Moze - ale nigdzie nie pisza, ze u wszystkich jest wymagana ;-) a to oznacza, ze nie jest.
Moze - ale nigdzie nie pisza, ze u wszystkich jest wymagana ;-) a to oznacza, ze nie jest.
z tego co się orientuję to Centralny Serwis Canona w Niemczech jest w miasteczku Willich przy granicy z Holandią. Masz jakieś namiary tego serwisu w Berlinie (www, tel.)? Może to tylko punkt odbioru a dalej jedzie to już wewnętrzną pocztą. Jak tak to zależnie od tego gdzie mieszkasz w Polsce może się bardziej opłącać podjechać do Berlina - z Krakowa 5 godzin autostradą i dużo taniej niż wysyłka no i widzisz komu oddajesz cacko.
Ja kiedyś wysyłałem już aparat (5D) do Willich i byłem bardzo zadowolony. Wysyłka UPS z ubezpieczeniem na pełną wartość - niestety przy jedynce będzie to prawie 1000zł bo ubezpieczenie jest procentem od wartości aparatu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
przy najnowszych nie jest ale to dosłownie produkcja przełom 2008 i 2009. Wcześniejsze wszystkie potencjalnie są serwisowane (zobacz mój wcześniejszy post o tym jak poznać kóre są a które nie).
[QUOTE=bapo;641092]z tego co się orientuję to Centralny Serwis Canona w Niemczech jest w miasteczku Willich przy granicy z Holandią. Masz jakieś namiary tego serwisu w Berlinie (www, tel.)? Może to tylko punkt odbioru a dalej jedzie to już wewnętrzną pocztą. Jak tak to zależnie od tego gdzie mieszkasz w Polsce może się bardziej opłącać podjechać do Berlina - z Krakowa 5 godzin autostradą i dużo taniej niż wysyłka no i widzisz komu oddajesz cacko.
Ja kiedyś wysyłałem już aparat (5D) do Willich i byłem bardzo zadowolony. Wysyłka UPS z ubezpieczeniem na pełną wartość - niestety przy jedynce będzie to prawie 1000zł bo ubezpieczenie jest procentem od wartości aparatu.
przy najnowszych nie jest ale to dosłownie produkcja przełom 2008 i 2009. Wcześniejsze wszystkie potencjalnie są serwisowane (zobacz mój wcześniejszy post o tym jak poznać kóre są a które nie).[/QUOT
....jesli aparat jest z europejskiej dystrybucji i na gwarancji to wysylka jest na koszta Canon.de..pisalem wczesniej w tym watku wystarczy poszukac ;) a tutaj : Rüdiger März GmbH
Kurfürstendamm 102
10711 Berlin
Tel.: 0 30 / 3 41 69 93
Fax: 0 30 / 34 70 98 18
mailto:infoberlin@fotomaerz.de
www.fotomaerz.de
ja w sumie wole jechac osobiscie do serwisu, ostatnio bylem na Żytniej i polowe z tego co mieli zrobic zrobili dobrze i nic nie popsuli, wiec ogolnie nie mam prawa na nich narzekac ale z Wrocławia mam blizej do Pragi a tam korki mniejsze i sam dojazd znacznie lepszy
jeśli jest ktoś chętny z dolnego śląska wybrać się do Pragi w jakiś dzień z jedynkami to walcie na priv, koszty paliwa sie rozloza
oczywiscie warto bedzie wczesniej sie z nimi skontaktowac i zapytac czy sprawdza i zrobia ewentualnie w jeden dzien
mam pytanie do tych ktorzy wiedza ze maja problemy (lub mieli) z servo w jedynkach, czym to sie przejawia??
Witam,
Śpiesze donieść, że mój sprzęt wrócił z Żytniej. Aparat działa i wygląda na cały, ale...
Regulacji AF nie dokonano wcale. "Technicy sprawdzili AF i uznali, że działa prawidłowo i żadna regulacja potrzebna nie była".
