wysyłacie jeszcze jakieś dokumenty potwierdzenia itp ?
pytam ponieważ za pierwszy miesiąc wychodzi podatek mniejszy niż zdrowotna, czyli teoretycznie nie powinienem nic wpłacać.
Za kolejne miesiące już 234 zł - 200,92 = 33,08 zł
SKładke zdrowotną odliczasz W miesiącu w którym ja zapłaciłeś więc za 1 miesiąc działalności nie odliczasz zdrowotnego.
Np rozpocząłeś działalność 1-06 to zus za czerwiec płacisz do 10-go lipca, a więc składkę zdrowotną odliczysz dopiero od podatku za m-c lipiec
a właśnie że nie :-D
tego już się dowiedziałem
jest dokładnie tak jak piszesz tylko interpretacja inna.
Przy karcie podatkowej odlicza się składkę zdrowotną wpłaconą w danym miesiącu.
no i tak jak piszesz zus płaci się do 10-tego kolejnego miesiąca.
Ale to nie znaczy że trzeba go zapłacić 10-tego tylko do 10, a więc nic nie stoi na przeszkodzie aby zapłacić go np. w miesiącu którego dotyczy (np. 25-tego).
ja za czerwiec zapłaciłem zdrowotną 28 czerwca. Więc tym sposobem mogę odliczyć kwotę zdrowotnego od podatku opłacanego w lipcu za czerwiec.
ponieważ jak wcześniej wspomniałem Przy karcie podatkowej odlicza się składkę zdrowotną wpłaconą w danym miesiącu.
stawkę podatku mam 234 zł, działalność zacząłem od 10-tego więc podatku za czerwiec wyliczyli mi 164 zł.
Zdrowotnego 7,75 wchodzi 200,92, więc pod odjęciu wychodzi podatek na minusie więc nie wpłacam nic. Tylko się zastanawiałem czy muszę coś dodatkowo wysyłać do US. ale chyba nie bo w styczniu będzie dopiero PIT 16A
A jak tak to oczywiście :) lata obsługuje różne firmy ale mi się jeszcze nie zdarzyło żeby klient się wyrwał do przodu z zus-em :)
No to nie płacisz nic, nie wysyłasz nic, ale możesz się spodziewać że po picie 16-ym wezwą Cię z kwitami, bo będą przekonani że się walnąłeś. Naraziłeś na uszczerbek na zdrowiu psychicznym pracowników US'a :D
Doradźcie który jest lepszy czy karta czy przychody-rozchody, chodzi mi o działalność Tylko Foto, bo jak to czytam to już mam wielki mętlik w głowie i jak można ile by to wyniosło na miesiąc, jeśli w danym miesiącu nie będzie żadnej usługi o wtedy też trzeba zapłacić podatek?