Presets Ť Adobe Photoshop Lightroom Killer Tips Adobe Photoshop Lightroom Killer Tips
Sporo tam tego, jak ktoś lubi :)
Wersja do druku
Presets Ť Adobe Photoshop Lightroom Killer Tips Adobe Photoshop Lightroom Killer Tips
Sporo tam tego, jak ktoś lubi :)
Ponieważ zmuszony życiem :smile: przesiadłem się na Lightrooma 4 z ACDSee Pro 5 i mam kilka pytań odnośnie modułu Library.
1. Mam folder a w nim kilka podfolderów i kilka fotek luzem. Czy da się jakoś ustawić bym widział tylko te luzem a pozostałe dopiero jak rozwinę sobie i wejdę w podfolder?
2. Czy jeśli usuwam fotki fizycznie z dysku to da się też jakoś zmusić Lightrooma by wraz z fotkami usunął pusty folder, który po nich zostaje? Ale tak fizycznie z dysku a nie z biblioteki tylko.
3. Czy eksportując fotki z folder, które są w podfolderach da się wyeksportować je wraz ze strukturą folderów?
Testuję LR 3,6 64 bit, dobry program ale mam pytanie jak zrobić kopię wszystkich korekt które wykonałem na zdjęciach i zapisać ją w określonym katalogu.
Ad.1 - Library > odznaczasz "show photos in subfolders"
Ad.2 - najpierw usuwasz fotki poleceniem "Delete from disk", potem usuwasz folder poleceniem "Remove", na raz się nie da, o ile wiem. Dla mnie dużo bardziej logicznie to działa w Bridge, bardziej naturalnie.
Ad.3 - to działa inaczej w LR, musisz postudiować opcje eksportu. Zależy jaki eksport masz na myśli, czy oryginalnych plików, czy przekonwertowanych/przeskalowanych itp. Jeśli chodzi o zwykłe przeniesienie w inne miejsce, to zrobisz to metodą "drag and drop" i przeniesiesz wszystko co chwyciłeś, łącznie ze strukturą folderów.
Nie mam teraz lightrooma przed oczyma i go nie używam już, ale możesz zapisać na dwa sposoby, jednym ze sposobów jest eksport zdjęć do formatu DNG, albo zapisanie plików .xmp, zaznaczasz wszystkie zdjęcia w module grid i prawo klik i szukasz odpowiedniej opcji, bodajże save metadata to files czy coś w tym stylu. Eksport do DNG to bardzo dobra opcja z małym ale, jeżeli skasujesz oryginalne rawy, to z tego DNG nie przywrócisz już oryginalnego rawa i nie wywołasz go w oryginalnym sofcie;) Jak się nie mylę, to można zaznaczyć opcje stałego automatycznego zapisu plików .xmp ( czyli ustawienia suwaków ), pliki te zawsze zapisują się w tym samym folderze co plik zdjęcie i ma taka samą nazwę z rozszerzeniem .xmp;)
Korekty masz zapisane w plikach .xmp, których nie widzisz w Lightroomie, ale one znajdują się "obok" zdjęć. Każdy zajmuje zaledwie kilka KB. Zarządzając zdjęciami w LR, zarządzasz automatycznie również ich plikami .xmp. Jeśli chcesz uzyskać fizyczny dostęp do tych plików, musisz użyć jakiegoś innego programu do zarządzania plikami (choćby windows explorera ), tyle że to nie ma najmniejszego sensu.
Być może chodzi Ci o presety - aby móc zastosować tę samą korektę dla wielu zdjęć, zapisujesz ją jako preset i masz do niego dostęp zawsze. Presety organizujesz z poziomu programu, ale również możesz nimi zarządzać z poziomu komputera, grupować w folderach, tworzyć kopie zapasowe itp.
Tak jak odpowiedział Kuba1. Jedyny ratunek w przypadku totalnego uszkodzenia dysku jest kopia zapasowa. Kopię zapasową robi się niezależnie od programów zainstalowanych na dysku.
Zmiany w plikach są zapisywane w "katalogu" lightroom i/lub plikach .xmp które są zapisywane w tym samym katalogu co oryginalne zdjęcia.
W ustawieniach programu możesz zmienić gdzie będzie się znajdował "katalog" i czy pliki .xmp będą używane czy nie.
Gdy robisz kopie bezpieczeństwa musisz zrobić kopie katalogu.
Ja używam plików .xmp i gdy robię kopię folderu ze zdjęciami mam pewność że mam zachowane wszystkie zmiany, flagi, gwiazdki itp.
Czy ktos ma patent na zaznacznie z automatu co drugiego (np. w grid) zdjecia w folderze LR?
Potrzebuje co drugie zdjecie zrobic w B&W. Do tej pory otwieram folder w eksplorerze, zaznaczam jedna z dwoch kolum i przenosze do innego katalogu gdzie dopiero zmieniam na BW. Problem polega na tym ze musze na nowo renderowac podgladuy 1-1 co juz wczesniej robilem przed selekcja, te previews niestety sie nie chce przeniesc razem z plikami przenoszonymi w eksplorerze.