Dodam jeszcze, że układ synchronizacji HSS zastosowany przeze mnie poglądowo wygląda tak,
Wersja do druku
Dodam jeszcze, że układ synchronizacji HSS zastosowany przeze mnie poglądowo wygląda tak,
Moze i jestem w bledzie ale : z "dobrymi" ( Bron, Profoto, Elinchrom lampami studyjnymi z krotkim czasem blysku rzedu 1/1500 - 1/4000 i t=0.5 nie zadziala. Mozna "kombinowac" : znalezc czas blysku dla danej mocy i "synchronizowac" czas migawki. Tylko czemu "ogon macha psem" ???
Jesli sie nie myle wszyscy, ktorzy kupuja Sredni Format dla synchronizacji z wszystkimi czasami ( 1/400-1/500, a ci w szczegolnej potrzebie Mamiye z synchro 1/1600 ) to glaby i nieuki nie umiejacy wykorzystac mozliwosci lampy za 500 dolcow. Po prostu nie maja pojecia o rzemiosle ...
Chyba jednak nie... .
Zadziała z każdą lampą stydyjną której energia błysku regulowana jest zmianą napięcia na kondensatorach rozładowczych
(tak działa zdecydowana większość lamp studyjnych ).
Istnieją lampy studyjne niedużej mocy,których energia błysku regulowana jest czasem błysku.
Jest ich zdecydowanie mniej,ze względu na brak odpowiednich tranzystorów IGBT które sterują czasem błysku lampy.
Sa jednak lampy o nie malej w koncu mocy 640Ws z regulowanym czasem blysku. Mowie tu o Einsteinach od paull c'buff. Sami pisza ze jest to oparte na IGBT i ogolnie pod wzgledem osiagow to bardzo fajne rozwiazanie tylko czy ma jakies wady? Dlaczego inni producenci nie robia tego typu lamp? Z minusow tego rozwiazania to wiem ze temp barwna sie dosc mocno zmienia ale czy cos jeszcze?
Maggot, w innym wątku pisałeś tuż pod moim postem, gdzie podawałem linka do dosyć solidnego testu tej lampki ;)
http://www.robgalbraith.com/bins/mul...=7-10053-10715
Einstein ma opcję Color Mode, która w pewnym stopniu rekompensuje problem temp. barwowej. Niestety wpływa to w pewnym stopniu na długość trwania błysku (tabelka Flash duration by the numbers)
tak czytalem ten test na stronie ale znajac kol. Szymwal z elektrody mialem nadzieje ze napisze cos ciekawego w temacie zastosowanego tam rozwiazania. Bo jesli pisze ze:
To jakos nie bardzo mi sie chce wierzyc ze jedna firma ma dostep do dobrych IGBT, a inne nie maja. Jutro sie z reszta okaze czy kupuje explorera 1500 z 2 glowkami czy 2x Einstein. Wszelkie info jak najsensowniej zdobyc te lampki mile widziane ale to pewnie jutro zaloze odpowiedni topic.
sprytne. Pozwala to zaoszczędzić na sprzęcie- w tym sensie że nie trzeba miec lampy przy aparacie, która służy tylko do podania błysku dla fotoceli.
Wtedy taką lampę systemową można wykorzystać do oświetlenia fotografowanego obiektu-o ile właśnie można. I tu pytanie.
Czy ktoś próbował z 430EX canon'a przy czasach 1/500 lub krócej?
Działa na pełnej mocy?
Wszystkich zainteresowanych szczegółami technicznymi modułu HSS zapraszam na stronę,
www.ws.zut.edu.pl
oraz dyskusję na forum,
http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...78ee621cca1af7