Odp: Obiektywy z mocowaniem RF
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Sprzedał się? Bo nie widzę wątku a. Ie pamiętam nicku forumowicza
podobnie jak ja ;-) jakiś czas temu dzwoniłem to był, ale ja zmieniłem koncepcje budowania szklarni pod rf i kupiłem 85mm f/2, jeśli kupie zooma, to pewnie f/2.8 lub f/2.0 ( marzenia... ;-) )
ale dziś widziałem info, że jeszcze w tym roku maja być dwa nowe szkła RF, może w końcu RF35mm f/1.2 :-)
@tombas Ja mam stałki, ale nie chce mi się ich targać wszędzie do krajobrazu. 24-105 STM jest nawet znośny, ale zimą uszczelniony zoom mi się może przydać. 16, 50 STM, 24-105 + tele zamiast ciężkiego 20, 35, 85.
Stacjonarnie mam 2 body i 2 stałki na nich. RF 24-70 jest za drogi a wersje ef z adapterem wydaje mi sie mało wygodne bo ciężkie z przodu.
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
wersje ef z adapterem wydaje mi sie mało wygodne bo ciężkie z przodu.
rf50 i rf70-200 usiwadomiły mi potrzebę zakupu gripów :-) (co uczyniłem, i jest super)
RF 24-105/4 L w większości sklepów w Polsce prawie 7k... To jest zgroza.
Cytat:
Zamieszczone przez
bzdura1979
Niektórzy kupują na koniec roku, bo i tak wychodzi im spory podatek. Być może z tego powodu cena chwilowo jest trochę wyższa?
Raczej kurs dolara + ********a inflacja.
Cytat:
Zamieszczone przez
bzdura1979
To odchylenie od normy. Warto zaczekać.
Canon pierwotnie nie bardzo wierzył w walory tego szkła i cenił go sobie umiarkowanie (w styczniu 2020 zapłaciłem 3800 PLN po cashbacku). Teraz chyba zweryfikował swój pogląd, nie dodaje tak chętnie tego szkła do body a to przecież kit jest.
czekanie na RF od Tamrona/Sigmy to jak czekanie na trailer Władcy Pierścieni, chyba się nie doczekamy :(
poszedłem dziś na Żytnią oddać Tamrona na aktualizację i z ciekawości popatrzyłem na obiektywy RF. Rety jakie to kobyły! w porównaniu do analogicznych EF. Głupie 85/2 to kloc w porównaniu do 85/1.8, podobnie 100tka. 24-105 jest mały fajny i zgrabny, ale z tego co czytam nie grzeszy ostrością.