Tripo ma tanie włókna z tego co widziałem na allegro, ale nie wiem czy spełni pozostałe oczekiwania.
Pozdrawiam
Wersja do druku
IMHO jak juz sie bawic w male-lekki, to raz a dobrze. karbonowe nogi Benro czy wlasnie Triopo, jesli wybierzesz statyw o niewielkiej wysokosci roboczej, moga okazac sie zupelnie znosne cenowo. ale to moze tez byc aluminium, bo przy mniejszych gabarytach to tez bedzie wagowo bardziej strawialne.
wiem, wiem - podchodzę do tego od d...y strony. Najlepiej by było tak zrobić, kupić raz a porządnie. Myślałem że z Manfrotto tak robię, ale ta waga jednak dobija. Pieszo to jeszcze pół biedy, ale na rowerze jest lekka masakra.
Rozglądam się za czymś w okolicy 1 kg i sporo właśnie Al-Mg jest do wyboru, choć przy niskiej wadze mają też minimalną wysokość.
Hi..
Odbierałem akurat puszkę i byłem spłukany. Gadaliśmy chwilę o tym i o owym (byłem akurat przypadkiem przejazdem w Krotoszynie). Rozmawialiśmy m.in o Benro. Na to Towers wyjął Triopo - rozstawił i mówi "zobacz - to jest dopiero statyw". Powiem szczerze - miałem wrażenie że jest przyklejony do podłogi. Drgania gasił tak że myślałem że to jakaś technologia kosmiczna. Ważył coś ponad 1 kg. Oczywiście to był ten jeden konkretny model - dla mnie za wysoki (kurdupel jestem). Ale moim zdaniem naprawdę warto się im przyjrzeć z bliska i dotknąć. Obecnie używam Velbona. Wybrałem go bo się mieści do walizki i nie muszę go taszczyć w podręcznym (co czasem bywa wręcz niemożliwe). Ale następny rozważę właśnie Triopo z tych które się składają poniżej 50 cm. Benro macałem i moim zdaniem jest lepszy od Velbona przy podobnych cenach (ale ja kupowałem jak o Benro jeszcze nie słyszeli :).
Zapewne chcesz wiedzieć ile kosztował ten Triopo - około 1000 pln same nogi (co przy cenie obecnej mojego Velbona - około 500 pln) wydaje się bardzo atrakcyjną ceną).
Pozdrawiam...
Dzięki za informacje;) Będę musiał się przejechać do jakiegoś sklepu gdzie takie coś mają:)
Myślałem, że tylko ja tak mam ;-) . Jest to denerwujące przy ustawianiu aparatu dokładnie w określonej pozycji. Czyli ten typ tak ma. Druga sprawa która mnie nurtuje to sposób dokręcania płytki - muszę użyć dużej siły żeby to zrobić solidnie. Zdecydowanie wygodniejszy jest sposób min. taki jak z Manfrotto. Gdy tego nie zrobię mocno mam wrażenie , że aparat zaraz spadnie.
witam wszystkich, mam zamiar zakupic statyw ale po przejrzeniu ostatnich stron jestem troche zmieszany. Co prawda jakis czas temu rowniez chcialem kupic statyw i doradzalem sie w tym temacie ale sytuacja finansowa troche sie skomplikowala i musialem czekac az do teraz. Wtedy po wielu rozwazaniach wybralem zestaw goldphoto YH324C + manfrotto 804RC2. Jednak teraz w zasadzie niemozliwe jest znalezienie nog goldphoto (nie wiem czemu) i szukam czegos nowego. Kolega Bangi bardzo zachwala swoj statyw i na pierwszy rzut oka wyglada on calkiem solidnie jednak nie slyszalem wczesniej o tej firmie stad moje watpliwosci. Co solidnego mozna dostac w tej cenie? Na razie mam 50D+17-50+430ex ale licze sie z tym, ze moze pojawic sie jakies nowe szklo i zolidny zestaw to podstawa. Co do glowicy to chyba jednak panoramiczna. 804RC2 to koszt ok.200zl ale ciezko o cos rownie solidnego w nizszej cenie. Jakies propozycje?