sal - wybacz, ale to Ty raczej czegoś niedoczytałeś.
Czyli jeszcze raz:
1. Powtórka z postu 91: "A ja mam ubezpieczony prywatny sprzęt jako prywatna osoba. Umowa jest z pakietu FIRMA, bo ten prywatny sprzęt jest również używany do celów zarobkowych. O mojej działalności gospodarczej nie ma w tej umowie ani jednego słowa."
Podkreślam: umowa ubezpieczenia zawarta jest na mnie imiennie, a nie na firmę. Jeżeli ktoś chociażby w myślach dopuszcza zrobienie za jakąkolwiek kwotę np. ślubu, lub bierze pod uwagę możliwość sprzedania zdjęcia do gazety (chociażby jednego), to warto mieć zaznaczoną opcję "również do celów zarobkowych". Nie jest to w żaden sposób związane z prowadzeniem działalności - może być umowa o dzieło, umowa - zlecenie, czy też cywilno-prawna (ogólna).
2. Mój problem polegał na tym, że:
- Sprzęt nie był firmowy, ale prywatny - używany również do celów zarobkowych, więc nie podlegałem ubezpieczeniu jako firma.
- Sprzęt prywatny był używany do celów zarobkowych, więc nie mógł być ubezpieczony jako używany amatorsko (kradzież/uszkodzenie np. na ślubie w pracy nie byłaby objęta ubezpieczeniem).
Ale COMPENSA zaproponowała mi taki wariant, że obejmuje wszystko (za wyjątkiem wojny, zamieszek pow.1000 osób, itp.).
3. Jeżeli naprawdę ktoś nie chce mieć opcji zarobkowej ubezpieczenia, to nie powinien mieć większych problemów. Z tego, co pamiętam (w końcu to było dwa lata temu), ubezpieczenie proponowała mi m.in. Hestia, Allianz i jeszcze ktoś.