Bądź tak uprzejmy i cytuj całość, bez zmieniania sensu mojej wypowiedzi - piszę o lewej stronie wyświetlacza.
Wersja do druku
Cytowałem ten fragment - a odnosiłem się do tematu - jakie guziki zginęły z korpusu, a nie gdzie się znajdują - czy to takie istotne gdzie były wcześniej - jeśli tak to podkreślam :
Z góry korpusu zniknął dostęp do balansu bieli i korekty eksozycji lampy - a dokładnie znad wyświetlacza monochromatycznego, a Czacha pisał o lewej stronie aparatu patrząc od tyłu. Mój błąd, bardzo przepraszam.
Chyba trochę przesadzasz, co? :wink:
Peace :)
Wracając do tematu..
Moje pierwsze spostrzeżenia i wrażenia b.pozytywne w porównaniu do 550d + T 17-50 VC.
Jako, że poprzedni zestaw jakoś bardzo mnie nie ograniczał to z 6D czuje się dużo lepiej. Szczególnie Canon 50 1.4 po podłaczeniu do 6D pokazał co potrafi.
Najbardziej na +
- wielkość i ergonomia (nie mam dużych dłoni). Bardzo dobrze wyprofilowany grip, wielkość mi opowiada a przyciski powoli opanowuje. Może dla kogoś kto przyzwyczaił się do 5d aparat jest mniejszy i okrojony ale dla mnie jako nowicjusza nic nie brakuje.
- AF - tutaj nie ma jakiejś wielkiej przewagi jeśli chodzi o prędkość ostrzenia - lecz czuć że jest lepiej. Natomiast celność jest praktycznie 100%. Teraz testowałem w ciemnych miejscach i obiekt który ciężko dostrzeć w wizjerze ostrzy bardzo pewnie. Nie ma znaczenia czy Tamron czy Canon - centralny punkt wymiata jak dla mnie czy jest wspomaganie z lampy czy nie - jakby nie było różnicy. Boczne w ciemnicy bez wspomagania z lampy niestety nie dają rady ale już z lampą ostrzą także pewnie. W dobrych warunkach boczne także bardzo pewnie ostrzą. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, nie jest to szybkość 7D którego miałem okazję chwilę potestować ale nie ma co narzekać jest dobrze.
- Szumy - tutaj masakra. W porównaniu do 550d widać ogromną przewagę. 6400 spokojnie można używać i wyciągać cienie co dla cropa było już nieosiągalne. Ogólnie jakość obrazka z tej matrycy bardzo dobra - ale tego oczekiwałem.
- Wifi - może dla niektórych zbędne ale dla mnie bomba. Sciągnałem EOS Remote na Androida i śmiga aż miło. Fajna zabawka :P do tego momentalne przesyłanie zrobionych zdjęć - super opcja.
- GPS jeszcze nie testowałem,
Jeśli chodzi o negatywy to jak narazie nie dostrzegam. Oczywiście można się przyczepić do ilości punktów AF oraz braku podwójnego slotu kart pamięci. Ale o tym wiedziałem wcześniej i jakoś mi to nie przeszkadza. Jeśli byłby to dla mnie mus to poszedłbym w 5d mkIII ale z tego nie żyję.
Co do nowego Tamrona to nie jestem jakoś zachwycony. Fakt - USD oraz stabilizacja działa super. Praktycznie niesłyszalny AF i VC do tego ostrzy dość szybko. Jeśli chodzi o błędy BF/FF to na szczęscie mnie to nie dopadło, co do ostrości na2,8 to jest ok choć spodziewałem się żę będzie ciut lepiej - może dlatego że poprzedni Tamron 17-50 jest naprawdę b.ostry. Budowa w moim odczuciu bardzo solidna - sam słoik bardzo duży :P Poprzedniego Tamrona używam od 2 lat i nie dostrzegam żadnych luzów czy innych kłopotów. Ten wygląda jeszcze lepiej do tego 5 lat gwarancji pozwala spać spokojnie.
Co do pytania o zachowaniu się w/w zestawu na szyi to oczywiści opada do dołu. Obiektyw jest ok. 100g cięższy od body i siłą rzeczy nie trzyma się w poziomie :P
Poniżej zdjęcia jak to wygląda w porównaniu do 550d z tamronem:
i jeszcze w porównaniu z C50 1.4
tomkod mógłbyś napisać z jaką wersją androida testowałeś wifi i sprawdzić tak mniej więcej zasięg czy do 30 m będzie chodził. W instrukcji czytałem, że body było testowane z wersją androida 4.0 ice cream sandwich w październiku i zasięg jest do około 30m. bez żadnych przeszkód. Obecnie najnowszy android to 4.2 jelly bean i chyba na tym firmware body 1.1.2 nie będzie chodził, więc trzebaby było czekąć do nowszej aktualizacji. I jeszcze takie pytanko czy w trybie ai servo też działa wspomaganie z lampy błyskowej czy tylko w one shot. Pozdrówki
Jest jedna baardoz ważna kwestia - banding.
Czy ktoś wykrył choć ślady bandingu w 6D? Przy nocnej fotografii np. miasta z niebem w kadrze, już wtedy może się objawić banding, a tego demona trudno usunąć.