Odp: EF 50 f/1.8 a EF 50 f/1.4 USM
Ja nie byłam pewna, czy chcę 50mm czy 85mm (na crop) więc kupiłam 50 1.8 aby się pobawić i ....dostałam chyba idealny egzemplarz gdyż uwielbiam tę stałkę i nawet jej nie zamieniłam na 50mm 1.4 choć miałam taki plan. Za te 400zł przyjechał do mnie (zakup w internecie dodatkowo) fajny, leciutki, ostry od pełnej dziury obiektyw i nie rozstaję się z nim od dawna.
Jedyne co widzę, to faktycznie bokeh potrafi wyjść delikatnie "denerwujący" ale poza tym, w tej cenie, rewelacyjne szkło. Jak ktoś pracował ze stałkami, to może dołożyć do 1.4 (choć to GO którą wykorzystuje się naprawdę "świadomie" i jasno przewidzianych okolicznościach/pomysłach na zdjęcie. Użytkowo najczęściej i tak trochę domykam. Jeśli ktoś nigdy nie miał stałki, polecam zacząć od tego. A brak stabilizacji przy tej ogniskowej nie jest żadnym problemem, ale też skłania do tego, aby pamiętać o prawidłowej postawie, trzymaniu aparatu a zoom nożny wg mnie jest świetnym ćwiczeniem dla każdego fotografa.
Ja mam taką prośbę do posiadaczy ostrych sztuk (waszym zdaniem) obiektywu Canon 50mm 1.4 o podesłanie zdjęć na 1.4 w pełnym rozmiarze, bo chce sprawdzić ostrość jak to wygląda. Tak wiem jest dużo zdjęć np na pixel-peeper, ale nie o to chodzi. Zdjęcia mają być surowe, najlepiej jak były by to z 5d mkII ;)
Jak będziecie wysyłać to nie wiem czy tutaj podrzucicie linki czy na PW obojętnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
.Irwusek
Ja mam taką prośbę do posiadaczy ostrych sztuk (waszym zdaniem) obiektywu Canon 50mm 1.4 o podesłanie zdjęć na 1.4 w pełnym rozmiarze, bo chce sprawdzić ostrość jak to wygląda. Tak wiem jest dużo zdjęć np na pixel-peeper, ale nie o to chodzi. Zdjęcia mają być surowe, najlepiej jak były by to z 5d mkII ;)
Jak będziecie wysyłać to nie wiem czy tutaj podrzucicie linki czy na PW obojętnie.
Witaj,
3.5MB
ImageBam
żadna rewelacyjna fotka - tylko pierwsza z brzegu ze spaceru. Jak dla mnie wystarczająca ostrość.
pzdr
Bartek
Pisane było wiele... w kontekście jakości (wyglądu finalnego) obrazka wersja 1.4 zawsze będzie lepsza.
Tańszy Canon jest idealny do rozpoczęcia zabawy z jasnymi stałkami.
Mam na celu co innego, tak bardziej dla siebie i swoich spostrzeżeń ;)
Podaj maila to podeśle rawa :)
Ktoś jeszcze podzieli się swoimi zdjęciami? ;)
Również żadna rewelacyjna fotka. Takiem tam testy szczęśliwego posiadacza Canonowskiej pięćdziesiątki :)
ImageBam
Jeszcze moze dodam ze dlugo zastanawialem sie czy warto zamieniac dobrze dzialajacy 50mm 1.8 mk2 na 1.4 czy sigme. Dzis juz wiem ze zrobilem dobrze. 1.4 to naprawde udane szklo na FF - przynajmniej moja sztuka. Jak dla mnie ostre od 1.4, nieomylne, lekkie, bokeh ladniejszy a czasem wrecz pieknie kremowy i jakby nie patrzec jednak widocznie ostrzejsze od wersji 1.8. Ja polecam.
Miałem do czynienia z 50 1.8 II oraz trzema sztukami 50 1.4 USM. Co do 50 1.4, to każdy obiektyw był zadowalająco ostry od maksymalnej przysłony, choć na 1.4 aberracja jest bardzo duża. Uważam, że zakup używanej 50 1.4 USM za cenę 900-1100 zł, to mądry wybór. Obiektyw przyda się tak pod FF lub pod APS-C, a obrazek i komfort pracy są zdecydowanie lepsze niż w przypadku 50 1.8 II.