1000 to wielka przesada. Ja mam w styczniu pierwszą studniówkę i 200 zdjęć na płycie to maks więcej nie dam. Do tego 5 zdjęć dla osoby. Jak chcą więcej to albo więcej płacą albo biorą kogo innego i później żałują znając życie.
Wersja do druku
1000 to wielka przesada. Ja mam w styczniu pierwszą studniówkę i 200 zdjęć na płycie to maks więcej nie dam. Do tego 5 zdjęć dla osoby. Jak chcą więcej to albo więcej płacą albo biorą kogo innego i później żałują znając życie.
ludzie, sami sobie zabieracie kasę handlując plikami cyfrowymi!
czy nie lepiej powiedzieć 5zł/ zdj !?
pracy jest wiecej ale przychod z klasy faktycznie potrafi wynieść nawet 1500zł!
nawet przy 500zł kosztów to 1k jest do łapki
coś z tego wynika?
dla jednych charówa dla drugich przyjemność.
kwestia przyjęcia odpowiedniego punktu widzenia , ja osobiście też będe fotografował studniówkę na ponad 150 par i jakoś nie myśle o tym jako kara boska lecz jako szansa na zakup dodatkowego sprzętu.
Studniówke miałem w ostatnia sobote, ogolnie obsluga jednego zaklada ceno z tego co pamietam około 50 zł na osobe (50*30=1500). 50 tyś miasto. Ogolnie koles z kamerką jedno spotkanie filmowanie do filmu na wstep, plus na studniowce ogolnie. Do tego była kobieta z Canonenem 50D (szczerze zaskoczony byłem taką "nowoscią" :P ) lampa, jakis zoom i chyba stałka jasna. Zdjęcie grupowe klasa, grupowe z towarzyszacymi, dziewczyny, chłopaki, pozowane z towarzyszycą, po 2-3 z towarzyszaca przy stole (chyba powtarzane w wypadku niwypałów), podczas tanca tez po pare na glowe. Zdjęc jescze nie widziałem ale po zachowaniu pani fotograf oczekuje pozytywnych wyników i mam nadzieje ze sie nie zawiode ;)
Średnio to widzę. Ok można na papierze dać część ale w obecnych czasach plik cyfrowy moim zdaniem jest niezbędny.
Zastanawiałeś się jak potem taka lala wstawi sobie papierową fotkę na Naszą Klasę ;)
Dla ciekawości dodam że ostatnio znajomego zapytały 4 dziewczyny czy by nie porobił im zdjęć (ok 4h 18-22) gdy powiedział że za taki wypad chce minimum 100zł zrobiły taaaaakie oczy bo planowały na to przeznaczyć 50zł.
to ja moze powiem z doswiadczenia jak to bylo na mojej studniowce.
studniowka odbyla sie 3 stycznia, koles mial nikosia d700+jakies szklo nikona, jakas jego pomocniczka miala d300+T17-50. mieli wynajety pokoj w ktorym urzadzili sobie"studio" jak to nazwali. walneli na jednej scianie opadajaca szmate w dziwnym kolorze, kazali stawac i tam robili zdjecia tym co chcieli. jak sie ktos nie miecil na szmacie, laska pozniej obrabiala wszystko w ps'ie ale wygladalo to strasznie.
ogolnie chcieli od kazdej klasy 25zl od osoby za plytke. z kazdej klasy musialo wziac min.25 osob. klas w szkole jest 6 wiec juz samo wychodzi ile za to wszystko brali. +/- 3750zł.
osobiscie zaluje ze kupilem te zdjecia bo jestem moze na 5 czy 6 a 25 zl poszlo sie.....
a jak zobaczylem te zdjecia to nie wygladaly jak robione przez pro z nikosiem d700 tylko jak przez jakiegos zwyklego amatora z 350d i kitem.
takie sa moje doswiadczenia.
możesz kilka tych bardziej badziewnych wrzucic (ew z zamazaniem buźki osoby na foto)
no i podaj na przyszłośc kogo unikać przy takich inwestycjach