No tak powiedzmy że wykrywa ale co z pierwszą częścią pytania, problem jest również przy wyłączonym IS
Wersja do druku
Nie bardzo rozumie ta pierwsza czesc pytania, zawsze uwazalem ze przy zmianie ogniskowej obiektywu na nowo nalezy ustawiac ostrosc.
A czy ktoś z Krakowa lub Kielc posiadający ten zacny obiektyw byłby skłonny spotkać się w celu krótkiego przetestowania? W zamian oferuję użyczenie mojego obiektywu z tej samej rodziny EF-S a mianowicie 10-22. Chętnych zapraszam na priva. Pozdrawiam
Czyli "celujesz" punktem centralnym na 17mm w 10-tkę tarczy strzeleckiej ;-), przestawiasz na 55mm nie zmieniając pozycji obiektywu i teraz punkt centralny wypada gdzies na 6-tce?
No to dziwny obiaw, u mnie tak nie jest. A czy fotografowany obiekt byl w miare plaski, bo moze to znany problem BF/FF przy dluzszej ogniskowej wyrazniej daje znac o sobie?
Ale z tego co rozumiem, to nie chodzi tutaj o ostrość, tylko o jakieś odchyły od osi optycznej przy zmianie ogniskowej. Dziwne to... Po pracy sprawdzę, czy mój egzemplarz też tak ma (nie sądzę, bo do tej pory nic takiego nie zaobserwowałem).