A ja dziś znowu zobaczyłem przez okno fajnego łysego i pomęczyłem się chwilę na balkonie:
Wersja do druku
A ja dziś znowu zobaczyłem przez okno fajnego łysego i pomęczyłem się chwilę na balkonie:
Muflon - 400 setka i crop?
20D, 400 i TC. Zestaw podobny jak kilka stron wcześniej, ale mam dziwne wrażenie że dziś księżyc jakiś mniejszy był... jakby dalej :)Cytat:
Zamieszczone przez b'Art
Bo Księżyc jest teraz wizualnie mniejszy... ciekawe że udało Ci się to zaobserwować :shock: :D.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Poprzednia Twoja fota była z 7.12.2005 wtedy Księżyc miał średnicę 32,3 minuty łuku, a wczoraj 31,5' czyli sporo mniej. Patrząc gołym okiem przyjmuje się zawsze średnicę 30' i różnic w rozmiarze w zależności od ruchu po orbicie nie widać ;). Ale na zdjęciach przy tej ogniskowej to już nie jest różnica jednego czy dwóch pikseli.
Tak rzuciłem okiem jak zmieniła się prawdziwa odległość w stosunku do grudnia. Wtedy Księżyc był w odległości 369 593 km od nas, a teraz oddalił się o 11 622 km :shock:... fajna odchyłka :mrgreen:.
To ja... nie mam wiecej pytan :mrgreen:
no i to jest do t&t - czyli jak wiedza nadrobic ogniskową :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Diodak
kurna co wy macie z tymi księzycami? :D na kazdym zdjęciu taki sam ;) tylko ostrosc od obiektywu zalezy :D
oj, dawno nic tu nie wrzucilem-naprawiam ,,blad'' bo widze, ze ,,konkurencja'' nie spi :)
wykonano teleskopem "Meniscas 150/2250" w Obserwatorium Astronomicznym Uniwersytetu w Bialymstoku
(ogniskowa 2250mm - nie musze dodawac, ze pelna klatka :) )
damn gdyby to by sie przynajmniej obracało ale przeciez to ciagla ta sama strona tego księzyca :D