Tak tez myslalem, zapomnialem tylko o probie ostrzenia na dalszy punkt, bede musial chyba podjechac i jeszcze raz pozawracac gitare. Czy nie powinno byc rozbieznosci?
Wersja do druku
Tak tez myslalem, zapomnialem tylko o probie ostrzenia na dalszy punkt, bede musial chyba podjechac i jeszcze raz pozawracac gitare. Czy nie powinno byc rozbieznosci?
Ostatnio poprzez forum sprzedałem Canona 50 1.4 - przede wszystkim w pomieszczeniach za długi, a na zewnątrz właściwie za krótki ;). Przyszła kolej po prostu na dwie stałki, na razie coś krótszego, a później 85 1.8 albo nawet coś więcej.
Moje pytanie w zasadzie brzmi - które ze szkieł w tytule kupić? Moja wiedza o nich to tyle:
Canon
- będzie działał na FF jakbym się przesiadł
- nie powinno być problemów z AF
- solidne wykonanie skoro to model z serii co 85 1.8
- 2200....
Sigma
- 1.4
- lepiej radzi z flarami sobie?
- kosztuje bodajże 1800-1900
Jeśli kupowałbym Canona to wysyłkowo, a Sigme to już osobiście w Poznaniu po małych testach na miejscu :). Mnie interesuje jakość zdjęć obiektywów, celność AF i po prostu to jak radzi sobie szkło w codziennym użytkowaniu. Na 35L mnie nie stać ;).
Czekam na rady :)
Sigme po (uprzednich) testach AF na swojej puszce.
Dlaczego? :) Lepsze kolory? W sumie nowsza konstrukcja, cenowo też lepiej wypada...
Jak dla mnie to również sigma (sam się do niej przymierzam), plusy jakie ja widze:
-zawsze możesz odrobine domknąć (w końcu masz 1.4)
-możliwość wybrania sobie konkretnego egzemplarza po wcześnieszych testach
(przy Canonie będziesz musiał liczyć na łut szczęścia)
-zawsze troche niższa cena
-HSM (tak wiem Canon ma USM ale hsm to zawsze jakiś +)
-gwarancja 3+2 (do wykupienia - zawsze może się przydać)
-> tu masz test kilku stałek http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5477
W zasadzie Canona kupowałbym u Towersa więc będę mógł spokojnie podpiąć i przetestować :) Mam nawet bliżej do niego niż do Poznania ;)
Test na optycznych.pl - niespecjalnie zachwyceni, bardzo słabe brzegi, dużo wad optycznych,
Test S30/1.4, S28/1.8, C28/1.8 na fotopolis - z tego testu można z kolei wywnioskować, że w 30/1.4 brzegi są w porządku, a oba obiektywy porównywalne,
Sigma, Canon - Ken Rockwell twierdzi, że Canon jest o niebo lepszy optycznie od sigmy
Pies trącał AF w Sigmie - można wysłać do Sopotu i po sprawie. Ciekawią mnie bardziej testy jakości optycznej. Komu wierzyć? Skąd takie rozbieżności? Sam myślę nad jedym tych szkieł (kiedyś...). Pytanie do posiadaczy Sigmy - jak tam u was z brzegami?
Poza tym - wg skąpca.pl Canon kosztuje w jednym sklepie 1799, w wielu innych 1999, więc bardzo podobnie jak Sigma.