Kompozycja kadru - wizjer musi pracowac. Stabilizacja matrycy tez. Nawet nie robiac zdjec aparat moze zuzywac baterie. Cyknac 2000 z jednej dluzszej serii eliminuje wiele czunnikow ktore wplywaja na wydajnosc akumulatora.
Wersja do druku
Z ciekawostek, może ktoś wyjaśni skąd biorą się ceny w Polsce?
Różnica pomiędzy S9 (4,499$) i 1Dx2 (5,999$) na B&H - 1500$
w PL odpowiednio 22999 zł vs 25889 zł - 2890 zł
No mi się to nie dodaje.
Dzisiaj dostałem odpowiedź z Sony Center, że aparat mogę dostać 27 maja, ale nie wiem jeszcze jaką ofertę cenową dostanę. Będę brał szkła, karty pamięci, flash i korpus. W weekend majowy wszystko co mam teraz idzie na allegro, łącznie z plecakiem i statywem, plus odnalazłem mój pierwszy obiektyw tamron 28-70 2.8 jeszcze z czasów 350d :)
Przejrzałem trochę argumenty i ogólnie zgadzam się z wieloma, zarówno z jednej jak i drugiej strony, z jednym się nie zgodzę, zanim sprzedam to co mam, to cały plecak postawię na wagę i po zakupie nowego gear'a też postawię nowy plecak na wagę i różnica moim zdaniem to będzie przepaść (dodam, że używam tylko stałek i interesuje mnie zakres ~ 20mm - ~85mm). Baterie, ten problem w A9 nie istnieje z tego co czytam, ale praktyka pokaże, ale nawet jeżeli jest gorzej niż w 5dmk3 to ja jestem tylko amator więc jak mi padnie bateria i nie zrobię fotki to nic się nie stanie, teraz często używam gopro hero3 black do filmów i tutaj czas pracy na baterii to też dramat, ale so what ... :) Jest małe, wszędzie mogę zabrać i to się dla mnie liczy, każdy ma inne potrzeby i tyle. Kiedyś jak nie miałem dzieci to targałem ten cały majdan foto ale things changed i dobrze, że coś takiego jak seria a7 czy a9 istnieje. Jakbym nie miał możliwości zmiany to pewnie bym siedział z canonem i tyle, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
--- Kolejny post ---
Wklejam wstępnie przygotowane fotki do wystawienia wszystkiego na allegro
http://imgur.com/a/jmNqA
mniej więcej odpowiednik tego nie będzie ważył tyle samo w sony, jak będę miał komplet to postawię na wagę
poczułem sie wywołany - stałki typu 85 1.8 czy 50 1.8 (ten ostatni to prawie nie waży :mrgreen:) są lekkie - nie ma coważyć - ciężar jest dostępny w specyfikacji wystarczy posumować i wyjdzie - przepaści nie będzie chyba że podliczysz inny zestaw obiektywów (inne ogniskowe i jasności w obu systemach) ale wtedy to żadne porównanie.
i nie jesttem jakim tam zatwardziałym przeciwnikiem sony czy bezlusterkowców, ale nie przekonują mnie argumenty w stylu kupiłem cropa i jest lżejszy od 5DIII - no jest lżejszy to oczywista oczywistość - tylko co z takiego porównania wynika - nic - i powodzenia na nowej drodze :) życzę.
Poproszę zatem o odpowiednik 18mm 1.8 batis i 55mm 1.8 zeiss w systemie canona. Tylko zanim odpiszesz to poczytaj trochę o tych szkłach i ich właściwościach optycznych. Nawet będę na tyle miły, że cena nie ma dla mnie znaczenia, chcę tylko FF, waga i właściwości optyczne. Proszę o linki do konkretnych szkieł.
Dla mnie jest dokładnie odwrotnie. Zawodowcowi nie ma prawa się wyczerpać bateria. Wie czego oczekiwać, fotografuje regularnie, ma regularną procedurę ładowania baterii, ma tyle baterii, ile potrzebuje. Jeśli to jest jakiś prądożerny Sony, to po prostu przeładowuje częściej, jak Szwarzenegger albo Rambo w akcji, rzuca wyczerpane baterie na podłogę, asystent podaje naładowane, i strzela dalej. Po imprezie, asystent zamiata z podłogi wyczerpane baterie do worka.
Będąc amatorem, nie fotografuję regularnie, nie ładuję baterii regularnie i nie trzymam ich w rzędzie naładowanych tygodniami i miesiącami. Mam worek baterii, nigdy tylko dwie czy trzy. Kiedykolwiek nagle trzeba złapać za aparat, chcę, żeby był gotowy. Z Canonem i bateriami LP-e6 prawie zawsze bateria w aparacie jeszcze wystarcza na co najmniej jedną okazję. Z aparatami specyfikowanym jako 300-400 zdjęć ta bateria znaleziona w aparacie po czasie zwykle była wyczerpana.
Nowa bateria do Sony a9 ma nominalnie ~22% więcej pojemności niż Canon lp-e6n za cenę tylko ok. 5% większych gabarytów. Zapewne też a9 jest mniej prądożerny niż a7, co w sumie daje długość pracy sporo lepszą niż a7 ale ciągle gorszą niż Canon (na podstawie specyfikacji, rzeczywistość może być lepsza lub gorsza). Ciekawe jeszcze, jak się porównują żywotności baterii i samorozładowanie, przy tej zwiększonej gęstości energii, bo z oryginalnych lp-e6 jestem bardo zadowolony w tym zakresie.
Ten Batis to chyba aż taki jasny nie jest.