Odp: Tani i "dobry" monitor do obróbki - prośba o poradę
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Kompletnie bez sensu. ColorMunki Smile ani Display nie jest obsługiwany przez oprogramowanie monitora.
Nie mam monitora ze sprzętową kalibracją (i w najbliższym przewidywanym czasie nie planuje go kupić). Czy zakup CM Display + używanie displaycal/ArgyllCMS ma sens w przypadku takiej klasy monitorów jakie podałem? Czy dostanę coś inplus bo jak się okaże, że monitory są zbyt szajsiaste aby cokolwiek zrobić to szkoda pieniędzy.
Można, tylko po co? Kalibratory kupuje się aby uzyskać realną poprawę wyświetlania. W przypadku Pana monitorów będzie to bardzo trudne, bowiem pojawią się skutki uboczne, które w skrajnych sytuacjach mogą zafortepianić korzyści z kalibracji. Jeśli uprze się Pan nie kupować właściwego przyrządu, z dwóch CM Smile/Display, znacznie lepszy jest drugi. Smile to zabawka jak Spydery. Musi Pan dodatkowo pamiętać, że CM Display w przeciwieństwie do "pełnej wersji" I1D3, nie ma kompensacji temperatury. Oznacza to, że im dłużej wisi na ekranie tym bardziej płynie. Przy Argyllu to spore ryzyko, bo domyślnie są duże wzorniki. Znam człowieka, który uparł się, że będzie robił wielotysięczne próbniki i mierzył monitor dzień i noc. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
W komplecie z CS230 nie ma przewodu DisplayPort. Oryginał EIZO:
Wersja pełnowymiarowa:
Kabel EIZO PP200 DisplayPort
Wersja mini:
Kabel EIZO PM200 miniDP DP
ColorNavigator jest to oprogramowanie do kalibracji i zarządzania monitorem.
"Kalibratorem" za 400 zł formalnie rozkalibruje Pan ten monitor. Najtańszy który sobie poradzi to X-Rite I1 Display Pro. Ewentualnie można wypożyczać raz na rok czy dwa i wyjdzie znacznie taniej niż utrzymywanie własnego. Tudzież zlecić i mieć z głowy.
ColorNavigator jest zawsze w komplecie i niemądrze byłoby z niego rezygnować.
1) Display Port - co to za technologia? Działa bezproblemowo? Czy może od razu warto kupić dodatkową kartę graficzną z DVI, zmieni się cokolwiek w jakości obrazu?
2) ColorNavigator - kumam, oprogramowanie które wyświetla te wszystkie wzorki w momencie gdy kalibrator wisi na monitorze + później trzyma ustawienia monitora. Raczej z niego nie zrezygnuję. Potrzebne są do niego jakieś numerki? Numery seryjne? Czy jest ono "zaszyte" w pamięci monitora?
3) Kalibrator i wypożyczenie za rok czy dwa - chodzi o to, że ustawienia mogą się rozregulować, tak? Wątpię abym kupił za 850 zł :) Co tam się może rozregulować?
4) Czy można używać (pewnie można, ale czy to rozsądne) monitora prosto z pudełka bez "traktowania" go kalibratorem? Wcześniej kolega pisał o zmniejszeniu jasności, więc domyślam się, że kalibrator tak naprawdę w kolorach nie miesza, jedynie dostosowuje jasność monitora do jasności pomieszczenia (chyba, że źle się domyślam :-))
5) CS230 ma taki mały wyskakujący czujnik do autokorekcji, co on autokoryguje? Czy jest w stanie zastąpić kalibrator X-Rite po pierwszej kalibracji (raczej nie)?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, troszkę mi się rozjaśnia temat.
Cytat:
Zamieszczone przez
rediconn
1) Display Port - co to za technologia? Działa bezproblemowo? Czy może od razu warto kupić dodatkową kartę graficzną z DVI, zmieni się cokolwiek w jakości obrazu?
Stosunkowo nowy rodzaj połączenia video. Szersze pasmo niż DVI, umożliwia przesłanie obrazu o większej rozdzielczości i częstotliwości. W większości wypadków nie ma żadnej różnicy jakości.
