Załącznik 18396
Wersja do druku
Załącznik 18396
Załącznik 18397
Wyliczono że krzywizna ziemi zmienia się mniej więcej o 1 metr na 8 kilometrów. Nasza planeta ma takie parametry fizyczne i już.
Stąd u Ciebie na brzegu oceanu najpierw widać cały statek, a potem ubywa go od spodu aż zniknie cały, gdy odpowiednio daleko na północ odpłynie.
W górach tego tak nie widać, bo teren ukształtowany różnorodnie i poziomy obserwatora-fotografa, a obiektu zmienne są. Dobra ,może wietrzna pogoda też swoje zrobiła.
Jesteś wyżej, w oddali góry są jeszcze wyższe, teleobiektyw "przybliża" wszystko do siebie i mamy ładny widoczek.
A to zakrzywienie ( refrakcja)istnieje i owszem, ale to bardziej na styku obszarów o różnych temperaturach. Zachód słońca nad morzem to typowy i dobrze widoczny przykład, gdzie falujące słońce tuż nad wodą, choć jeszcze w całości, to fizycznie jest już pod horyzontem, natomiast promienie załamują się w atmosferze ziemskiej i "nadal je (słońce) widać".
Załącznik 18401
tez mi halo, ja na siedzaco calkiem dobrze widze na jakies kilkanascie miliardow lat swietlnych :mrgreen:
a serio - leon, zajrzyj na strony typu dalekieobserwacje.eu czy dalekiewidoki.pl.
obecny rekord to bodajze alpy francuskie widziane gdzies z pirenejow, jakies 400km, o ile dobrze pamietam. a polski rekord to alpy widziane ze snieznika, 292km.
wroc.
wlasnie patrze, obecny rekord to aconcagua z argentynskiej cordoby, 483,5km.
https://dalekiewidoki.pl/2023/05/wor...ord-andes.html
i taki moj wlasny przyklad, wygrzebany z dyskow (docen, bo musialem tego pliku poszukac, hehe):
ponizej masz powiekszony fragment z mojego zdjecia (z analiza). fotka zrobiona z miejsca (kirgistan, przelecz kara koo, foto z 2017r.), skad widac na odleglosc 225km - mnie sie udalo "wyciagnac" z tego tylko 143km, ale jak zajrzysz do mojego watku, to tam na trzeciej stronie (post #30) mam fote ze szczytu pik agamal na kongur shan - 160km, a widocznosc jak na wyciagniecie reki.
https://i.postimg.cc/NGgSYy3D/azja-k...st-2017-01.jpg
Załącznik 18402
Bardzo dużo zależy od przejrzystości powietrza. Parametr bardzo rzadko podawany przez pogodynki.
Grenlandia?
blisko, Svalbarg
Załącznik 18403
no, bliskosc jest wzgledna... ;)
zazdraszczam
była kiedyś, ale wskutek arogancji Numenorejczyków Eru przerobił ją na kulę, a nieśmiertelne krainy zostały odseparowane od świata dostępnego dla ludzi 8-)
jego wizja świata do mnie nie przemawia :p
Dzisiaj przykładowo dało się zaobserwować Tatry z estakady na ul. Jasnogórskiej. Przejeżdżam tamtędy codziennie wracając z pracy i zawsze patrzę na szczyty. Tatry widać rzadko, ale dziś były widoczne. Taka pogoda jak dzisiaj, czyli słońce przeplatane chmurami, silny wiatr, to najlepsze warunki do oglądania dalekosiężnego :)
Załącznik 18405
Dzisiaj tak było. To samo miejsce co wczoraj.
Załącznik 18406
ale inna panorama - tym razem od Wagi po Krywań, wcześniej było od Kieżmara po Małą Wysoką
Ja to nie ogarniam tych szczytów, dziś zjechałem drogą serwisową bardziej na zachód.
Załącznik 18407
Załącznik 18408
Załącznik 18411
Holandia... żartowałem :)
Załącznik 18426
Załącznik 18439
Nic wielkiego, zastanowił mnie kolor tych zdjęć.
Nigdy nie byłem w takich rejonach i wyobrażam sobie, że tam musi być biało. Mówiłeś, że lubisz używać telefonu na wyjazdach i zastanawiałem się, czy ogólna niebieskość bo tak ma być, czy to jakiś automat-optymalizator telefoniczny.
dzięki za sugestie
było szaro buro i padał śnieg, gdzieś tam przebijało słońce
obróbka też trochę u mnie kuleje:roll:
Załącznik 18446
Załącznik 18447
p,paw
Załącznik 18448
Skromne próby z kometą C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS).
Jak pogoda pozwoli, to spróbuję z jakiegoś ciemnego miejsca.
Załącznik 18449
Z ostatniego dnia lata
Załącznik 18450
k@#^a, ale z@j#biste!
Załącznik 18453
p,paw
#4871 dziś
Załącznik 18458
#4872 Cokolwiek zrobimy tej planecie - natura to naprawi. Czeka tylko, aż wyeliminujemy siebie...
Załącznik 18461
eberloth, odbijam pileczke :]
/foto sprzed 12 lat/
https://i.postimg.cc/zX3CVJ00/MG-3920.jpg
Chyba w forach też powinni łapki w górę wprowadzić bo nie chce mi się ciągle komentować każdemu :)
@pawel.guraj Bardzo ładny widoczek
@Eberloth Dobre. Najgorzej z plastikiem. Coś do 1000 lat zanim się rozłoży.
Chyba już szybciej
https://dzienniknaukowy.pl/bakterie-...i-jak-to-robia
a mnie sie podoba ten zarosniety fotel.
ale nie jako jakis-tam-eko-protest ino jako artefakt w lesie.
kadr jak z jakiegos sajens fikszyn.
bez tego fotela ten las nie bylby tak ciekawy. zwlaszcza, ze to las hodowlany najprawdopodobniej.
swoja droga ciekaw jestem historii tego fotela, bo nie wyglada na zwykly smietnik.
a co do samego plastiku - plastik jest pochodna ropy. ropa pochodna z dinozaurow i wielkich skrzypow. no to czego sie czepiacie - zasada zachowania energii czy jakos tak :]
Załącznik 18463
p,paw
bez sensu - niby smerek, a same buki :mrgreen:
a foto fajne.