Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II
Pianka jest idealna (lekka i sztywna), a z dostępnością nie ma problemu - zwykle jest do dostania w każdym sklepie dla plastyków.
Jeśli oklejałeś piankę tekturą, to jakie to ma znaczenie jakiego koloru jest pianka, sama czarna pianka się nie nadaje?
sluchajcie, a jak to jest z portami karty graficznej wzgledem kalibrowanego monitora?
jak mam skalibrowany eizo dla zlacza DVI, to gdy podepne ten moj skalibrowany monitor pod zlacze np. displayport - to bedzie wyswietlany "default'owy" obraz? (bez kalibracji)
pytam o to, bo chce zmienic plyte glowna na jakas z chipset'em Z77 i jak widze to najciekawsze modele maja w wiekszosci displayport, i do konca nie wiem jak to jest z tym zlaczem.
jest jakas roznica w jakosci obrazu w zlaczach displayport vs. DVI ?
bo np. hdmi zajebiscie podkreca kolory (szczegolnie czerwien), co daje na maxa znieksztalcony obraz, i co gorsza nie wiem jak to zmienic..
Cytat:
Zamieszczone przez
Juriko
Jeśli oklejałeś piankę tekturą, to jakie to ma znaczenie jakiego koloru jest pianka, sama czarna pianka się nie nadaje?
1. Wygląda lepiej, jakby to był jednolity materiał
2. Pianka tekturą jest oklejona FABRYCZNIE
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Ja podpinałem na zmianę DVI i DP i nie było różnicy, profil był ten sam. HDMI też podpinałem i to samo.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
jak mam skalibrowany eizo dla zlacza DVI, to gdy podepne ten moj skalibrowany monitor pod zlacze np. displayport - to bedzie wyswietlany "default'owy" obraz? (bez kalibracji)
Tak.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
To jeszcze ja, z zupełnie innej beczki. Ponieważ na rynku nie ma ani oryginału (nie produkują do EV) ani zamienników kapturków do 27-calowego monitora (sumie można kupić zamiennik za 300 zł, który jakoś ledwo ledwo może wejść na EV ale na szerszy niż 64cm już nie) mały patent na tanią osłonę:
1. Potrzebna płyta z czarnej sztywnej pianki 5mm, podklejona z dwu stron czarną tekturką. Bardzo estetyczny wygląd, koszt 25 zł za płytę 100x70cm.
2. Nożyk do tapet
3. Podklejki na zdjęcia do albumu (dwustronne).
Wygląda bardzo estetycznie, trzyma się elegancko, matowa podklejka dobrze tłumi światło odbite od LCD, można wyciąć sobie "okienko" do kabla na kalibrator. Koszt całości z przesyłką płyty ok 50 zł (materiału wystarczy na 2 duże lub 3 mniejsze monitory).
Królu złoty a podasz namiar na sklep z tą pianką?
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
1. Wygląda lepiej, jakby to był jednolity materiał
2. Pianka tekturą jest oklejona FABRYCZNIE
I to jest dobra wiadomość. Do tego adres gdzie można piankę kupić, nie pozostaje nic innego , tylko wziąć się za prace ręczne. :)