Cytat:
Zamieszczone przez
rediconn
2) ColorNavigator - kumam, oprogramowanie które wyświetla te wszystkie wzorki w momencie gdy kalibrator wisi na monitorze + później trzyma ustawienia monitora. Raczej z niego nie zrezygnuję. Potrzebne są do niego jakieś numerki? Numery seryjne? Czy jest ono "zaszyte" w pamięci monitora?
Mniej więcej tak to działa. Licencja jest w monitorze. Po podpięciu USB, monitor staje się "kluczem licencyjnym".
Cytat:
Zamieszczone przez
rediconn
3) Kalibrator i wypożyczenie za rok czy dwa - chodzi o to, że ustawienia mogą się rozregulować, tak? Wątpię abym kupił za 850 zł :) Co tam się może rozregulować?
Monitory się biodegradują, jak wszystko. Rekalibracja jest konieczna co jakiś czas, zależnie od klasy i stabilności monitora.
Cytat:
Zamieszczone przez
rediconn
4) Czy można używać (pewnie można, ale czy to rozsądne) monitora prosto z pudełka bez "traktowania" go kalibratorem?
Można, tylko nie będzie wiarygodnie wyświetlał.
Cytat:
Zamieszczone przez
rediconn
5) CS230 ma taki mały wyskakujący czujnik do autokorekcji, co on autokoryguje? Czy jest w stanie zastąpić kalibrator X-Rite po pierwszej kalibracji (raczej nie)?
Po pierwszej kalibracji "zerowej", można zaprogramować czujnik i będzie utrzymywał stan monitora w miarę możliwości niezmiennie. Dzięki obecności takiego dynksu, monitory wyposażone w niego rekalibruje się raz na dwa lata albo rzadziej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Można, tylko po co? Kalibratory kupuje się aby uzyskać realną poprawę wyświetlania. W przypadku Pana monitorów będzie to bardzo trudne, bowiem pojawią się skutki uboczne, które w skrajnych sytuacjach mogą zafortepianić korzyści z kalibracji.
To jest zasadnicze pytanie czy kalibracja tych monitorów coś da (bardziej wiarygodne odwzorowanie kolorów oraz czerni i bieli). Dodatkowo czy na panelach stojących obok (pracuje na dwóch monitorach) będę miał bardziej zbliżony obraz (teraz wyraźnie widzę różnicę i nie wiem, który jest bardziej "prawdziwy"). Nie drukuję za często ale widzę różnicę między drukiem a tym co na ekranie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Jeśli uprze się Pan nie kupować właściwego przyrządu, z dwóch CM Smile/Display, znacznie lepszy jest drugi. Smile to zabawka jak Spydery. Musi Pan dodatkowo pamiętać, że CM Display w przeciwieństwie do "pełnej wersji" I1D3, nie ma kompensacji temperatury. Oznacza to, że im dłużej wisi na ekranie tym bardziej płynie. Przy Argyllu to spore ryzyko, bo domyślnie są duże wzorniki. Znam człowieka, który uparł się, że będzie robił wielotysięczne próbniki i mierzył monitor dzień i noc. :)
Jak to jest tak naprawdę z kompensacją temperatury bo źródła podaja, że jednak zarówno CM Display jak i i1 Display Pro ją posiadają.
Cytat:
Thermal compensation is also built into the i1Display Pro and ColorMunki Display
https://www.drycreekphoto.com/Learn/...nHardware.html
Z tego opracowania wynika, że tak naprawdę są to te same urządzenia tylko CM Disply ma ograniczoną częstotliwość probówkowania oraz X-Rite nie daje licencji innym (stąd nie da się tego używać z dedykowanym oprogramowaniem monitorów) + oczywiście słabsze oprogramowanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
To jest zasadnicze pytanie czy kalibracja tych monitorów coś da (bardziej wiarygodne odwzorowanie kolorów oraz czerni i bieli). Dodatkowo czy na panelach stojących obok (pracuje na dwóch monitorach) będę miał bardziej zbliżony obraz (teraz wyraźnie widzę różnicę i nie wiem, który jest bardziej "prawdziwy").
