Oczekuję raczej pomocnej odpowiedzi.
@TapTalk...
Wersja do druku
Oczekuję raczej pomocnej odpowiedzi.
@TapTalk...
Pomysl o koniecznosci odpiecia/zapiecia dwunastu zatrzaskow zeby statyw rozlozyc i z powrotem to samo zeby go zlozyc. Osobiscie kupilbym normalnowymiarowy statyw gdzie 1m uzyskasz szescioma zaciskami. Wazyc bedzie tyle samo a przymocujesz go na zewnatrz plecaka.
zdefiniuj pomocna
Ty masz chyba chłopie jakiś problem ;-)
Najbardziej na chwilę obecną skłaniam się ku 2 ostatnim z mojej listy. Kiedyś miałem Manfrotto 190 i był spoko, ale ważył na tyle dużo że nie chciało mi się go nosić...
Faktycznie może przejdę się dzisiaj lub jutro po sklepach i zobaczę co oni tutaj mają.
@TapTalk...
lekki jest mniej stabilny
wiec jesli rzadko uzywasz to bierz ciezszy i tak sprzedaja je w torbach na ramie
ja uzywam lekkich malych bo spedzam z nim 3 tyg urlop
w warszawie uzywam wiekszego/ciezszego
Zakładam że będę go zabierał na urlopy i wyjścia w góry. Jeśli jadę na urlop to biorę przeważnie bagaż podręczny (tylko) więc jeśli dolicze do tego jeszcze aparat i obiektywy to już robi się waga. Inna sprawa że chodzić na długie trasy z ciężkim statywem też mi się nie chce. Dodatkowo jak jadę w góry to mam w plecaku sprzęt wspinaczkowy który sam w sobie dużo waży. Jeśli statyw jest mocny to mogę go dociążyć plecakiem lub czymś takim.
@TapTalk...
Do celów, o których piszesz skompletowałem sobie zestaw Sirui T-1005x z głowicą panoramiczną Sunwayfoto FB-36IIDDHi.
Jakość wykonania wysoka. Stabilność akceptowalna. Masa 1500g a długość po złożeniu 36 cm.
Nie będzie łatwo o bardziej kompaktowy zestaw. Może urwiesz na masie przy karbonowych nogach.
Zerknij na post #1040. Ja sprawdzałem kilka w sklepie i były lepsze (i trochę droższe) niż it25 ale mniej mobilne a potrzebowałem coś do samolotu. Wcześniej używałem słabego velbona df-60, różnica jest oczywiście kolosalna, super wykonanie i funkcjonalność. Tak jak piszesz największe wady to ostatnia sekcja i dla mnie konieczność dokręcania płytki kluczem lub monetą. Parametr udźwig jest nieporównywalny między markami więc na niego nie patrz, lepiej wybierz się do sklepu na testy.
Dzięki, już czytałem.
Prawdopodobnie zdecyduję się na Triopo GX-1127. Waga jest bardzo dobra a i cena nie wygórowana. Do tego jeszcze tylko będę musiał jakąś rozsądną głowicę znaleźć i będzie. Jak się uda to jutro pojadę oglądnąć do sklepu. Tutaj znalazłem małe info o tym statywie Bushwalk Australia ⢠View topic - Cheap Carbon Tripod & Modification
ewentualnie jeszcze Benro C-157 M8 tylko, że cena 100zł więcej. Zastanawiam się czy jest sens dopłacać. Niestety tego drugiego nie mam możliwości pomacania przed zakupem.