Czy mnie się wydaje, czy jestem pierwszym klientem na świecie, któremu po przesłaniu body do regulacji AF "nową metodą" - tej regulacji odmówiono...Naprawdę ręce opadają. Przecież wiadomo, że AF działa 'znośnie', bo z niego od ponad roku korzystam, ale chodzi o to, aby działał jeszcze lepiej (szybciej, pewniej).
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem? Żeby było jeszcze ciekawiej - najpierw się dowiedziałem, że ma być wymieniona komora lustra. Teraz w spisie wykonanych prac widnieje:
1. Naprawa wyzwolenia migawki (elektromagnes) (nic nie zgłaszałem)
2. Sprawdzenie AF (żadnej kalibracji....)
3. Montaż gumki lustra (po co?)
4. Wgranie Firmware 1.2.5.
Co o tym wszystkim sądzić?
Mój mark III był w naprawie a lutym 2008r i po poczytaniu postów zdecydowałem się napisać maila z zapytaniem w tej sprawie,tzn odnośnie regulacji AF-a gdyż rok wcześniej wymieniane było lustro,które było w części puszek przyczyna niesprawności wg oficjalnego komunikatu firmy Canon, oto fragment pytania: "W przypadku mojego aparatu miała miejsce właśnie naprawa lustra, co w karcie gwarancyjnej jest uwidocznione jako: Naprawa układu lustra (montaż gumki mechanizmu blokady lustra) i wyszczególnione części - Stopper, Sub Mirror (part nr CY-0220-000)."
Otrzymałem taką odpowiedź: "Proszę Pana naprawa wadliwych Eos 1d Mark III polegała i nadal polega na tym co ma Pan zapisane w karcie gwarancyjne i usterka na pewno została naprawiona w 100%, okres gwarancji został przedłużony do 2 lat od daty zakupu
Pozdrawiam
Piotr Madziar"
Ciekawe czy to standartowa odpowiedź serwisu w celu "pozbycia" się natrętnego klienta czy też jednak jest to zgodne z prawdą? Czy ktoś z kolegów miał juz wymieniane lustro wcześniej i teraz robioną samą regulację AF-a czy też spotkał się z zapewnieniem że na pewno jest OK bo wymiana lustra usunęła problem?
hej, odpisałem Ci tez na dpreview :-) ale regulacja jest robiona przy pomocy nowego drogiego specjalnego sprzętu który znacznie ja ułatwia i zapewnia powtarzalnośc, na który a pewno Żytnia sobie nie pozwoli. Serwisy oryginalne Canona (takie jak Elstree i Willich) go kupiły (ok zrefakturowały) a serwisy outsouroce'owane nie i albo same odsyłają tam albo udają że naprawiają i regulują aby Klient był happy.
dzięki za info, ale to jest outsource'owany serwis tak jak nasza Żytnia i takich w DE jest jeszcze kilka. Willich jest serwisem prowadzonym przez samego Canona i ma większe kompetencje/możliwości. Prawdopodobnie Ci w Berlinie tylko zbierają bo najbliżej i wysyłają dalej wewnętrznie (i oby tak było).Cytat:
;) a tutaj : Rüdiger März GmbH
Kurfürstendamm 102
10711 Berlin
Tel.: 0 30 / 3 41 69 93
Fax: 0 30 / 34 70 98 18
mailto:infoberlin@fotomaerz.de
www.fotomaerz.de
Kurcze - na co mi to forum bylo... ;-)
Uzywam i jest rewelacyjnie. Nie pudluje, nie ma problemu z celnoscia etc. Testy zrobilem na poczatku przy zakupie i wykazalo, ze jest git. Potem juz testow nie robilem tylko zdjecia a one mowia mi, ze jest ok. Czytam i czytam i tylko mi to w glowie namieszalo. Czy oddawac czy nie? Czy ruszac cos z czego jestem zadowolony czy olac i skupic sie na zdjeciach...? ech... :-(
Moze zapytam inaczej - czy gdzies jest oficjalny komunikat Canona, ze wszystkie modele z tym numerem badz z tej czy innej serii wymagaja regulacji? Tak jak to bylo z 1D MKIII?