Moja historia: Mam słaby monitor (NEC 2170NX) - kiedyś nawet polecany do foto, ale już bardzo wiekowy, miałem bardzo prostą i tanią drukarkę epson r285. Monitor oprofilowałem zabawką: i1 one - coś pewnie jak ten smile - z dołączonym softem (ponawiam to profilowanie w miarę regularnie), drukarkę+tusze+papier(też raczej z tych tańszych) oprofilowałem wysyłkowo. Po takiej operacji to co na wydruku zaczęło przypominać to co na monitorze. Jasne, że nie to samo, (bo to chyba zresztą niemożliwe) ale zdecydowanie bliżej niż to co było przed oprofilowaniem. Teraz drukarki się pozbyłem, ale dosyć często drukuję swoje zdjęcia i to w nie małych formatach i jest to oczywiście jeszcze bliżej tego co na monitorze, rzekłbym że na tyle blisko, że różnice choć widoczne nie robią już większej różnicy przy oglądaniu zdjęcia z odległości, z której się je normalnie ogląda.
Więc na pytanie czy ma sens profilowanie słabego monitora "kalibratorem zabawką", ja amator odpowiadam: tak ma. Chyba, że interesuje Cię zgodność z próbnikiem - wtedy pewnie nie ma. Jedno zastrzeżenie - nie robię wydruków czarno-białych, tu może być pewnie gorzej.
Jeśli ktoś nie jest gotowy (nie chce/nie może/nie widzi sensu) wydać sporej kasy na EIZO za 3-4k zł + 1000zł na kalibrator + 500(?) zł na Color Navigator a przeznaczeniem jest wykonanie odbitek i internet polecam NEC p232w. Nowy ok. 2300 zł. Kalibracja przez załączone oprogramowanie Multiprofiler nie wymaga kolorymetru. Odbitki zamówione w oprofilowanym labie (np. cyfrowaciemnia) pokrywają się z ekranem. Prędzej ograniczeniem jest gamut minilabu niż możliwości tego monitora graficznego z segmentu entry-level.
Wiadomo, że jeśli zajmujesz się high-end-owym retuszem albo swoje prace drukujesz na fotograficznych drukarkach pigmentowych to warto iść w najwyższe serie EIZO albo NEC. Jednak dla większości osób ten monitor jest w zupełności wystarczający. Jedyne co może przeszkadzać w 2016 roku to już trochę za mała przestrzeń 23".
Tańszego do fotografii nie ma sensu kupować. Droższy tylko wtedy gdy jesteś świadomy czego potrzebujesz.
NEC P232W już nie ma. Za te same pieniądze jest EIZO CS230.
Cytat:
Zamieszczone przez
rediconn
A mógłbyś napisać co widzisz? :) Mógłbyś opisać różnice między tym co miałeś wcześniej (i co miałeś) a CS240? Czy naprawdę warto? Czy różnica jest taka jak między 50mm 1.8 za 500 zł a 50mm 1.2 za 5K? Dlaczego tak porównuję? Bo w pracy korzystam z monitora iiyama prolite X2380HS i wg mnie swoje zdjęcia widzę poprawnie :) Nigdy nie miałem możliwości porównania z EIZO CS240 a różnica w cenie to prawie 3K. Jak w ogóle ocenić tą lepszą "widzialność" między iiyama a eizo? Za każdą informację będę wdzięczny. Pozdrawiam
Co widze ? Wiecej niz na moim poprzednim leciwym juz LG. Kolory, szarosc biel - wszystko jest naturalniejsze. Odnosnie czy sie oplaca: ja zaplacilem naprawde niewiele (ok. 1500, licznik 500h) Nowego bym nie kupil bo mnie nie stac, nie teraz. Jezeli Cie nie stac na Eizo to uwazam ze ta iiyama da rade. Tez nad taka sie zastanawialem.
Skalibrowalem uzywajac i1 Display i Color Navigator. I tutaj pytanko: kalibrowac uzywajac CN czy oprogramowania x-rite (i1 Profiler) ?
Cytat:
Zamieszczone przez
mareq78
I tutaj pytanko: kalibrowac uzywajac CN czy oprogramowania x-rite (i1 Profiler) ?
Obowiązkowo CN! To jest monitor kalibrowany sprzętowo. Inna sprawa, że jeśli to stara wersja I1 Display (okrągły, jak myszka), lepiej zostawić fabrycznie niż go rozregulowywać.