A skąd pewność, że Katechizm interpretuje Biblię właściwie?
Wersja do druku
Karzdy chyba marzy o ujżeniu tego, zadufanego w sobie, trola z miną zdziwioną z powodu przegranej w wyborach.
A ponadto co by nie powiedzieć to każda zmiana jaka zajdzie po 21 będzie z korzyścią dla Polski, społeczeństwa, demokracji, naszego wizerunku w Europie i świecie!
ps. no i jeszcze chciałbym widzieć minę Ziobry - to też wielki przerost wyobrażenia o sobie. A Leszek Miller tak trafnie go ocenił...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A tak ogólnie to jeśli społeczeństwo zagłosuje zgodnie z wynikami sądy z tego wątku to będzie doskonale.
Przecież to nie ma sensu. Piszesz powołując się na prawo, którego nie ma! Chyba, że przez "informacje" które miały rozwiewać moje osądy uważasz własne propozycje legislacyjne, których nie podałeś...
No, ale Hitler nikogo nie zastrzelił, ani nie zagazował, więc wg Ciebie nie ponosi odpowiedzialności za Holokaust.Cytat:
Ale ja tu nikogo nie uniewinniam:!: Ja tylko mowie, ze nie mozesz obwiniac samego zezwolenia eutanazji o to, ze przyczynilo sie ono (zezwolenie) do jakiegos morderstwa. Dlatego podalem przyklad z pawulonem. Nikt na to nie zezwalal, ale stalo sie.
Na tym polega cywilizacja, że niektórych rzeczy się nie robi. Nie pierdzi się przy ludziach, nie zabija się staruszków... Zresztą - napisałe, że mogę się zgodzić, że będą to robić lekarze, pod warunkiem wyraźnego oznaczenie miejsc, gdzie takie praktyki są dopuszczalne.Cytat:
Paraliz? Powiesz ze jest technika, racja, ale moze sie nie oplaca tworzyc urzadzen, jedno dla kazdego pacjenta (w koncu ludzie maja rozne zdolnosci motoryczne w takich wytuacjach-1 moze ruszac palcem, inny ustami a jeszcze inny tylko oczami).
Ty nie przytaczasz. Ty interpretujesz. Katechizm jasno wyjaśnia, jaki jest związek między przykazaniem a karą śmierci. Oczywiście możesz mieć inne zdanie, ale w Kościele to się nazywa herezją.Cytat:
Jezeli przytaczanie przykazan bozych jest zla intepretacja to jestem pod smutnym wrazeniem naiwnosci wiernych...
A skąd pewność, że Biblia została dobrze przetłumaczona? Albo, że jest pismem natchnionym? I że Papież jest następcą Św. Piotra? Katechizm jest oficjalnym pismem Kościoła i obowiązuje Katolików Rzymskich. Oczywiście niewierzących lub heretyków nie, ale wtedy bezcelowe jest powoływanie się na przykazania.
Niech każdy głosuje według uznania. Ale niech głosuje :) Wątek uważam za zamknięty i zamykam :)