Odp: #23 RAW-y - Podstawy obróbki
Artykuł napisany dośc dawno:grin: i bardzo rzeczowy, ale programy się rozwijają i mam dwa pytania, czy dzisiaj też się nie zaleca ostrzenia w konwerterze raw, przecież mamy w takim LR , Capture One USM i zgodnie z zaleceniami Canona ustawiamy siła 300 promień 0,3 próg 0. A drugie pytanie dotyczy Capture One chodź w LR4 też można już regulować kanały osobno. Szczerze mówiąc nie wiem jak to ze sobą połączyć, mam w Capture One poziomy i pytanie kiedy ich używać, czy dopuszczalne jest aby kanały RGB nie były zapełnione do krawędzi. Ciekawi mnie jak to wygląda w praktyce, zapewne ruszając poziomy zmieniam też balans bieli ?
Odkąd ACR i LR używa masek identycznych z moimi stąd: http://www.canon-board.info/tips-and...problem-19955/ to jak najbardziej można ostrzyć w RAW konwerterze.
Granica pomiędzy RAW-konwerterem a programem do obróbki zdjęć uległa zatarciu bo Lightroom, Capture One i parę innych to kombajny do obróbki fotograficznej a nie tylko konwertery RAW.
Czy np w Lightroom ostrzenie wstępne RAW w takim razie powinno być 150 0.5 0 0 ? Czy się mylę i powinienem ostrzyc z maskowaniem?
Nie ma jednej "jedynie słusznej" drogi. Istotny jest efekt końcowy.
W większości programów ustawienia domyślne są dobrze dobrane i "ostrzenie wstępne" działa całkiem przyzwoicie. Zawsze jest pytanie co chcemy osiągnąć i czego się spodziewamy no i do czego to ostrzenie. W obecnie produkowanych kamerach w zdjęciach "do netu" to praktycznie wcale nie trzeba ostrzyć.
Sam najczęściej korzystam z maski w ACR - mam ją ustawioną defaultowo.
Przeostrzyć jest łatwo. Zdjęcie ostre "do bólu" jest niestrawne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janusz Body
Nie ma jednej "jedynie słusznej" drogi. Istotny jest efekt końcowy.
Dlatego ja zawsze ostrzę na końcu, po zrobieniu wszystkiego przed ostatecznym eksportem.
Ja w LR domyślnie ostrzę na 25%, r=1 detal domyślny.
Gdy focę z f8 i na iso100, to 40%, r=1 i detal na makxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
molmagic
Dlatego ja zawsze ostrzę na końcu, po zrobieniu wszystkiego przed ostatecznym eksportem.
W 99.9% przypadków ostrzenie wstępne i tak jest. We wszystkich znanych mi programach jest ustawione domyślnie i trzeba je świadomie wyłączyć co w niektórych aplikacjach jest dość dobrze ukryte. Ostrzenie wstępne ma usunąć efekty demozajkowania i interpolacji i najczęściej bardzo przyzwoicie to robi. We wszystkich nowych odrawiaczach typu ACR czy Capture One nie zalecał bym tego wyłączać.