Odp: Pozegnanie Canona po 8 latach
Chciałem zobaczyć co dla mnie oznaczają wyniki testów DxO jakości zdjęć z obiektywów Sony, P-Mpix oraz (kolory) skala Field map. Skupiłem się na ostrości, jakie różnice zobaczyłbym na wydruku o rozmiarze (natywnym (piksel matrycy <-> piksel wydruku) A7R2, w labie na drukarce 254 dpi) 79cm x 53cm.
Na przykładowym (nie za bardzo udanym) zdjęciu z portalu DxO widać jak w testach DxO rozkłada się ostrość na całym kadrze, przy "pełnych dziurach" dla obiektywów FE 55mm, Batis 25mm oraz Batis 85mm. Skala (kolory) to procent maksymalnej ostrości jaką można uzyskać tym obiektywem (na zdjęciu, podpiętym do A7R2)
(Wyniki testów DxO) P-Mpix :
A7R2 + FE 1,8/55 = 40 (najlepszy z moich testowanych)
A7R2 + Batis 1,8/85 = 35 (najgorszy z moich testowanych)
Na zdjęciu poniżej crop ze środka kadru
Ten sam kadr, RAW, ISO 100, ostrość ręcznie, f/5,6
DxO OpticsPro 11, preset DxO standard (tylko profil obiektywu + jasność).
U mnie na monitorze bok kwadratu crop (300pix) ma nieco powyżej 9cm.
Na wydruku natywnym (z "mojego" labu) 300pix to 3cm
Wydaje się że różnica pomiędzy 40 P-Mpix a 35 P-Mpix (a więc pomiędzy tymi obiektywami Sony) przy f/5,6 na środku kadru jest mało zauważalna.
Widać ją natomiast na innych zdjęciach o innych przesłonach i w innych miejscach kadru
jp
cytat z branży odzieżowej bo akurat czytam :) właściwie to nie wiem czemu ale mam nieodpartą chęć zacytowania
"Bardzo starannie dobieramy influrencerów do konkretnych kampanii. Jeśli chcemy żeby posty dotyczyły np. nowego kosmetyku do suchej cery, to szukamy influencerek, które naprawdę taką cerę mają i wspominają o tym w postach" - Justyna Dzieduszycka-Jędrach
to o instagramie i modzie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
ultimator
Nie powiedziałem że mi się nie udało nigdy zrobić ostrego zdjęcia, tylko nie byłem zadowolony z tego co mi wychodziło.
Napisałeś wyraźnie w poście #53:
"Jeśli mając tyle korpusów Canona nie udało mi się zrobić ostrych zdjęć, to niezależnie co takiego wymyślili/bądź wymyślą w tym Canonie - raczej niewielka szansa, że wrócę do body z klepiącym lustrem."
I właśnie to taki idealny przykład klepania na forach aby klepać.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Napisałeś wyraźnie w poście #53:
"Jeśli mając tyle korpusów Canona nie udało mi się zrobić ostrych zdjęć, to niezależnie co takiego wymyślili/bądź wymyślą w tym Canonie - raczej niewielka szansa, że wrócę do body z klepiącym lustrem."
Ale żeby od razu kopać leżącego...
Pewnie wyznawca religii MAC OS (MAC vs. WINDOWS) zabrał się, za szerzenie wiary SONY vs. DSLR. Metoda, argumenty, zachowanie te same. :p
Panowie, żadnym, ale to żadnym korpusem (na 100% z wypisanej listy większości nie posiadał) nie da się ostrych zdjęć zrobić, za to z SONY, od razu.
"Internety" to zapamiętają i będą powtarzać do znudzenia, aż stanie się ogólnie panującą opinią , czyli prawdą.
Ja, jako posiadacz 5mkIII wolę powtarzać do bólu słowa Whitesmokestudio - "Ostrość jest przereklamowana" :)
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Ja, jako posiadacz 5mkIII wolę powtarzać do bólu słowa Whitesmokestudio - "Ostrość jest przereklamowana" :)
Nie stać mnie było by zostawić sobie 5D3 (czego żałuję) przy przechodzeniu na nową technologię (bezlusterkowce).
"Trafiłem" na A7R2, jest po prosu lepszy (dla mnie) od 5D3 co nie zmienia faktu że 5D3 jest bardzo dobry
jp
Dajmy może już autorowi tego wątku odetchnąć. Znalazł aparat, który robi ostre zdjęcia. Wypada pogratulować i wspólnie się cieszyć. Wszyscy koledzy przechodzący podobne rozterki a używający sprzętu, który autor już przetestował (patrz lista sprzętu) powinni wiedzieć, co im pozostaje uczynić.
Sony star eater tyle w temacie lepsiejszosci Sony.