Paulx, mam do sprzedania 28/1,8usm, jesli chcesz, zapraszam na priva
Wersja do druku
Paulx, mam do sprzedania 28/1,8usm, jesli chcesz, zapraszam na priva
dzieki,ale jak napisalem juz nowy do mnie leci.....a co nie jestes z niego zadowolony ? :-)
jestem bardzo ale czas sie przeszkLic ;)
To szkło oczywiście idealne nie jest. Na 1.8 jest raczej miękkie i kontrast słaby. Od 2.0 znaczna poprawa.Rogi miękkie nawet po lekkim przymknięciu. To wszystko mi nie przeszkadza dla mnie sprawdza się świetnie. Jeśli trafisz dobrą sigmę to napewno będzie bardziej ostra. Tyle tylko że do pełnej klatki to już jej raczej nie założysz. Jeśli szukasz "żylety" od pełnego otworu odkładaj na 35/1.4. Gdzieś na forum przeczytałem - "picture quality is good if you not shooting charts in the lab". Więc ja tablic testowych nie fotografuję i ze szkła jestem bardzo zadowolony.
dzieki-rogi mnie nie interesuja,robie fotki dziecku,ktore jest raczej w centrum kadru,a warunki "pokojowe"bez lampy.
Miałem to szkło. Moim zdaniem bardzo dobre na wyjazdy, gdy ktoś nie chce dźwigać zbyt wiele. Małe, lekkie, jasne, ciche. Boki mięciutkie, środek ostry.
Tu na moich testowych fotkach można to zobaczyć:
Pełny kadr, ostrzenie na kwiatek z prawej:
Crop f/4 nieostrzony
Crop f/8 nieostrzony
Pełny kadr, ostrzenie w centrum:
Crop f/2.8 nieostrzony
ghost7 sprzedajesz swoj obiektyw, czy to jest dodatkowy na handel?
Przejrzałem wątek. Kilka osób porównywało 28 mm 1,8 co 85 mm. Mnie ciekawi jak wypada porównanie do 50 1,4. Sam mam tego drugiego i jest dla mnie wielu sytuacjach za wąski. Myślę o zmianie na 28 mm, ale nie chcę zamieniać siekierki na kijek. USM ring - ok - bardzo ważne, ale jak z tą ostrością. 1,4 to właściwie dla poprawy psychiki, bo użyteczność mimo pojedynczych dobrych efektów na pełnej dziurze jest mała. 50 daje radochę od 1,8. A jak z 28? Jest podobnie do 85mm, który na pełnej jest bardzo przyzwoity? Na podstawie pokazany tu zdjęć nie mogę wyrobić sobie zdania, duży rozrzut jakościowy.
Czytałem opinię Aptura, ale może ktoś ma oba: 50/1,4 i 28/1,8 by rozwiać moje wątpliwości. Warto zamieniać? Przyznam, że częściej potrzebuję jasnego szkła do reporterskich ujęć niż do portretu. 50 do reporterki nijak się nie nadaje. 28 już bardziej, ale tu pytanie o jakość.
Wspomniany tu wcześniej gary miał EF28/1.8 i EF50/1.4 jednocześnie. Uderz do niego.
kontrasty i kolory o niebo lepsze sa z 50 f/1.4 28 jest spoko ale jakościowo obraz jest nie najlepszy ( barwy bym porownal raczej do 50 1.8 ). Mimo wszystko na pełnej klatce warto mieć - do reporterki sie nadaje a jest tani.