Niby tak, ale nie wiem, czy wiesz, ze tu nie chodzi tylko o oprogramowanie.
Teraz wyszlo takie prawo, ze ludzie, ktorzy sa podlaczeni do sieci i posiadaja nielegalne mp3 czy filmy na divx-sie, tez sa przestepcami :roll:
Oczywiscie, ze nic nie usprawiedliwia kradziezy, nawet fakt, iz srednia pensja u nas w kraju pozwala na zakup jednej, moze 2 plyt legalnych :twisted: i to juz jest luksus.
Jak wiemy u nas w kraju politycy bardzo staraja sie rownac z krajami cywilizowanymi np. cena paliwa czy oleju napedowego powoli rowna sie z innymi krajami Unii. Pytanie tylko, co z reszta rzeczy? - pensje nauczycieli czy lekarzy i ich godne zycie? Czy ich nie powinno byc stac na kilka plyt z muzyka, filmami czy chocby na komputer z legalnym oprogramowaniem? Tymczasem jesli pensja nauczyciela, to 800-1000pln na miesiac, to za co maja sobie kupic komputer i to jeszcze z legalnymi programami?
Przypomnial mi sie taki incydent z liceum w ktorym poziom nauczania byl na srednim poziomie, za to dyrecja postanowila wprowadzic usuniecie ze szkoly za trzykrotne nie zmienienie obuwia :shock: To jest oczywiscie wazne, ale czy nie powinno sie najpierw zawalczyc, o to aby mlodziez miala dobrego nauczyciela od j. angielskiego a nie pania, ktora byla chemiczka i ukonczyla pierwszy lepszy kurs nie umiejac nawet poprawnie wymawiac slow w tym narzeczu???
Klania sie tu piramida potrzeb kazdego czlowieka. Najpierw zapewnijmy ludziom aby mieli co do garnka wlozyc, a potem karajmy za nielegalne pliki mp3 - to wg mnie jest wlasciwa kolejnosc 8)